11.02.2023
2022 a fost un an aparte pentru că, în ciuda faptului că se vorbește foarte puțin acum despre asta, pandemia ne-a făcut pe toți să vedem lucrurile diferit. Poate să și apreciem altfel ce aveam deja și am pierdut pe moment în acea perioadă ciudată.

Ideea unei asociații non-profit dedicate fotografiei analog și alternative dospea de mult timp în capul nostru (al meu și al lui Alex Spineanu) și apărea din când în când în discuție ca opțiune. Dar deja în 2020 ne întrebam dacă va mai exista atelierul.

Inițial Allkimik a fost un brand comercial care însă a avut încă de la început ceva din caracterul și scopurile unei asociații. Chiar și faptul că nu făceam profit se încadra perfect. Allkimik a pornit tocmai din dorința de a ușura comunității acesteia de nișă accesul la informație, training, materiale și servicii din zona fotografiei analog. Totul a pornit acum aproximativ 15 ani, când cei mai mulți plecaseră sau se pregăteau să părăsească fotografia analog. Însă pasiunea noastră sinceră pentru fotografie, ne-a ajutat să realizăm un pic mai devreme valoarea fotografiei analog sau a "fotografiei obiect" cum ne mai alintăm noi uneori.

2022 a fost așadar primul an întreg al Asociației Fotografice Allkimik. Avem o asociație, cum procedăm? Aici trebuie să recunosc că echipa originală Allkimik nu ar fi știut de unde să înceapă. Al treilea membru al echipei, în ordine cronologică, Sabina Suru, a participat la fondarea asociației, iar experiența ei în domeniu a fost determinantă pentru un start de bun augur. Practic, la scurt timp după ce am terminat cu actele de înființare, am diseminat deja idei de proiecte, printre care un Festival de fotografie analog, o revistă manuală de fotografie în ediție limitată și un open call internațional pentru a celebra zilele internaționale ale cianotipiei și ale antotipiei, ambele tehnici alternative de fotografie din practica atelierului Allkimik.

O asociație nouă, fără portofoliu și fără experiență avea nevoie de un proiect care să coaguleze resurse în jurul lui, atât resurse umane cât și financiare. Astfel, am gândit și propus pentru finanțare proiectul legat de festivalul de fotografie analog și alternativă Argentik. Pentru asta, din nou cu ajutorul Sabinei, am strâns laolaltă mulți oameni frumoși, pasionați de artă în general și de fotografie analog în special care, fiecare în poziția lui urma să fie parte din angrenajul unui festival recurent, care să aducă împreună pasionații de fotografie. Proiectul a fost scris, parteneriatele semnate, toată lumea era optimistă însă proiectul nu a obținut punctajul necesar calificării pentru finanțare. Nu pot să zic că a fost o mare surpriză, dar cu siguranță toată echipa a fost dezamăgită. Eram foarte încântați de proiect și de susținerea obținută de la terți, încât eram aproape convinși că vom obține finanțarea.

Personal, am fost mereu ajutat și influențat de muzica pe care o ascult, iar în primele zile ale anului piesa care a intrat cel mai des pe shuffle a fost harder, better, faster, stronger (Daft Punk) și am decis ca orice obstacol va apărea, voi fi mai încăpățânat ca de obicei și voi face cumva să rezolv ce este de rezolvat.

Anul a continuat cu proiecte personale și activitatea uzuală a Asociației, developări de diapozitive sau alte filme exotic și ședințe de ambrotipie, o tehnică istorică de realizare a unui portret.

Între timp, am mai scris un proiect, cel pentru un Open Call internațional dedicat fotografiei alternative. Proiectul, propus de aceeași Sabina, a fost un succes mult peste așteptări. Deja, așteptările noastre fuseseră cumva ponderate de primul eșec, neobținerea finanțării pentru festivalul Argentik. Pentru acest proiect, Share, Tag or Dye, am primit finanțare de la Ministerul Culturii, chiar cu un punctaj confortabil. A fost exact bula de oxigen de care noua asociație avea nevoie pentru a putea bifa un prim an "productiv".

Proiectul a reușit să adune peste 200 de contribuții din 37 de țări și a fost finalizat într-o instalație imersivă de printuri cianotip pe fâșii de pânză atârnate din tavan, care emula un feed de instagram doar ca în varianta fizică, printată printr-o tehnică alternativă. Instalația a fost expusă mai bine de o lună la VagOn, în cadrul atelierelor Malmaison și a avut o primire peste așteptări din partea publicului, pe rețelele sociale și chiar în media tradițională mainstream, cu apariții în direct la TVR1, TVR2 și ProTV.

Am reușit astfel să ne atingem scopul principal, acela de a populariza existența acestei nișe în zone noi, dar și coagularea comunității de pasionați într-un proiect comun.

Recunosc că fără acest proiect, probabil nu aș fi avut multe de scris aici, iar despre STD s-a scris deja mult și cei interesați pot săpa net-ul după informații.

Succesul peste așteptări al acestui proiect, ne-a inspirat să propunem o continuare a acestuia, într-o formă extinsă, îmbunătățită și plimbată prin țară și poate și pe afară. Așa a apărut propunerea pentru proiectul Share, Tag or Dye Again, care a fost propus pentru finanțare la AFCN în sesiunea de toamnă 2022. Adică exact unde pierdusem la limită finanțarea pentru Argentik, la o categorie mai accesibilă.

Faptul că scriu mai târziu acest material îmi permite să anunț în premieră că STD Again se face. Am obținut finanțarea pentru realizarea unui open call internațional pentru 300 de artiști, iar instalația finală va fii itinerată în toate zonele țării, la Iași, Cluj Napoca, Timișoara și Craiova. Între timp negociem prezența într-o galerie la Atena și la Festivalul de Fotografie Alternativa de la Barcelona.

Prin urmare, un an excelent pentru Allkimik, o asociație nou înființată, dar care a dovedit deja că a venit să umple un mic gol resimțit de comunitate. Pe lângă STD Again, nu am abandonat nici ideea festivalului, nici ideea revistei analog în ediție limitată la 47 de exemplare și nici ideea unui laborator foto comunitar, care să faciliteze finalizare analog a fotografiilor trase pe film în condiții de siguranță pentru fotografi și pentru mediu. Sper ca retrospectiva 2023 să fie mai lungă.

Share. Tag or Dye Show (foto: Sabina Suru)
*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 februarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus