17.02.2023
Un început de an cu o călătorie dus-întors cu mașina până în Germania în scop personal pentru cineva foarte drag din familie. A urmat apoi "călătoria" în universul propus de Radu Nica într-un spectacol foarte aproape de inima mea, Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder. Aici am avut parte să lucrez cu o echipă minunată de artiști profesioniști: regizorul Radu Nica, coregrafa Ioana Marchidan, compozitorul Adrian Piciorea și scenograful Theodor Niculae. Cu zece zile înainte de premieră, am avut o scurtă călătorie la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, deoarece am făcut o bursită cu infecție. După șase zile de tratament am ieșit vindecată datorită profesionalismului domnului doctor ortoped Radu Zorojan.

 
Lacrimile amare ale Petrei von Kant (foto: Maria Ștefănescu)

O altă călătorie am avut-o în luna februarie, când am participat la premiera filmului Flux Gourmet în regia lui Peter Strickland, filmul fiind selectat la secțiunea Encounters la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 72. Aici a venit aproape întreaga echipă de filmare. A fost o bucurie imensă să ne revedem după aproape un an.

 

În martie am avut ocazia să lucrez încă o dată cu regizorul Radu Nica alături de prietena și colega mea Elena Popa în spectacolul-lectură Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko în traducerea Ralucăi Rădulescu, spectacol prin care teatrul nostru s-a alăturat campaniei "Artiști români pentru artiști ucraineni", inițiată de UNITER.


Luna iunie a fost exclusivă orașului meu natal Cluj, unde mi-am revăzut familia: frații, cumnatele și nepoatele. Am avut de asemenea privilegiul să fiu invitată la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) să reprezint filmul Flux Gourmet, filmul fiind selectat la secțiunea Fără limită. Am avut ocazia să rămân toată perioada festivalului și să văd multe filme de calitate, inclusiv filmul care a luat marele trofeu și premiul publicului, filmul bolivian în regia lui Alejandro Loayza - Utama, pe care îl recomand. În perioada aceasta am călătorit și la Turda, unde am participat la Festivalul Internațional de Teatru de la Turda, cu spectacolul Richard III de W. Shakespeare, în regia lui Eugen Gyemant.

Richard III (foto: Volker Vornhem)

În luna iulie am ajuns în două zone rurale speciale: Chidea, județul Cluj și Valea Crișului, județul Covasna. Am participat la tabăra de vară - de actorie de film și casting, organizată de Facultatea de Teatru și Film din Cluj. Într-un cadru de vis, la reședința familiei Koos, am lucrat cu studenții de la actorie anul 2 la clasa prof. Irina Wintze și Camelia Curuțiu-Zoicaș. Am avut de asemenea întâlniri profesionale minunate cu directoarea de casting Domnica Cârciumaru, regizorul și producătorul de film Alexandru Mironescu, și o plăcută revedere cu actrița Cristina Flutur. Imediat după această tabără am coordonat un atelier de mișcare scenică într-o altă tabără de creație, cu liceenii trupei de teatru OSONO, condusă de actorul și profesorul Fazakas Mishi din Sfântu Gheorghe, Covasna.

O frumoasă și binemeritată vacanță am avut-o apoi în insula Corfu, Grecia.

 
Tabără Chidea, Cluj / Tabără Valea Crișului, Sf. Gheorghe

 La mijlocul lunii august am zburat pentru trei zile în Scoția, fiind invitată la premiera britanică din cadrul Festivalul Internațional de film de la Edinburgh ediția 75, filmul Flux Gourmet fiind nominalizat la secțiunea The Powell& Pressburger Award for Best Feature Film. Aici m-am revăzut cu producătorul filmului dar am avut și o întâlnire cu un om minunat, Kelly Powel de la Curzon Cinemas, îngerul meu păzitor din acest scurt dar intens trip. Ea a avut grijă toată perioada de mine, m-a însoțit la interviuri și la Q&A, ne-am plimbat prin Edinburgh, am văzut și câteva spectacole de teatru stradale (perioada coincidea cu bine-cunoscutul Festival Fringe de la Edinburgh).

În septembrie am inițiat un curs pilot de dans contemporan pentru începători la Sfântu Gheorghe, desfășurat pe o perioadă de aproape trei luni, a câte două zile pe săptămână. Iar luna octombrie mi-am dedicat-o participării la festivalul D-butant organizat de teatrul nostru. La finalul lunii am călătorit până la Craiova, unde am jucat Richard III, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare.

Curs de dans contemporan (foto: Volker Vornehm)

În noiembrie am început un proiect mult-așteptat în care am avut ocazia să lucrez cu actrița, coregrafa și prietena de demult Andrea Gavriliu la spectacolul Privitor. A fost o întâlnire provocatoare cu această minunată artistă și echipa ei: compozitorul Mihai Dobre și scenografa Andreea Săndulescu. O altă călătorie în această lună am avut-o la București cu spectacolul Lacrimile amare ale Petrei von Kant, fiind selecționați la Festivalul Național de Teatru (FNT).

Privitor (foto: Volker Vornehm)

O ultimă călătorie a fost la începutul lunii de decembrie în Marea Britanie, cu ocazia nominalizării la premiile BIFA (British Independent Film Awards). Cu această ocazie m-am văzut din nou cu regizorul Peter Strickland și cu alți colegi din echipă nominalizați și am celebrat împreună cele șapte nominalizări pe care le-a avut filmul.


Pentru 2023 nu îmi doresc decât să fiu sănătoasă și în rest las Universul / Dumnezeu să mă îndrume:)


*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2022 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2022), pe adresa [email protected], până pe 25 februarie 2023. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2022. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus