28.06.2023
Textul următor se bazează pe o postare pe FB a directoarei Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe (TAM), Anna Maria Popa, publicată pe 27 iunie 2023 și editată minimal de redacția LiterNet cu acordul autoarei.

Atenție! Urmează un text siropos, lung, care te poate afecta emoțional! Dacă nu ești pregătit de puțină infuzie de drag și pozitiv, browser-ează liniștit mai departe!

La TAM, închidem stagiunea 2022-2023 cu premiera de astăzi, 27 iunie 2023: Cum s-a măritat maimuța, și-a luat casă și a găsit fericirea în Orlando în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu. Ca la orice încheiere, e nevoie de puțină introspecție și trecere în revista a ceea ce am făcut, realizat, învățat în anul teatral care a trecut. Personal, sunt foarte obosită, dar mega încântată de tot ce am reușit să realizăm. A fost o stagiune grea, dar, Dumnezeule, cât de plină și de frumoasă!

Am început cu proiectul de turism cultural (n.r. un pachet de servicii dedicat publicului din București ce include deplasarea spre și dinspre Sfântu Gheorghe, biletul de intrare la spectacol și o degustare de produse tradiționale) dedicat spectacolului Blasted (premieră din stagiunea trecută, în regia lui Bobi Pricop), această minune de spectacol pentru a cărui scenografie Oana Micu a câștigat, la începutul lui iunie 2023, premiul Galei UNITER 2023. Cât de complicat e să te arunci să produci un spectacol atât de greu și de solicitant știind că va fi mereu o pierdere la încasări, având în vederea capacitatea limitată la doar 40 de locuri pentru fiecare reprezentație! Dar evoluția și inovația nu funcționează niciodată când oamenii sunt conduși de frică. La TAM, nu știm ce e frica și probabil că acest curaj, care uneori se poate confunda cu inconștiența, ne face să descoperim lucruri incredibile și să avem realizări la care uneori nici nu visam.


Am continuat cu Nora 2. Casa păpușii și întâlnirea cu Andreea Vulpe, această magiciană a descoperirii și manevrării interiorului uman. Și ce spectacol a ieșit! Ce formă de zile mari a Elenei Popa!!


Apoi, am reușit cu mari eforturi să trecem cu bine de cea de-a 2-a ediție a EVA FilmMakers Fest (dedicat exclusiv femeilor regizor de film) și, datorită, partenerilor extraordinari (AFCN, Teatrul de Stat Constanța si Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru - OISTAT), am avut o ediție genială a festivalului nostru tradițional, D-butan-T.

În noiembrie 2022, am participat în FNT 2022 cu Lacrimile amare ale Petrei von Kant (regia: Radu Nica) și cu instalația performativă Insula de teatru VR - Richard III în VR360 (regia: Eugen Gyemant).



Am continuat cu premiera Privitor-ului de Andrea Gavriliu, o super-întâlnire între o coregrafă-regizoare de nota 100 și o trupă bine închegată, aflată într-un vârf clar al evoluției ei.


Am mai născut un festival cu ocazia Zilei Naționale 2022. E simplu să tot comentezi de pe margine că nu îți place cum fac alții, e mult mai greu să pui mâna și să faci tu așa cum consideri că ar trebui făcut. Și am făcut! Așa s-a născut Împreună pentru România, festival realizat împreună cu super-oamenii de la Observatorul de Covasna și cu prietena mea și mâna mea dreaptă Mirela Cara.

În ianuarie, am început lucrul la coproducția Gliese 445, ocazie de a lucra cu cei de la Reactor de creație și experiment. Această echipă URIAȘĂ de la Cluj. Da, este o echipă uriașă! Acea mână de oameni de la Reactor fac cât 100 de alți oameni de prin alte teatre. A fost o bucurie și o onoare să lucrăm împreună.

Fără pauză, ne-am aruncat imediat în lucrul la spectacolul La ronde. Mi-am dorit de multă vreme să lucrez cu Yann Verburgh și Eugen Jebeleanu, dar să mă îndrăgostesc de ei așa cum am făcut-o nu mă așteptam! A ieșit o bijuterie de spectacol de care sunt foarte mândră și pe care abia aștept să îl plimbăm și să îl arătăm cât mai mult începând din toamnă. Prima oprire: Galați!


Am trecut cu bine și de Zilele orașului Sfântu Gheorghe, la care am contribuit masiv, și de două module de Reflex (n.r. festivalul de teatru organizat de celălalt teatru dramatic al orașului, Tamási Áron), unde am ajutat cum am putut, și de o nouă ediție de Sepsibook (n.r. Târgul de Carte și Festivalul de Literatură Contemporană al orașului), de care sunt foarte mândră!

Tot fără pauză am intrat în aventura cu cea mai recentă premieră, Cum s-a măritat maimuța, și-a luat casă și a găsit fericirea în Orlando. Ce bucurie că Dragoș Alexandru Mușoiu, my favourite monkey business partner, a ales să lucreze cu doi finaliști ai D-butan-T-ului 2022: Cosmin Stancu (decoruri) și cu Steff Chelaru (costume)! O decizie beton! Tot Dragoș l-a invitat și pe Magor Bocsárdi să facă muzica și, uite așa, ne-am ales cu încă o bijuterie de spectacol! Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, veniți și vedeți (asta dacă mai găsiți bilete).

Tot în această stagiune, echipei deja grozave a TAM i s-au alăturat Oana Jipa și Nicholas Cațianis, urmând ca, din toamnă, să vină alături de noi și Nicoleta Lefter. Despre sosirea lui Nico alături de noi promit să revin curând pe larg pentru că nu e subiecte de doar două propoziții.

În același timp, am scris proiecte pe bandă rulantă și am și câștigat finanțare pentru unele dintre ele, lucru care nu ar fi posibil fără echipa mea de fete de la birouri și fără acel cromozom Y pe numele lui Csaba care ne ține pe toate calme și gata de treabă. Vă mulțumesc, Kincso, Andrea, Manu, Klementina, Klari, Orsi, Marika, Ioana, Luminița, Ghița! Fără voi, viața ar fi pustiu!

Eu am obosit doar să scriu toate cele de mai sus, voi probabil ați obosit citind, ei, bine, ce să mai zic de echipa tehnică și artistică a TAM, care a trebuit să realizeze concret tot ce am povestit aici? Echipa TAM e familia mea nr. 2, sunt super mândră de ea și o iubesc până la lună și-napoi & de trei ori în jurul soarelui!

Ce urmează pentru noi? Începând de la toamnă, multe festivaluri în deplasare, turneu în Polonia, noi ediții de EVA FilmMakers Fest, D-butan-T și Împreună pentru România, premiere în regia lui Irisz Kovacs, Cristian Ban, Diana Mititelu și Vlad Massaci și, desigur, Gala UNITER 2024 organizată de noi la Zabola Estate!

Să dea bunul Dumnezeu când ne-o fi mai rău să ne fie ca acum! Vă iubesc, vă doresc vacanță plăcută și mă înclin!

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus