18.09.2023
Siranuș Hakobian
Toată povestea era acolo, scrisă cu migală. Câinele mort, mormântul mamei, chitara, calea rătăcită, prima iubită, a doua iubită, valurile în care era să se înece, o iubire mare și doi copii, calea regăsită. Peticele de piele netatuată sunt puține, semn că nu mai sunt multe de spus, deși bărbatul e încă tânăr. Ultimul trandafir, aflat lângă Steaua Nordului de pe antebraț, e încă proaspăt și doare: nou-născutul, băiețelul. Ca o notă de subsol a oricărui manuscris, niște cicatrici paralele brăzdează povestea.

Ana Vlad
Trecuseră zile de când nu mai ieșise din camera ei. Ușa-ncuiată și cheia lăsată-n broască, pe dinăuntru, îi speriară. Se uitară mai întâi pe gaura cheii și văzură că scrie de zor, apoi urcară c-o scară pân-la colțul ferestrei și sus, pe acoperiș, să se uite prin luminator. Dar cu cât o rugau mai mult să iasă, cu-atât ea se-ndărătnicea și nici nu mai răspundea. Într-o zi, sătui, sparseră ușa. În camera goală, tocul căzu c-un zgomot mic pe foaia de hârtie pe care cuvintele continuară să se-nșiruie.

Carmen-Ecaterina Ciobâcă
Moderatorul o rugă să ia cuvântul, i se-nmuiară picioarele, o venă i se zbătea la tâmplă, apoi revăzu răsăritul prin fereastra murdară a RER-ului, biblioteca ce o-nghițea ca un pește uriaș, tomurile deschise cu evlavie, notițele caligrafiate pe sute de pagini, primul capitol despre care i-a spus că e un regres intelectual, plânsul fără speranță, ziua în care a dat delete, nopțile lungi în care a reînvățat să scrie, așa că rosti fără ezitare, simțind o înțepătură-n pântece: Cartea aceasta este copilul meu.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În septembrie 2023, grupul are 11.820 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus