08.11.2023
Florentina Ghițescu
Ieri mama s-a cununat cu tata, omul cu care a trăit 50 de ani. Azi am îngropat-o. Primul soț al mamei a murit în război, a rămas văduvă cu un copil. A ținut pomenile, a făcut ce trebuia făcut. Nu a plâns. S-a gândit că are un copil de crescut. Mama s-a măritat apoi cu un băiat din sat care avea și el doi copii. Într-o zi s-a iscat o furtună și l-a fulgerat pe câmp. Mama l-a îngropat. Când tata i-a dat un inel nu l-a acceptat, dar când a simțit că moare, a chemat preotul să îi cunune. Atunci a plâns.

Cecilia Fofiu
Hai mă nu fi ciufut dă-mi mie inelele alea din șopron, oricum nu faci nimic cu ele. Uite îți dau la schimb trei zile tranzistorul să asculți meciuri. De o săptămână se milogea Ionică. Ți le dau bă fără schimb, da zi-mi ce faci cu ele, zice în final Mitru. Asta nu pot să spun și să mă omori. Mi le dai? Ia-le turbatule m-ai înnebunit. În uliță, baba Florica chiorâtă de lumina asfințitului se zvârle în țărnă. Minune. Face cruci privind pios spre plopul unde Ionică ca Grecu, răstignit cu inele în mâini, levitează.

George Dometi
Pe vremuri făceam 100 de internări pe oră, acum or băgat aparate, calculatoare și abia fac 5-6. Că nu merge sistemu\', că pică cardul dă sănătate, că e eroare. Iar săracii bolnavi stau cu orele. De ce credeți că-i zice triaj? Că dacă ajungi până la mine și îți fac internarea, clar că ai rămas în viață, dacă nu, te iau colegii de la autopsie. Mă scuzați, pentru un Gastric Banding am venit. Oare aștept bine aici? Da, doamnă. Așteptați. Și cum o să fie? Ca la Holograf, dar cu sânge și cu mațe la kg.


Ficțiuni Reale este un proiect colectiv, inițiat în 2013, de Florin Piersic jr. În urma apariției unui volum de povestiri la editura Humanitas, conceptul Ficțiuni Reale a continuat să existe, ca grup pe Facebook. (În noiembrie 2023, grupul are 12.090 membri.) Autorii scriu povestiri ultra-scurte, limitându-se la 500 de caractere - un exercițiu de flash fiction a cărui temă se schimbă la câteva zile. Coordonatorii grupului sunt Florin Piersic jr., Gabriel Molnar, Răzvan Penescu, Luchian Abel și Vlad Mușat. (Desen de Adrian T. Roman.).

0 comentarii

Publicitate

Sus