04.01.2024
Și îmi calc eu singură pe cuvânt și iată scriu și al patrulea text de final de an - dovadă că orgoliul meu de creator s-a domesticit.

Dar ceea ce urmează să relatez este într-o notă complet diferită și discordantă cu tot ceea ce am scris până acum, probabil ca rezultat al dezvoltării complete a cortexului prefrontal, sau cine știe, (SPOILER) poate simpla existență a unei creaturi blănoase și torcăitoare în brațele mele îmi influențează judecata.


Acest an, considerat (vezi Doamne) an 7 în numerologie, an de schimbări în carieră, evoluție, an care încheie un ciclu de 15 ani de retrograd, ghinion și nefericire pentru zodiile cardinale - aparent și a mea... ei bine, nu cred că povestea asta a fost doar bullshit pentru că, ce să vezi, anul ăsta chiar a fost bine.

Primele 6 luni din 2023 au trecut aproape pe nesimțite, nici măcar nu îmi aduc aminte mare lucru ce am făcut în afară de primul meu interviu în italiană în care am crezut că îmi pleznește creierul și o venă, în care am avut emoții și pentru care m-am pregătit 2 săptămâni înainte învățând să răspund la toate punctele de pe listă, în care de cum am intrat pe ușă am fost întâmpinată cu interes și în care am primit complimente la final pentru pregătirea mea - motiv pentru care am obținut și al doilea cel mai mare punctaj din 30 de candidați, toți italieni. Asta ca să mă laud, da, pentru că aveam nici 6 luni de zile de când vorbeam italiană și pentru că a fost momentul când am zis "Asta e ultima mea șansă să fac ceva aici, dacă nu îmi iese, plec acasă". Și a ieșit.

Iar de atunci lucrez în polul cultural al orașului, organizez evenimente culturale și scriu proiecte, am cunoscut persoane care au crezut în mine și care la nici o lună de când am început au venit către mine și au zis "Ai undă verde să faci ce vrei", mi-au oferit suport și încredere și în toamna aceluiași an am avut primul meu spectacol în orașul pe care îl numesc acum acasă. Le stelle, i fiori e i bambini este primul meu spectacol în Italia, făcut împreună cu Marigia Maggipinto, fostă dansatoare și foarte bună prietenă a Pinei Bausch. Tot ea mi-a făcut cel mai frumos compliment și mi-a spus că Pinei i-ar fi plăcut de mine. E stupid poate, dar mi-am dorit să fie pe bune.


Apoi au urmat interviurile la radio, pozele publicate, grafica de rebranding a bibliotecii și altă intervenție de dans chiar în bibliotecă. "Lucrurile bune se întâmplă celor care așteaptă". A fost o așteptare agonizantă, plină de îndoieli și încercări, dar ce mult a meritat și ce bine e! Profesional, 2023 stă bine.


Personal, 2023 stă foarte bine. De ziua mea am primit prima mea bicicletă!! Și nu oricum, ci chiar refăcută de el, a lucrat la garaj la prima mea bicicletă. Dar altceva voiam să zic.

În iulie, printr-o serie de împrejurări și circumstanțe, m-am trezit gattara, care e un fel de crazy cat lady, adică da, după ani și ani, în sfârșit am luat decizia. Am adus-o acasă pe Venus, cea mai iubitoare și frumoasă pisică, că deh, doar e a mea! Ea ne-a ales mai mult pe noi, și a fost nu doar dragoste la prima vedere, ci dragoste în fiecare clipă. Zile întregi am petrecut doar jucându-mă cu ea, uitându-mă la ea... am luat-o razna? Poate. Regret? Absolut deloc. O iubesc și de a doua zi eram gata să ucid pentru ea. El spune că o iubesc pe ea mai mult decât pe el... dar nu e adevărat... în totalitate. E diferit. Cred. Și dacă ar fi așa, ar fi complet greșit??


Mă rog, nu știu de ce spun toate astea, probabil pentru că știu că mă citesc și oameni dragi dar cu care nu apuc să povestesc tot timpul și e ocazia să ne punem la curent... pentru că nu cred că este atât de relevantă și importantă viața mea încât să îi dedic în fiecare an pagini de pe internet, dar pe de altă parte, de ce nu ar fi atât de relevantă? Acum mi se pare că e chiar mișto. Și cine a mai citit ce am scris anii trecuți, dar mai ales cine a fost lângă mine anii trecuți, știe cât de mult s-a schimbat.

Asta nu înseamnă că dacă e mai mult bine nu sunt și momente dificile. Cu siguranță sunt, dar important este că nu mai cântăresc atât de mult, nu am avut timp să le dau importanță între toate lucrurile bune care s-au întâmplat.

Să nu dăm timp nefericirii.

Ca să fie și un top al lucrurilor, că doar de-asta ne-am adunat cu toții aici astăzi:

Cel mai bun spectacol pe care l-am văzut ever ever - Peeping Tom - S 62o58′, W 60o, 39′. Doamne. Doamne, ce bun! Dar de consumat cu grijă, nu e pentru toată lumea.

Însă:
Cel mai bun spectacol de văzut pentru toată lumea - Akram Khan - Jungle Book reimagined

Cea mai bună carte de anul ăsta - Rose Brik - My Father's Eyes My Mother's Rage

Cea mai frumoasă culoare - roz-năsuc

Cel mai special loc - Zermatt

Cea mai bună dată - 12

Cel mai inutil de lung drum - 18h Tortona - Mühlhausen

Cel mai agonizant de lung drum - 24h Tortona - Iași

Cel mai fain traseu - Frejus

Cea mai repetată frază - "Nu, dă-te jos!"

Cea mai enervantă parte la italiană - condiționalul și consoanele duble

Cel mai amuzant cuvânt - cioè

Cel mai ascultat artist anul ăsta - Tom Misch (conform Spotify, deși n-am idee cum de s-a întâmplat asta. Sunt deschisă la noi sugestii)

Cea mai recentă obsesie - Pino D'Angiò - Ma quale idea

Cel mai overrated concert (sorry!) - Harry Styles

Cea mai bună pizza - Kest'è

Cel mai iubit dintre pământeni - el
Cea mai fericită dintre pământence - eu


Fericire pentru toată lumea și hai să nu plece nimeni supărat.

Dacă ai ajuns până aici, probabil ne cunoaștem, că altfel n-ai fi citit toate balivernele astea. Sau ești super curios și ai prea mult timp la dispoziție, caz în care recomand mai degrabă poate un serial:)

Mulțumiri ca în fiecare an armatei de oameni care contribuie la bunăstarea mea și mulțumiri celor adăugați anul acesta pe listă, chiar dacă n-au nici cea mai vagă idee că scriu despre ei.

Mulțumiri și lui Răzvan și LiterNet pentru inițiativă și răbdarea de a citi în fiecare an despre anul fiecăruia dintre noi, cei care ne punem mintea să mai scriem câte ceva. (La anul poate trimit cu alt nume, pare că se lasă cu clopote și rochii albe.)

Vabbè, am scris o grămadă și n-am spus nimic cu adevărat.

Iubiți(-vă), fiți fericiți, aveți răbdare, aveți încredere și hai să auzim numai de bine!

Auguri, ci vediamo l'anno prossimo!

îmbrățișări și gânduri bune,
xx
A.

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus