17.01.2024
2023 a fost un an. Un an în care vreau să cred că am învățat să prețuiesc mai mult momente, locuri și oameni, chiar dacă nu totul a decurs conform planurilor. Un an în care mi-am depășit limitele și mi-am regăsit pasiuni. Un an cu prietenii frumoase, cu bucurii, cu tristeți, cu realizări, cu dezamăgiri, dar toate au fost ale mele.

Începusem promițător. Ca jurnalist muzical, am încercat să pun mereu pe primul loc ceea ce mă face fericită. Pasiunea. Pasiunea pentru muzică și comunicare. În CV-ul personal am mai adăugat câteva realizări. Un interviu la care am visat de când eram copilă mi s-a ivit chiar în prima parte a anului. Sam Brown, cea care a cucerit generații cu Stop! și care și-a regăsit superputerea după 15 ani de pauză, mi-a răspuns celor mai intense curiozități și m-a făcut să înțeleg încă o dată cât de norocos e cel înzestrat cu talent.

Dacă faci muzică, consideră-te privilegiat. Nu oricine poate face asta. Sunt mulți tineri care încearcă, însă nu înțeleg conceptul unei vieți fără muzică. Muzica ar trebui să fie parte din viața oricui, pentru că ne creionează personalitatea atât de bine... Sunt spusele lui Sam, în interviul din luna martie a anului trecut. Și-i mulțumesc pentru reminder.

Revenind, 2023 a fost un an al hotărârilor, al întâlnirilor ad-hoc, chiar și unul al pauzelor. Am călătorit mai mult decât aș fi crezut și am bifat în lista personală alte câteva concerte pe care nu aveam cum să le ratez. L-am revăzut, fix după 10 ani, pe Roger Waters. Dar emoțiile au fost exact aceleași ca atunci când îl vedeam pentru prima dată, la 19 ani, în București, cu un show unic, The Wall. Și pentru că am orbitat mai bine de jumătate din viață în jurul grupului Pink Floyd, 2023 m-a dus la Pompeii, unde am bifat și un al doilea concert Saucerful of Secrets cu motorul Pink Floyd, cel care a rămas fidel spiritului Floyd, echidistantul și sarcasticul Nick Mason. Experiența a fost poate, printre cele mai intense din cei aproape 30 de ani de viață. Da, toți sunt ai mei.

Roger Waters, Budapesta, Aprilie 2023

 
Nick Mason, Pompeii, iulie 2023 / Pompeii, iulie 2023

2023 a fost un an cu prietenii, unele vechi, care și-au demonstrat încă o dată rezistența în timp, altele noi, care m-au surprins plăcut. Am cunoscut oameni frumoși cu care am legat colaborări de durată, oameni serioși și devotați care mă inspiră, și oameni curioși.

În cariera didactică, ceea ce m-a bucurat întotdeauna a fost interacțiunea cu elevii. De la cel mai timid ,,sărut mâna, doamna!", până la ,,sunteți profesoara noastră preferată!" sau ,,am citit cartea recomandată de dumneavoastră", toate aceste bucurii îmi înseninează inima și chipul, făcându-mă să-mi doresc să continui, într-un sistem ciudat și nesigur. 2023 mi-a dat în mâini noi generații, de la care învăț zilnic. Și profesorii învață de la elevi!

În 2023 am luat pauze, care până la urmă, s-au demonstrat a fi noi începuturi. Am reluat o emisiune radio la care țin foarte mult, ca la propriul copil, dar pe care, din lipsa timpului, o abandonasem undeva, în foldere din mintea mea și din bătrânul computer. N-aș fi reluat, probabil, această emisiune dacă nu făceam o pauză de la alte pasiuni care mi-au înseninat viața în ultimii ani. Dar la care sper ca într-o bună zi, să mă întorc.

În 2023 vreau să cred că am început să fiu mai atentă la propriile simțiri și să-mi transpun emoțiile în scris, cântat, fotografiat.

În concluzie, 2023 mi-a adus multă bucurie prin muzică (s-au lansat albume pe care le așteptam cu nesaț de ani întregi, vezi Hackney Diamonds al veteranilor The Rolling Stones sau I/O, ultimul album al lui Peter Gabriel, masterpiece-ul anului, în umila-mi părere), prietenii alese, realizări fructuoase, pierderi și regăsiri. Îi mulțumesc, îi spun cinsitit că mi-am învățat o parte din lecții, dar și pe cea mai de preț: dacă cei din jurul tău sunt sănătoși și norocoși, restul se rezolvă. Acum îl rog respectuos să facă loc altor trăiri și întâmplări care să ne creioneze tuturor, în nuanțe primăvăratice, viitorul. Iar pe cel mai nou prieten, pe anul 2024, îl rog să cruțe oamenii dragi și să ne provoace cum știe el mai bine.

* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 25 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus