22.01.2024
Fără argument, toată viața am dat puține șanse anilor mei impari. 2023 nu părea excepție la revelionul petrecut acasă cu 2 pahare și o șampanie alături de consort, cu ochii la artificiile vecinilor, printre care zăream trist zborul nocturn și disperat al porumbeilor, locatarii mansardelor. Ne urăm sănătate și atât. Trecutul este acum rezolvat, viitorul predictibil. Viață blazată de pensionar român, cu o singură nostalgie în cazul nostru, izolarea de lumea activă în ciuda preocupărilor voit compensatoare, grădinărit și îngrijit câțiva dulăi românește abandonați de creștini.

Restul iernii și primăvara s-au scurs domol exact ca apa pârâului la liziera curții noastre rurale unde îmi împart egal zilele cu cele petrecute în urbe. Ca tot omul modern beneficiez de internet și Facebook, cale de comunicare oarecum laconică cu un grup strict de prieteni cunoscuți în viața reală.

În pragul verii mă surprinde abundența unor cereri de prietenie de la persoane necunoscute. Verific fiecare profil și constat algoritmul, avem un prieten comun. Accept solicitările și din acel moment în viața mea emoțională se percepe o animare. Copiii ăștia scriu. Scriu bine, amuzant, dramatic, iscusit. Postări pe un grup despre care nu aflasem (de unde!?). Ficțiuni Reale. Urmăresc pagina și la încurajarea fiicei mele postez timid un text. Primesc câteva aprecieri care mă încurajează. În ziua în care a fost publicat primul text pe LiterNet m-am bucurat ca în vremea când mi-am găsit numele pe poziția a doua a admișilor prin concurs la facultate. Evident, am împrăștiat vestea în toate zările mele.

Poate pare exagerat dar viața lăuntrică mi s-a schimbat radical. Rutina cenușie a zilelor mele este picurată colorat cu teme noi, lecturi frumoase, comentarii de bun gust, amuzante, critice. Apoi, cireașa de pe tort, emoția dimineților când verific lista publicărilor pe LiterNet. Și afirm sincer, proiectul Ficțiuni Reale mi-a condimentat viața, am preocupări și confirmări care îmi stimulează cognitivul. Felicitări și mulțumiri celor care au inițiat asta! Prieteni buni, m-ați reactivat.



*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 31 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus