26.01.2024
Dragă Ile,

M-am bucurat mult să te regăsesc în 2023. Îmi pare rău că te pierdusem. Am umblat năucă prin lume atâta timp, trăind visele, speranțele, obiectivele și tristețile altcuiva. 2023, vei rămâne mereu pentru mine anul în care m-am reîntâlnit. Aceasta este cea mai valoroasă întâlnire a mea. A mea cu mine.

O precizare importantă - nu, nu m-am bucurat atât de întâlnirea asta pentru că sunt vreo perfectă. Deloc. Vă spun, sunt foarte încăpățânată, adesea fixistă, cu o părere despre orice și oricine și gata să mi-o exprim oricând. Deci da, departe de a fi perfectă. Dar tu, 2023, ai avut forța de a mă învăța că e ok să fiu așa cum sunt eu. Că atunci când critic alte situații sau persoane, de fapt mă critic pe mine. Și că e ok să fiu îngăduitoare cu mine. Apoi, ca prin minune, am devenit mai îngăduitoare și cu cei din jurul meu. Încă procesez acest miracol.

M-ai mai învățat ceva: "acum și aici" e cel mai bine. Și nu, nu trebuie ca "acum și aici" să fie numai în vacanțe, ceea ce era visul meu - puteam fi fericită în vacanțe, dar în rest era normal să fiu nu foarte fericită. Să aștept mereu altceva ca să fiu cu adevărat fericită - să vină weekendul, să vină seara, să vină vacanța...

Nu, nu aceasta e normalitatea, m-ai învățat tot tu! Pot fi fericită când lucrez intens pentru un proiect, pentru că îmi place ceea ce fac. Pot fi fericită când mă trezesc, pentru că am norocul unei noi zile, chiar dacă e 5.30 dimineața. Pot fi fericită doar stând în brațele soțului meu, fără să mă grăbesc să îi comunic planul cincinal al activităților bine conturat în capul meu. Pot fi fericită ducându-mi copilul în fiecare dimineață la școală, pentru că este un timp special, al nostru - în care chiar dacă suntem somnoroase și doar tăcem, e ok. E liniștea noastră, împreună.

Și încă ceva foarte important pentru mine - mi-ai reamintit cât contează valorile în viața mea. Am nevoie pentru a funcționa să îmi respect etalonul propriu de valori și am nevoie să le aleg oricând, în față oricărei tentații. Doar așa mă aleg pe mine.

2023, mi-ai adus multă claritate. Și pentru asta nu te voi uita niciodată.

2024 - există deja setat un standard înalt. Nu încerca să te compari, fii cum ești tu și eu voi încerca să deslușesc ce vrei să îmi spui. Și dacă nu voi reuși mereu, tu iartă-mă. Am spus din capul locului - nu sunt perfectă!


* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 februarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus