26.02.2024
De când se întâmplă să adaug ani mai multișori apreciez mai mult tot ceea ce trăiesc. Cum foarte mult din timpul meu se consumă printre oameni și printre adolescenți, acțiunea mă face să viețuiesc intens și să uit cum trec ore și ore și zile după zile, de luni până sâmbătă și din nou. Mă regăsesc acasă adesea obosită, cu dorința de a dormi, dar și cu bucuria imensă de a sta lângă băiatul meu.

De cealaltă parte, am nevoie de însingurare, de pauze în care mintea și sufletul să mi se golească de toate grijile și de toate informațiile, de știrile rele care îmi adâncesc spaimele omenești. Un mecanism de pauză este declanșat de un serial polițist precum Endeavor, altul este un moment de purificare lăuntrică ori așezare a unor gânduri scurte ori vise pe hârtie ori convorbirile cu fratele meu și familia lui sau un timp petrecut în casa de la țară, fie și scurt. Plimbările de dimineață în weekend pe care le-am început în pandemie cu vecina și amica mea au devenit un ritual, păstrat și în 2023. Am senzația că lumea se schimbă prea repede pentru mine și grozăvia războaielor de azi, în special cel din Ucraina, îmi creează temeri pe care le contracarez cu un optimism nici eu nu știu de unde izvorât. Așa că am început să îmi fac planuri pentru împlinirea unor dorințe, nu multe.

Timpul personal în vertijul lumii a fost în 2023 unul nesperat de bun. Am avut mari emoții cu examenul de final de clasa a opta al fiului meu - a fost cu succes și el este deja adaptat într-un liceu bun, unde are mari șanse, datorită profesorii lui, să se dezvolte și să își construiască un drum mai departe. Între aflarea rezultatelor și repartiție am stat câteva zile la Bușteni amândoi, unde am avut impresia unui timp fericit, de așezare, într-o pensiune cochetă, din care ascultam clopotele mănăstirii Caraiman. Sufletul meu tânjea după liniște și recunoștință.

Mi-am dat seama, în 2023, că devenim și ceea ce ne încurajează ceilalți să devenim. Trebuie să spun, cu riscul de a părea lipsită de modestie, m-am bucurat că prozele mele scurte au apărut în volum și că toți prietenii mei au venit să mă susțină și să mă felicite, mai cu seamă ele, fetele de care mă leagă afecțiune și încredere totală de peste 20 de ani, care au crezut mai mult decât mine că pot scrie. O constantă a vieții mele care s-a manifestat la fel de puternic și în 2023 a fost prietenia. Așa că tot o prietenă, Liliana Corobca, m-a încurajat să scriu primul meu articol pentru o revistă internațională.

Ana și Adelina în Lefkada

Un vis vechi adus mai aproape de realitate în 2023 a fost să vizitez Roma și s-a îndeplinit acum, la început de 2024. Am trăit sentimentul că prin arta secolelor trecute omul s-a înălțat până la divinitate, ceea ce trebuie cumva să ne salveze. E un alt moment care îmi dă putere și încredere că vertijul nemilos din jur va lăsa porți de scăpare, așa cum la Roma secolul II și secolul XV și secolul XVII și secolul XXI s-au suprapus în clipa eternă în care noi am vizitat-o.

La Colosseum

*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici și în februarie, și în martie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus