19.11.2003
După 1989 conceptul de "artist plastic" în care tot omul s-a obişnuit să includă pictori, sculptori, graficieni, etc. a căpătat noi sensuri. Noi forme de exprimare artistică au apărut şi la noi, fiind incluse în perimetrul artei contemporane. Cum se împacă viziunea despre artă a tinerilor artişti, care preferă să se exprime prin instalaţii, fotografie şi imagine video, performance art, cu cea a profesorilor lor, care păstrează fidel tiparele moştenite de la maeştrii care le-au ghidat carierele?

Aceasta era întrebarea de la care am pornit, încercând să dăm răspunsuri cu ajutorul invitaţilor de vinerea trecută: Zamfir Dumitrescu (preşedinte UAP, profesor la Universitatea de Artă) şi Cosmin Grădinaru, absolvent al acestei Academii, artist activ în performance art, membru al unui grup ce a lansat în facultate un manifest numit "Nivelul de regenerare zero".

Dar nici nu bănuiam, înainte de a începe să pregătesc emisiunea de vinerea trecută, cât de adânci sunt diferenţele de mentalitate, de concepţie între generaţiile reprezentate de cei doi. Acestea, redate cu eleganţă şi inteligenţă de cei doi invitaţi. au fost accentuate destul de brutal de intervenţiile filmate. Mai exact de limbajul de lemn al rectorului Universităţii de Artă, dl. Mircea Spătaru şi de şocantul răspuns al pictorului Marin Gherasim, profesor la respectiva Universitate care, întrebat ce crede despre art-terapie i-a răspuns colegei mele, Lorelai Mihală, nici mai mult nici mai puţin decât: "La spitalul 9 domnişoară!". Chiar dacă o fi fost vreo glumă, trebuie precizat că era una de o calitate cel puţin îndoielnică. Prin comparaţie, tinerii artişti intervievaţi -.... - au părut, chiar aşa cuminţi cum erau ei ("Ne-am pierdut curajul", a spus ... la un moment dat), cu adevărat deschişi, curioşi cel puţin, interesaţi de raporturile lor cu publicul. De altfel, cea mai frumoasă imagine din emisiune rămâne, pentru mine, cea a lucrărilor ei, statui bizare, triste, aşezate printre călătorii din metrou.

Poate că e nevoie cu adevărat de o pornire de la "nivelul zero de regenerare", cum i-au spus tinerii protestatari ce-şi doreau o schimbare în şcoala pe care o urmau. În şcoală sau în afara ei această schimbare de mentalitate este absolut necesară. Arta contemporană este un concept mult mai larg decât se vede astăzi la noi.

Ce-ar mai fi de spus? A! telefoanele au sunat în continuu de data asta, ceea ce mi-a redat cheful de emisiune, dispărut brusc săptămâna trecută. Sper că-l voi păstra şi după întâlnirea de vinerea asta, dedicată dramaturgiei româneşti. În platou vor fi Dan Tărchilă (proaspăt premiat de Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, la secţiunea dramaturgie) şi Lia Bugnar (actriţă, dar şi scriitoare de piese, jucate cu mult succes la Green Hours).

Vineri, ora 20.00 echipa alcătuită din Lorelai Mihală, Mara Paşici (realizatori), Mihai Manolescu (regizor) şi Cristina Modreanu (moderator) vă aşteptăm la Artă versus Artă, pe TVR Cultural.

0 comentarii

Publicitate

Sus