31.07.2003
O originală combinaţie între jazz şi folclorul vechi românesc cu Teodora Enache (voce), Lucian Maxim (percuţie, fierăstrău, baterie), Marius Mihalache (ţambal) şi invitaţii lor (contrabasistul Pedro Negrescu şi corul "Sound") având drept idee guvernatoare omagierea Mariei Tănase se găseşte pe un CD editat de curând în Statele Unite.


Proiectul Rădăcini. Omagiu Mariei Tănase - care include compact discul Rădăcini / Back to my roots, Doina: Omagiu Mariei Tănase, produs în S.U.A. şi un spectacol ce s-a jucat stagiunea trecută în Bucureşti - este girat de firma de spectacole şi evenimente muzicale Ars Nova. Înregistrările de pe album au fost realizate la Studioul "Sound Expres" din Bucureşti, CD-ul fiind editat de Mediaround (producători Laura şi Horia Toma şi Aurel Velicanu). Discul se va găsi atât pe piaţa americană, cât şi pe cea românească. Ideea acestui proiect de etno-jazz îi aparţine Teodorei Enache. Spectacolul Rădăcini a propus îmbinarea lumii sonore reale (ambianţe de târg de ţară, bocete, glasuri de copii) cu muzica interpretată live, fiind susţinut de o inventivă regie de lumini. Desfăşurat cu publicul pe scenă, spectacolul urmează să fie prezentat şi în Statele Unite, intenţia fiind aceea de a-l promova apoi la festivaluri internaţionale.

Vocea gravă a Teodorei Enache este cea în jurul căreia se desfăşoară istoria întregului CD, cuprinzând opt piese tradiţionale din repertoriul Mariei Tănase şi o compoziţie a artistei şi a lui Lucian Maxim pe teme orientale. Inflexiunile sumbre ale glasului ei, intensitatea trăirii, potrivita înveşmântare oferită de sonorităţile ţambalului contribuie toate la o reuşită de o expresivitate şi o originalitate incontestabile. De la versiuni care păstrează o strânsă relaţie cu originalul ("Eu sunt Barbu Lăutaru'", "Bade, din dragostea noastră"), până la prelucrările jazzistice care modifică în profunzime tema ("Ciuleandra"), albumul Rădăcini. Omagiu Mariei Tănase poate satisface gusturi destul de diverse, piesele putând fi ascultate şi separat, dar şi ca o operă unitară de 45 de minute.

Interesant este, aflăm răsfoind reuşita copertă a CD-ului (cu texte semnate de Ion Berindei, în engleză şi română), că în 1939 Maria Tănase prezenta ea însăşi un program de radio intitulat "Cântece populare în ritm de jazz", acompaniată fiind de orchestra Melody Jazz Band, condusă de Steve Bernard. Cu atât mai firească ne apare această fuziune acum, mai bine de şase decenii mai târziu.

Acesta este al şaselea disc al Teodorei Enache, iar repertoriul inclus pe CD a fost pregătit de ea împreună cu Marius Mihalache şi Lucian Maxim în urmă cu doi-trei ani, dar de-abia acum s-au găsit finanţatorii care să contribuie la imortalizarea lui pe CD.
(Oltea Şerban-Pârâu)

Ascultaţi din albumul Rădăcini de Teodora Enache, Lucian Maxim şi Marius Mihalache
Succuba (2,61 Mb)
Ciuleandra (3,01 Mb)

Albumul Rădăcini a fost înregistrat în componenţa Teodora Enache (vocal), Lucian Maxim (percuţie, fierăstrău, baterie), Marius Mihalache (ţambal), Pedro Negrescu (bass) şi corul Sound.

producător Laura şi Horia Toma, Aurel Velicanu,
producător executiv Felicia Moga, Laura Toma,
fotografii de Eugen Oprina, Claudiu Ciortan.

Albumul este disponibil la Green Hours 22 Jazz Cafe, Calea Victoriei nr 120, Bucureşti şi la Clubul Prometheus, Piaţa Naţiunilor Unite, nr 3-5. Alte amănunte şi fragmente din toate piesele albumului se pot asculta în situl producătorului Mediaround.
 

Ascultaţi şi Ciuleandra în interpretarea Mariei Tănase (3,11 Mb)

0 comentarii

Publicitate

Sus