10.09.2011
Când s-a născut el, portarii mai purtau încă şapcă şi nimeni nu le cerea să ştie să lovească mingea cu piciorul. Dacă puteau să sară după ea şi să o prindă cu mâinile, dărâmând toţi atacanţii adverşi, era suficient. În Brazilia nu se auzise nimic despre Dragan Pantelic, iar Jose Luis Chilavert şi Rene Higuita nu deveniseră vedete.

Rogerio Ceni avea 17 ani când a semnat cu Sao Paulo şi 20 când a devenit titular. Între timp, lumea aflase că bate perfect lovituri libere de la orice distanţă, iar loviturile de la 11 metri nu le ratează. Au mai trecut însă vreo 4 ani până l-au lăsat să facă el toate astea. Prima oară, pe 17 februarie 1997, când a marcat din penalty.

Pe 20 august 2006, Cruzeiro conducea pe Sao Paulo cu 2-0 şi a primit un penalty. Rogerio Ceni a reuşit să apere lovitura de pedeapsă. Trei minute mai târziu, a marcat pentru 2-1 dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri. Şi, când mai erau şase minute până la final, Ceni a transformat o lovitură de la 11 metri şi a egalat. Era golul cu numărul 64 al carierei sale şi stabilea recordul pentru portarul cu cele mai multe goluri marcate.

Într-un an, în 2005, a înscris de 21 de ori, 17 goluri în campionat, fiind astfel al treilea golgeter în Brazilia. Tot atunci a fost nominalizat pentru titlul de cel mai bun portar al lumii, pentru că, deşi dădea goluri cu nemiluita, Rogerio îşi făcea şi treaba pentru care-l plăteau, de fapt: apăra bine propria poartă.

La antrenamente, declara prin 2009, a executat peste 15.000 de lovituri libere, de-a lungul timpului. A ajuns să bată aşa de bine fazele fixe, că nici măcar Rivaldo, ajuns anul trecut la Sao Paulo, n-a îndrăznit să-şi revendice dreptul de a le executa. Deşi la Barcelona, pe vremuri, sau la Deportivo şi Milan, rata extrem de rar. Mai ales că, atunci când Ceni marchează, echipa sa nu pierde. A dat gol în 96 de meciuri pentru Sao Paulo şi doar de trei ori partida s-a terminat cu înfrângere.

Despre Rogerio Ceni nu s-a scris niciodată în ziarele de scandal, tabloidele braziliene n-au avut subiecte. A terminat două facultăţi, într-o ţară în care majoritatea vedetelor fotbalistice e semianalfabetă, situaţie recunoscută şi asumată de toată lumea. De vreo cinci ani se vorbeşte deja că e viitorul preşedinte al lui Sao Paulo.

Până atunci însă, Rogerio continuă să joace. Şi-a trecut pe tricou numărul 01 şi pe 7 septembrie a jucat meciul 1.000 în tricoul echipei sale de club. Pe impresionantul stadion Morumbi au venit 63.000 de oameni să-l aclame, de obicei, la un meci de campionat strângându-se cam 35.000. Sao Paulo a câştigat cu 2-1 meciul cu Atletico Mineiro, iar Ceni a plâns discret pe la jumătatea reprizei a doua. Şi-a adus aminte că în astea 1.000 de meciuri a dat 103 goluri. Şi că s-au scurs deja 21 de ani de când a semnat primul său contract cu Sao Paulo.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus