24.09.2011
Pe Sukru Saracoglu, o cutie de chibrituri uriaşă, unde tribunele se cutremură de obicei sub tropăiala ameninţătoare a peste 40 000 de oameni care vin să susţină pe Fenerbahce, echipa oaspete e primită cu fluierături şi huiduieli. Marţi seara, jucătorii de la Manisaspor n-au înţeles cum de s-au auzit doar aplauze atunci când au ieşit din tunelul ce venea de la vestiare. Ştiau desigur cine-i aşteaptă în tribune, dar nu credeau că vor avea parte de o aşa primire.

Vineri după-amiază, Federaţia turcă de fotbal a anunţat că Fenerbahce va juca următoarele două meciuri pe teren propriu fără spectatori, după incidentele violente provocate de fani la un amical cu Shahtior Donetsk. Duminică seara, a fost făcut anunţul surpriză: la meciuri vor avea acces femeile şi băieţii sub 12 ani. Luni, casele de bilete au fost luate cu asalt de suporterele lui Fenerbahce. Intrarea a fost gratuită, dar tichetele erau nominale. Iar puştii au fost verificaţi la intrare cu certificatul de naştere, să nu cumva să aibă mai mult de 12 ani.

S-au strâns 41 633 în tribune. În tricourile echipei favorite, cu bebeluşi în braţe, cu steaguri. Au învăţat cântecele tribune, scandările, ba unele au cerut acasă lămuriri despre off side şi fault. A prins repede spiritual jocului şi au înţeles când să se bucure şi când să aplaude. Nu s-au auzit nici huiduieli nici fluierături vreme de mai bine de 90 de minute.

"Femeile care iubesc Fenerbahce ne-au arătat ce pot face pentru clubul lor. Mai multă pasiune, mai multe încurajări decât auzim de obicei de la suporterii bărbaţi. N-au fost la feld e sincronizate, nici la fel de năvalnice, dar a fost o lecţie de solidaritate şi de civilizaţie.", avea să declare după partidă Ali Koc, vice-preşedintele clubului. Soţia sa, nora şi fiica, fuseseră şi ele în tribune.

"N-o să uit vreodată această seară. Nu am mai văzut în viaţa mea atâtea femei şi copii la un meci de fotbal. Îmi pare rău doar pentru faptul că nu le-am putut oferi o victorie.", a spus căpitanul Alex de Sousa. Fenerbahce şi Manisaspor au terminat la egalitate, 1-1, oaspeţii egalând cu un autogol, ceea ce n-a deranjat însă pe nimeni în tribune.

A fost pasiune în tribune, o sărbătoare colorată şi gălăgioasă acolo unde de obicei spiritual bărbaţilor domina cu autoritate. Decizia de a permite accesul în tribune pentru femei şi copii a fost una istorică şi repede asimilată de lumea fotbalului. În România, Dinamo a solicitat deja Ligii Profesioniste să permit accesul femeilor şi copiilor la două meciuri pentru care Comisia de Disciplină a dictat jucarea lor cu tribunele goale. Iar Liga se pare că a acceptat şi vom vedea în Ştefan cel Mare un stadion populat cu altfel de suporteri.

A fost dificl până la urmă doar primul pas. Iar lecţia oferită din Turcia cu siguranţă va fi repede asimilată peste tot în lume, dovedind că fotbalul nu mai e demult un sport doar pentru bărbaţi, ci o sărbătoare pentru milioane de oameni care nu-l transform în lupte stupide şi orgolii refulate violent.

0 comentarii

Publicitate

Sus