24.06.2016
La capătul a 36 de meciuri ale Campionatului European de fotbal, faza grupelor s-a încheiat. Mai urmează alte 15 partide care vor stabili care din cele 16 reprezentative rămase în luptă va fi campioana Europei. Printre ceea ce se poate considera previzibil, am avut parte de grupe echilibrate, de grupe surprinzătoare, de eliminări premature, de goluri excelente şi de poveşti minunate. Faza grupelor Euro 2016 ne-a adus lucruri interesante. Multe!
 
Ne-a adus un debut ambiţios al României. Echipa naţională a avut onoarea de a deschide balul cu Franţa pe Stade de France şi, deşi învinsă, a ieşit de pe teren cu capul sus. După egalul oarecum norocos cu Elveţia, România a început bine şi partida decisivă cu Albania, dar calificarea în optimile de finală nu a venit. A venit însă o înfrângere complet meritată, menită poate să tragă un nou semnal de alarmă în fotbalul românesc, pacientul irecuperabil bolnav de atâta vreme. Încotro de aici? Nu se ştie. Ce ştim sigur că e o calificare la Campionatul Mondial din Rusia ar fi un miracol nemaiîntâlnit. Pur şi simplu nu se poate întâmpla. România nu este o echipă de primele 24 ale Europei. Cu greu este de primele 32. În lume, nici nu mai zic...

 
Ne-a adus un succes răsunător al naţionalelor Regatului Unit şi al Irlandei. Anglia, Irlanda, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor formează practic un sfert din echipele calificate în optimile de finală. Clasarea Ţării Galilor în faţa Angliei în grupa B a fost surprinzătoare şi a contribuit la un tablou eliminatoriu extrem de interesant în care marile forţe ale Europei sunt plasate în jumătatea inferioară. Meciul direct a fost câştigat de Anglia in-extremis, iar faza eliminatorie ne va mai aduce cel puţin încă un meci direct între ţările insulelor britanice.
 
Ne-a adus nuanţe diferite de succes ale echipelor aşteptate să se lupte pentru prezenţa în fazele finale. Italia s-a calificat drept câştigătoare a grupei E încă după două meciuri, un lucru pe care îl poate regreta dat fiind că va întâlni Spania în optimi. Italia joacă un fotbal eficient, cu accent pe apărare şi pe atacuri pragmatice. I-a funcţionat în două partide şi va fi foarte interesant de văzut cum se va comporta în faţa unor adversari diferiţi. Germania a câştigat grupa C, dar numai ajutată de un golaveraj şi-aşa neimpresionant. Campioana en-titre Spania a cedat inexplicabil în minutele de final ale partidei cu Croaţia, căzând pe locul doi în grupa D şi primind drept pedeapsă o confruntare cu italienii. Similar, Anglia nu a reuşit să câştige ultimul meci, şi implicit, grupa B.
 

 
Atât englezii, cât şi germanii şi spaniolii au arătat că joacă un fotbal cursiv, dar au probleme în a găsi breşe printre formaţii predominant defensive. A fost o temă recurentă a acestor grupe. Franţa şi Belgia, alte două favorite, au performat sub potenţialul lor, însă odată ce cuţitul fazelor eliminatorii le va ajunge la os, e posibil să vedem feţe diferite ale acestora. Croaţia, Polonia sau Ţara Galilor au arătat că sunt echipe capabile să se lupte de la egal la egal cu oricine şi vor trebui urmărite începând cu optimile de finală. Croaţii în special par a fi o adevărată forţă. Chiar şi Portugalia, viitoarea adversară a croaţilor, este de luat în seamă. Când Cristiano Ronaldo este în formă, orice se poate întâmpla.
 
Pe lângă cele menţionate, numeroase echipe s-au remarcat prin spiritul de luptă şi organizarea impecabilă care le-a adus calificarea în optimi. Irlanda de Nord, Ungaria, Slovacia, Irlanda şi Islanda sunt acestea. E greu de crezut că le vom mai vedea în turneu mult, însă ce au făcut în faza grupelor a fost remarcabil. Ungaria şi-a câştigat grupa, Islanda a obţinut o victorie istorică în ultimul său meci, iar celelalte trei s-au agăţat de calificări la limită.
 
Ne-a adus goluri spectaculoase şi momente de maximă calitate tehnică. Reuşite precum şuturile excepţionale ale lui Zoltán Gera, Luka Modrić, Marek Hamšík, sau Dimitry Payet cu România, dar şi execuţii colective şi realizări tehnice impecabile precum călcâiul lui Ronaldo. 1.650.920 de suflete au asistat la cele 36 de meciuri în care s-au marcat 69 de goluri.
 
Ne-a adus recorduri doborâte şi statistici impresionante. Ronaldo a devenit primul jucător care marchează la patru ediţii diferite ale Campionatului European, Gábor Király a apărat în poarta Ungariei devenind cel mai vârstnic jucător din istoria turneului, iar fraţii Granit şi Taulant Xhaka au jucat unul împotriva celuilalt în partida dintre Elveţia şi Albania. Doar două echipe, ajutate de un 0-0 în meciul direct, au reuşit să treacă de grupe fără gol primit - Germania şi Polonia. De partea cealaltă a baricadei, Ucraina a fost singura formaţie care nu a reuşit să înscrie în cele trei meciuri din grupă, fiind de altfel prima eliminată din competiţie. Nici România nu a marcat din acţiune, ci doar din lovituri de la 11 m executate de Bogdan Stancu, iar clasamentul golgheterilor e dominat de singurii doi jucători care au înscris câte trei goluri: Álvaro Morata şi Gareth Bale.
 

Nu în ultimul rând, faza grupelor Campionatului European ne-a adus poveşti despre care ne vom aminti de-a lungul timpului, toate create de fanii veniţi în Franţa. Au fost şi momente neplăcute. Bătăile dintre fanii ruşi şi cei englezi şi torţele aruncate în teren de croaţi din cauza frustrării pe care o au faţă de Federaţia lor au fost poate cele mai vizibile. Însă poveştile frumoase le-au retrogradat ca note de subsol. În general, fanii prezenţi în ciuda ameninţărilor teroriste care planau asupra evenimentului au fost excepţionali. Galezii şi irlandezii au cântat neîntrerupt, albanezii şi-au câştigat respectul tuturor după ce au împins echipa lor spre victorie în faţa României, iar maghiarii şi islandezii au dat aripi revelaţiilor de până acum ale acestei ediţii.
 
Nu putem decât să ne bucurăm de ceea ce urmează - încă 15 meciuri, alte goluri, alte momente, alte poveşti care fac un eveniment de o asemenea magnitudine ceea ce este. Campionatul European va continua.
 
Sursa foto: Facebook UEFA EURO

Dan Dracea este jurnalist sportiv. Îl puteţi urmări pe Facebook sau Twitter @DDracea.
Noul său proiect, Zecarul, poate fi citit pe site-ul său personal.
 

0 comentarii

Publicitate

Sus