12.07.2023
Editura Trei
Corina Ozon
Cineva în orașul ăsta te iubește
Editura Trei, 2023




Citiți un fragment din această carte aici.

***
Prefață

Cineva în orașul ăsta te iubește confirmă ușurința cu care Corina Ozon reușește să treacă de la un gen literar la altul și să abordeze, după un volum nuvelistic publicat anul trecut (2022), domeniul romanului polițist, cum este cazul cărții de față. Exercițiul este mai greu decât l-am putea bănui, dat fiind că acest gen literar trebuie să răspundă unor reguli fixe bine-cunoscute și consacrate de teoria literară. Enumerăm câteva dintre ele, cum ar fi construcția inversă care pornește de la descrierea crimei și a victimei, urmând apoi firul dinamic al intrigii între criminal și anchetator până la dezvăluirea faptelor și arestarea vinovaților. Ciclul dintre intrigă și deznodământ este dinamic, termenul consacrat fiind cel al romanului de suspans.

Această scurtă introducere ne conduce către o privire capabilă de a măsura potențialul creator al Corinei Ozon ilustrat în realizarea noului său roman. Autoarea depășește șabloanele clasice ale genului citate mai sus, oferind un suflu narativ mult mai bogat, inspirat din serialele polițiste actuale de televiziune, în care intervin profilerii, inteligența artificială și în care complotul capătă proporții de trafic internațional și coboară în zonele întunecate ale sectelor, ale traficului de copii, ale mirajului vieții veșnice și ale puterii banului. Nedezmințită este și apetența scriitoarei pentru poveștile de dragoste, cum ar fi cea care se naște între David și Gloria pe fundalul unei anchete palpitante despre care este cazul să vorbim aici mai pe larg, fixând înainte de toate axul central al acțiunii, identificat simbolic prin ceea ce Gloria numește frontiera care separă lumea ei interioară de "lumea reală". Această a doua lume a realității crude constituie scena pe care această femeie dotată cu un simț intuitiv cu totul special, pe care ea-l numește sugestiv prin "extensie", reușește să colaboreze cu David și cu Biroul de Cazuri Speciale, pentru care el lucrează, identificat prin acronimul BCS. La capătul opus al intrigii se află un misterios Maestro și întreaga rețea pe care a reușit să o pună pe picioare, folosindu-se de persoane slabe, prinse într-o capcană criminală. Printre ei se află Fomo, mâna executantă a ordinelor acestuia și Sandi, secretara și amanta șefului. Mai târziu, își vor face apariția Leo și oamenii lui, specialiști în informatică și inteligență artificială, domeniu pe care aceștia intenționează să le folosească altfel decât în scopurile criminale ale lui Maestro și ale complicilor lui. Contrastul dintre cele două lumi, a binelui și a răului, definește axa maniheistă a intrigii, a urgenței de a-i proteja în special pe copiii răpiți sau destinați unui comerț internațional murdar.

Gloria, personajul central al romanului, este o femeie în plină maturitate, cu o experiență de viață care a făcut-o să-și întărească forțele destinate în primul rând fetei ei, Luana, pe care a crescut-o singură. Acest parcurs dificil de viață, precum și meseria de jurnalistă pe care a exersat-o în tinerețe i-a dezvoltat acel al șaselea simț care o ajută să aibă străfulgerări despre fapte care s-au întâmplat sau se vor întâmpla în scurt timp. Aceasta nu o împiedică să rămână o ființă plină de sensibilitate, dimpotrivă, am putea spune că trăsătura asta de caracter face din ea o persoană plină de umanism, îndrăgostită de viață și căutând frumusețea lumii din jurul ei. Printre persoanele pe care le frecventează cu ocazia anchetelor se află și David, un bărbat reținut, prevăzător și protector de care Gloria se va apropia pe parcursul colaborării lor. Povestea lor de dragoste abia mărturisită constituie, am putea spune, un roman aparte în roman, o parte colorată în peisajul dur, necruțător al realului conturat de lumea obsesivă și deviantă din afară.

Dincolo de arta conturării personajelor, trebuie să mai remarcăm și modul foarte reușit prin care Corina Ozon își construiește limbajul literar ca mijloc estetic pus în slujba unei narațiuni menite în primul rând să impresioneze la modul cel mai intens cititorul și să scoată în evidență partea de lumină sau întuneric a personajelor cărții sale.

Puse cap la cap, acestea fac din Cineva în orașul ăsta te iubește (veți afla și de unde vine titlul cărții) un roman reușit, un exercițiu care sperăm că o va încuraja pe Corina Ozon să mai scrie și altele ca acesta în curând.

(Dan Burcea, critic literar)

Citiți un fragment din această carte aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus