05.12.2023
Foarte puțin în zilele de azi mai avem timp de noi, timp pentru a ne cunoaște. Timp pentru a conștientiza că da, nu vrem niciodată să trecem de la copilărie la adolescență, că e o perioadă grea, probabil mai grea ca cea de adult. O să mă înjurați, dar așa este. Sau doar așa mi se pare.

Ar trebui să îmi încerc talentul adolescentin ca să descriu un an al schimbărilor pentru mine. Nu s-au schimbat foarte multe, hai să fiu sincer, dar cursul vieții la un moment dat a zis: "Stai, că vreau s-o iau la dreapta"... sau la stânga, depinde de mood. Și îmi vine în minte întrebarea pe care mi-am pus-o de când m-am gândit la acest Top. Top '23. Cum va continua un an care a început prost? Se va termina prost? Pe parcurs va fi din ce în ce mai prost până când va exista un stop? Și acel stop, va fi ca la mașină, violent, sau lent? Un șir continuu de întrebări care nu și-au găsit răspunsul. Sau rostul.

În 2023 am continuat să stresez penița scriind poezii despre stări sau momente relevante. Celor ca mine le-au plăcut, însă altora, alde mari redactori, au spus să mă conformez noului model, nu vechiului. Însă mie mereu mi-a plăcut să fiu cu moț, să fiu altfel. Probabil de asta nici n-am găsit o redacție sau o editură la care să îmi trimit grămada de idei triste spre verificare, mai apoi poate, de ce nu, să fie și publicate. Tot în același an, probabil cel mai important aspect a fost apropierea de lumea teatrală, de cultură. Un festival de teatru din orașul meu, Piatra Neamț, a fost scânteia ce a declanșat un foc ce încă mai arde. Un atelier al lui Mihai Brezeanu, critic din plăcere, mi-a dezvăluit o pasiune: scrisul despre ceea ce văd. Nu contează că e film sau teatru (urmând și muzică). Contează să fie ceva ce atinge, ceva despre care merită scris sau merită amintit. Mie îmi place să scriu. E singura metodă de a trece prin lumea de azi. E sigura metodă să mai fii tu.

Cum a fost cu adevărat acest an? Greu. Din toate punctele de vedere. Doar că am reușit mereu să trec peste, să reușesc, gândindu-mă la anii din urmă, gândindu-mă că nu vreau să mă întorc înapoi, vreau să merg înainte, chiar dacă mi-e frică de ce este înainte. Că vreau să mă autodepășesc, să îmi demonstrez mie că tot ce mi se întâmplă e un rău necesar. De puțin stres avem nevoie in viață, de prea mult ne putem lipsi. Anul ăsta a trecut foarte repede, poate prea repede. Iar această fugă, fugă spre nicăieri, nu face altceva decât să distrugă amintiri. Parcă ieri era ianuarie și uite-ne azi, suntem în decembrie. Sincer să fiu, eu îmi amintesc totul în viteză, fără prea multe detalii.

Retrospectiva anul 2023, o radiografie a tuturor evenimentelor nu știu ce ar conține. A fost un an bun, vorbind comparativ cu alți ani. Au existat multe schimbări, în multe domenii am stagnat, în altele am evoluat, dar ce să vezi, n-ai ce să crezi. Poate că a fost mai diferit, poate că a fost mai asemănător, dar 2023 a fost un an la graniță. Nici prea prea, ca să îți dea speranțe, nici foarte foarte, să îți dea aceleiași speranțe, dar false. A fost ce trebuia, când nu trebuia. Sunt poate prea tânăr să vizualizez greutățile reale, însă nu foarte tânăr pentru a-mi vizualiza greutățile. A fost greu, nu mă ascund. Am fost foarte solicitat, probabil în viitor voi fi și mai solicitat. Ne vedem la celelalte retrospective găzduite de Răzvan Penescu, căruia îi mulțumesc că a crezut în mine și care, fără subiectivități, mi-a dat un spațiu pe LiterNet (aici) unde să scriu despre ceea ce îmi place, despre ceea ce văd și despre ceea ce îmi umple timpul (ne)liber.

Ăsta a fost 2023. Eu mă mulțumesc cu el, dar nu defilez. Vine '24, electoral. Eu voi fi a 11-a, fără drept de vot. Voi continua să mă exprim liber, să fiu liber. Și LiterNet e unul din locurile libere. Un 2024 mai bun ca 2023 care a fost mai bun ca 2022, 2021, 2020... înțelegeți voi.

* Am 16 ani și mă iau la trântă frecvent cu această perioadă a adolescenței. Am 16 ani și lumea mereu îmi spune că par mai mare. Un adult cu o minte de copil nu e ceva potrivit. Un copil cu o minte de adult oare ce-o fi? O fi bine. N-o fi bine. "Bravo, Suzi", cum ar zice Delia. Așa să fie. *

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus