11.12.2023
 

"If we are to teach real peace in this world and if we are to carry on a real war against war we shall have to begin with the children." (Mahatma Gandhi)

Îmi încep pagina de privire înapoi în anul 2023 privind spre anul 2024 în care mi-am propus să scriu despre parcuri și grădini din București, așa cum le voi vedea când va veni momentul.

 
Sfârșit de octombrie 2023 în Parcul Nicolae Iorga pe Calea Victoriei

Din păcate anul 2023 nu a fost un an al păcii mult așteptate de majoritatea oamenilor acestei lumi care, așa cum am citit într-un articol, nu mai are de trăit decât vreo 150 milioane de ani. Deh! Nu e mult, nu e puțin!

A fost anul în care, datorită îndemnurilor prietenului meu apropiat Răzvan Penescu, am participat la o serie de evenimente care mi-au refăcut o parte din adrenalina pe cale de dispariție. Spectacole de teatru, foarte importante acestea pentru că mi-am putut continua drumul prin lumea minunată și importantă a scenelor (privite din afară de data asta) și a actorilor. Am intrat, cu timiditate, și în lumea filmului românesc, prin interviuri online cu scenografii nominalizați la Premiile Gopo 2023. Nu știu cum m-am descurcat - deși speram că voi avea o legătură de durată cu acei scenografi nu s-a întâmplat așa. Poate așa trebuia să fie.

Dar dacă am adus vorba despre Gala Gopo 2023, și după cum se știe organizatorul, sufletul acestei gale este regizorul Tudor Giurgiu, doresc să menționez aici filmul său Libertate ca pe unul dintre evenimentele de o deosebită importanță al anului. Un film, despre care am scris, care va lăsa urme semnificative în cinematografia românească, în cultura românească, dar și ca mărturie istorică a acelor ani '90 grei.

Mai departe: Mircea Eliade, dar și situația din lume, m-au inspirat să deschid o expoziție cu o temă legată de simetriile vieții, de nunțile stupide și răufăcătoare dintre răufăcători. Mulți dintre noi, neimplicați direct, priveam cu neliniște către praful ridicat din ruinele unei țări vecină, Ucraina, călcată de șenilele de tancuri, zdrobită de rachete și bombe rusești, și deodată într-o dimineață însorită de început de octombrie a venit vestea atacului asupra Israel, în timpul unui festival de muzică al Simchat Tora, 7 octombrie 2023, ziua unui masacru al participanților la concert, cât și al locuitorilor unor chibuțuri din zonă, din apropierea graniței cu Gaza. Această zi a schimbat fața lumii. Stare de șoc!

Lăsând toate aceste șocuri deoparte, pot spune că am avut un an în care am fost spectator și martor încântat al unor spectacole de teatru care au trezit în mine nu numai bucurie, gânduri frumoase sau contradictorii, dar care au fost și binefăcătoare minții mele.

Am început anul cu Cosmic Latte, o creație impresionantă și încântătoare a lui Ștefan Lupu, o creație "colectivă", cum spune cu modestie sinceră regizorul- coregraf și profesor la UNATC, dirijând un grup incredibil de legat și plin de talent de, cred, foști studenți la momentul în care scriu asta. Au urmat spectacole după spectacole, la care m-am dus cu mintea deschisă. Regizori pe care i-am descoperit și i-am apreciat, și-i voi da ca exemplu pe Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Catinca Drăgănescu, Antoaneta Cojocaru & Daniel Pascariu, Andrei Măjeri și regizorii-coregrafi Anatolie Rusu, cu un spectacol minunat OMEN, Florin Fieroiu, Răzvan Mazilu și nu mă opresc înainte de a-mi exprima mulțumirea că revine pe scena de la Bulandra, Andrei Șerban, cu spectacolul Oedipus.

Dar lumea se frământă, se agită și la propriu și la figurat și deci e un sfârșit de an cu multe așteptări pentru anul următor.

Poate că apa din cer, indiferent în ce formă vine, va veni, va curăța, sper, mare parte din murdăria care s-a așezat în diferite locuri de pe planeta noastră.

Pasărea albastră nu a venit nici anul acesta.


Eu, încă o mai aștept!

* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus