11.01.2024
Acum că acordurile de la marșul Radetzky au încetat, anul 2024 poate să înceapă, lăsând în urmă un 2023 ce merită a fi povestit. Mă întreabă (și pe mine) Răzvan Penescu dacă am lăsat alergarea în urmă și m-am așezat pe la casa mea. Nu știe însă că alergarea întru trup sau gând face parte din mine, că atunci când ea va înceta înseamnă că voi înceta cu totul, că scrisul și amintirile susțin și împing această alergare spre un "înainte" incert și nedefinit. Nu mă întreb unde a dispărut 2023, pentru că el nu a dispărut, îl țin încă în mine, îl leg de mine și de fratele lui mic născut astăzi pentru o continuitate fără de care m-aș pierde și aș pierde adevărul, acel adevăr al fiecăruia dintre noi, recunoscut sau nu. Ca să sondez în amintiri trebuie să îmi fac loc mie însămi, cu viață personală și profesională, între cele două coordonate, Asociația Năzuințe și Scene și cuvinte care au crescut de la o zi la alta, cât să se suprapună peste timpul meu, să mă înhațe cu totul, nu pentru a mă anihila, ci pentru a stoarce din mine ceea ce până acum nu prea știam că există decât într-o formă latentă: empatie, curaj, asumare, generativitate. Ele sunt firele răzlețe de care voi trage ca să mă joc de-a Șeherezada care inventează povești doar pentru ea însăși. Așadar, să iau agenda în mână, la propriu, și să încep:

5 ianuarie 2023, păstrez tradiția, plec la București și dau un tur pe la casele de bilete ale teatrelor făcându-mi provizii pentru primele două luni ale anului. Da, nu îmi place să cumpăr online decât la nevoie, îmi plac holurile teatrelor, singurele ghișee unde nu mă supăr că plec capul, îmi plac discuțiile amicale cu doamnele de la casierie. Mă simt de-a casei și de-a caselor.

11 și 18 ianuarie 2023. Dumnezeu este fan teatru. Nu ninge, așa că vin în București în fiecare seară, fără emoții.

22 ianuarie 2023. Ce seară, ce întâlniri, ce emoție! Domnul Petru Hadârcă îmi dă un autocar și pot aduce la teatru cel mai mare grup pe care l-am avut vreodată. Frunze de dor este prima atingere a teatrului din Republica Moldova, un teatru cald, dens, tandru, profund. Cunosc oameni: Rusanda, Anna, Alexandru, Corina. Ne întoarcem în Ploiești la miezul nopții mai luminoși ca niciodată.

25 februarie 2023. Aduc pe peronul Gării de la Teatru Masca un alt grup serios. În simplitatea ei, piesa mustește de omenie și credință.

12-13 martie 2023. Plecarea tradițională în Italia, cu fetele. Ajung la Cesena, la Teatrul Bonci, pe urmele lăsate de Romeo și Julieta și sunt tare mândră când văd afișele cu și despre Teatrul Excelsior.


18 martie 2023. A doua ediție a evenimentului caritabil Năzuind spre primăvară. Am strâns peste 100 de persoane, donatori, beneficiari, voluntari. Ascultăm muzică bună, împărțim flori, rupem bariere, pulverizăm prejudecăți.

25 martie 2023. Eroinele lui Andrei Măjeri, ce spectacol! Trag cu ochiul la Cursurile de la Teatrologie, dar nu am timp. Înainte de Sf. Paști donații, drumuri, donații.

25 aprilie 2023. Craiova, Ierbar. Îmi vine să îmbrățișez fiecare frunză, floare, gâză. Când vrea, Afrim este AFRIM.

Martie... aprilie... De undeva, de nicăieri, mă văd prinsă într-o prietenie pur intelectuală, alertă, incitantă, provocatoare. Nopți lungi cu subiectul "teatru". Scriu mai mult ca de obicei, este flatant când știi că părerile tale contează. Merg seară de seară la teatru, scriu, vorbesc mult la telefon, dorm puțin.

5 mai 2023. Copilul meu la Teatrul Mic. De ce am ales pentru fetele mele acest spectacol? Doare tare.

21-23 mai 2023. Festivalul de teatru "Matei Vișniec", Suceava. Pe lângă Dumitru Acriș, mai notez un nume, Slava Sambriș.

2 iunie 2023. Primesc în dar un bilet la Pippo Delbono, Timișoara. O zi și o noapte pe drum, nu mai contează. La gioia arde incandescent, mistuie, purifică.

3-10 iunie 2023. Babel Fest la Târgoviște. Eu sunt vântul, parafrazează cineva pe Jon Fosse și ne contrazicem o noapte întreagă despre dreptul fiecăruia de a pleca din viață când și cum dorește

15 iunie 2023. La ronde, TAM din Sf. Gheorghe. Îmi plac de mor atmosfera culturală a orașului, trupa, starea, repertoriul, tot. Pun pe lista de toamnă încă două piese.

21 iunie 2023. Matca Marianei Cămărășan și a Teatrului fără Nume din Chișinău mă trimit în bibliotecă după Marin Sorescu.

22-25 iunie 2023. FITS, pentru prima dată. Prea mult festivism și consumerism, prea puțin public 100% de teatru. Prietenia mea intensă se termină brusc, așa cum a început, în ziua în care Sibiul părea îngenuncheat de furtună. Mai știi că nu i-a pus punct însuși Prospero?

27 iunie 2023. După Decameron stau de vorbă ca între prieteni cu Alexander Hausvater. Mă ciupesc, ca să nu cumva să visez.

9 iulie 2023. Hedwig sau triumful lui Tudor Cucu-Dumitrescu. Îi dau mesaj după reprezentație să îi spun că a fost piramidal. Îmi răspunde cu bucurie și modestie, fire din stofa unui mare actor.

Februarie-iulie 2023. Săptămânal realizez la DaDa TV emisiunea Scene și cuvinte. Mă consumă mult, dar am parte de întâlniri incredibile, descopăr oamenii din spatele artiștilor și când aud la finalul fiecărei emisiuni "Nu am simțit când a trecut oră.", egoul meu își pune hainele de gală.


17-24 iulie 2023. Bântui prin teatrele și amfiteatrele Anatoliei și Capadocciei. Efes, Demre, Hierapolis sau sentimentul că strivim istoria sub tălpile noastre murdare, că de aici începe tot, că modernitatea nu este decât o farsă grotescă.


August 2023. Donații, drumuri, donații cu rechizite și ghiozdane, dar trag iar cu ochiul la Școala de Vară, Teatrologie. Am timp, îmi fac timp, de ce nu?

21-28 august 2023, UNATC. Doamna Anca Ioniță o ia pe Antigona și o răsucește pe toate părțile, apare și Oedip, ne dă târcoale și Treplev, iar eu mă las prinsă în vârtejul de fapte, personaje, vieți și îmi dau seama că aș putea asculta ore întregi, fără să obosesc, fără să îmi doresc altceva. De ce nu?

4-8 septembrie 2023. Nu spun nimănui nimic. Îmi legalizez acte, îmi scot adeverințe, mă înscriu la Facultate. Iar! Dau examen la ambele secții, nu mi se pare greu, tot ce citesc, scriu este deja trăit, infiltrat în mine din anii în care adormeam ascultând teatru radiofonic și învățam pe de rost articole din Gong. Intru cu note mari. Într-o mână țin cuvintele "Niciodată nu e prea târziu.", în cealaltă "Toate la timpul lor." Încerc să apropii mâinile, nu merge. Depinde de mine, de cât de tare țin pumnii de strânși, la care din ei dau drumul. În nebunia mea sunt foarte fericită.


11 septembrie 2023. Împlinesc 52 de ani, adun fetele și câțiva prieteni apropiați și le mărturisesc cum că în acest an mi-am făcut singură un cadou. Sunt mirați, sunt șocați de-a dreptul de secretoșenia mea, dar îi simt pe toți că se bucură și contează al naibii de tare.

2 octombrie 2023. În casa noastră doar pisicile nu sunt la deschiderea anului universitar! Curtea UNATC este plină de studenți, părinți, profesori. Zăresc mulți cunoscuți. Mă îndrept spre domnul Radu Apostol și îi spun: "Dacă mă rătăcesc pe aici, mă ajutați să găsesc drumul, da?". Răspunsul vine scurt: "Nu te vei rătăci." Doamne, cât înseamnă!


18 octombrie 2023. Asociația Scene și cuvinte dobândește personalitate juridică. Am planuri multe și timp puțin, dar oamenii trebuie să ajungă măcar o dată în viață la teatru, așa că proiectele încep să se contureze, măcar mental, dacă pe hârtie mai trebuie formalități îndeplinite.

Octombrie-noiembrie 2023. Patru zile pe săptămână navetă la București, plus teatru în weekend. Nu am legitimație de student, sunt bătrână (de parcă nu aș ști!), nu am facilități, gratuități, nimic, deși sunt la zi, la buget. Nu mai am timp liber deloc. Nu mai am timp să scriu despre spectacolele pe care le văd. Deschid fișiere, notez idei. Cumpăr cărți, nu pot învăța, citi de pe pdf-uri. Nu obosesc deloc la cursuri, mă concentrez, nu simt nevoia de pauză, înțeleg, se leagă lucruri în mintea mea, navighez pe ape liniștite. Unii profesori mă plac mult, alții deloc. Înțeleg perfect ambele categorii, cert este că nu sunt nimănui indiferentă. Atmosfera din pauze este rece, uneori de-a dreptul ostilă. Nu înțeleg de ce nu vorbim, de ce nu colaborăm, de ce nu ne ajutăm, dar mai ales, de ce nu râdem împreună. Să fie vârsta mea un impediment? Poate! Și totuși, cum de în viața din afara școlii am mulți prieteni foarte tineri? Îmi vine să nu mai răspund nimic la cursuri, doar să ascult, nu concurez cu nimeni, pentru nimic, nu vreau să demonstrez nimic. Mă doare când aud, în casa Teatrului, că "Teatrul românesc este prost.", parcă mi-ai jigni cel mai bun prieten. Citesc cât, cum, pe unde pot. Zece ani am citit-învățat și în tren. Am luat-o de la capăt. Mulțumesc în gând continuu profesorilor mei din tinerețe pentru bulgărele de cultură generală care mă ține la suprafață. Ce aud aici se așază pe alte cunoștințe, niciodată pierdute, pe multă experiență în jocul de-a viața și pe sutele de spectacole văzute înainte. Sunt studentă la Teatrologie, punct. Dacă Daimonul meu va fi mereu pe fază la ce mi se întâmplă, o fi sau nu hybrisul un păcat, eu voi termina și școala asta. Chiar dacă știu că este târziu. Multe am făcut în viață de-a-ndoaselea.

Decembrie 2023. Zilnic năzuințe împlinite, donații, drumuri. Cumpăr zeci de bilete de teatru. Toți din jurul meu primesc în dar bilete la teatru.

19 decembrie 2023. Scene și cuvinte face parte din lista sponsorilor evenimentului caritabil de la A.S. Poli, prezentat de Sonia alături de doi politehniști iubitori de teatru.

29 decembrie 2023. Mara primește un inel de logodnă pe Treptele spaniole și spune "DA". Logodnicul ei iubește teatrul, pisicile, munca, așa că sunt perfect liniștită. Sonia crede că vom avea o mireasă tare agitată, îi dau dreptate.

31 decembrie 2023. Fac niște rezervări (doar vreo 30 bilete), îmi așez cursurile, vorbesc cu mama, sun prieteni, hrănesc pisicile, mă abonez la Dilema veche și Teatrul Azi, primesc în dar un abonament la Scena9, mă hotărăsc să scriu pentru LiterNet această retrospectivă, îmi pun un pahar de vin roșu.

La mulți ani!

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 25 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus