19.01.2024
Cel mai important lucru care mi s-a întâmplat în viață, nu numai în 2023, a fost că m-am întâlnit cu oameni remarcabili. Cugetarea mucalită referitoare la faptul că nu anii din viață contează, ci viața din ani o fi un clișeu, dar nu-i cu totul lipsită de temei. În cazul meu, ajuns, în 2023, la vârsta juvenilo-matusalemică de 49 de ani, depinzând de unde o privești, concluzia este că a fost primul an normal, după mulți care, vorba lui nenea Iancu, erau fie prea-prea, fie foarte-foarte. Revelația, vag tristă, a fost că, în calitatea mea de om, pot face doar câteva activități, cum ar fi să am sentimente, gânduri, să ating, să mă deplasez sau să visez. La urma urmelor, viața e combinația dintre câteva verbe. Marele avantaj al scriitorului, din acest punct de vedere, este că e creator de lumi.

În marea lume de afară, a fost anul în care am întâlnit oameni remarcabili, confrați întru cuvântul scris. Nu voi da nume, din două motive, poate că nu toți ar accepta asta și aș putea uita, pentru că sunt uituc profesionist, să menționez pe cineva, chestie care ar declanșa un război mondial de berărie în propriul meu cap. Partea minunată când întâlnești scriitori e că te simți făcând parte din ceva frumos. Am întâlnit de la oameni al căror umor e periculos prin faptul că te poți accidenta de la râs și până la scriitori ale căror texte taie în carnea sufletului, de la mistici la agnostici, de la joviali la solemni. Mi-am dat seama că regăseam la ei câte ceva din mine și m-am văzut în ipostaza care sună extraordinar de prost, spre grețos chiar, însă cumplit de real: Sunt o parte din grupul de pe Ficțiuni Reale în aceeași măsură în care grupul este o parte din mine. O spun cu jenă pentru formularea previzibilă și sămănătoristă, nu pentru sentiment.

Mi-ar plăcea enorm dacă am găsi o cale să facem întâlniri cu ficționarii, cu o anume periodicitate. În vremurile de demult, scriam pe alt site, iar, pe atunci, se făceau întâlniri la Casa Eliad. Poate ne găsim un cuib. Ar fi o mare plăcere pentru mine să cunosc cât mai multă lume, în carne, oase și idei.

Un an minunat tuturor.


* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 31 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus