19.01.2024
La doar trei zile după ce am scris retrospectiva de anul trecut în care nu îmi mai tăcea gura (mâna?) despre ce an minunat am avut eu, am primit... un pumn în gură (până atunci, doar la figurat).

În decurs de două luni, mi-a fost ruptă inima ("ruptă" e finuț spus, spulberată e mai aproape de adevăr), (aproape) toate proiectele la care lucram s-au anulat sau amânat dintr-un motiv sau altul, și am primit un pumn în gură (acum la propriu și în mod cât se poate de intenționat, de la o femeie în metrou).

Toate lunile care au urmat au continuat șirul dezastrelor: a trebuit să mă mut din apartamentul care devenise acasă pentru că nu îmi mai puteam permite chiria, compania la care lucrez era aproape de faliment, o persoană pe care o iubesc nespus a aflat că are cancer, o alta a încercat să se sinucidă, alte proiecte au fost amânate, iar catastrofele și războaiele din lume au alimentat toată starea supărătoare.

Și, cu toate astea (sau datorită lor?), 2023 m-a învățat recunoștința.

Nu, nu, nu-nțelegeți. În 2023 am înțeles ce înseamnă recunoștința.

Nu, tot nu cred că e clar.

În 2023

m-am simțit recunoscătoare

până în măduva oaselor.

(foto: Daria Patrascoiu)

Am o tradiție frumoasă cu grupul meu de prieteni. În fiecare an de Thanksgiving, ne strângem toți în jurul mesei și, înainte să ne apucăm de mâncat, spunem pentru ce suntem recunoscători. 2023 a fost pentru mine one long Thanksgiving.

Am spus mereu că sunt recunoscătoare pentru viața mea și că nu am niciun regret blablabla. Dar ceva m-a lovit în 2023. Am avut un moment de "A-HA" în care am înțeles. Cu adevărat.

Să te uiți în ochii prietenilor tăi și să îți dea lacrimile de fericire pentru că îi ai. Să fii complet sănătos și să nu ai dureri în fiecare zi. Când trebuie să te îngrijorezi pentru sănătatea și siguranța unor oameni din viața ta, să poți să îi strângi în brațe. Cariera și proiectele tale. Călătoriile spontane. Puterea de a plânge la toate filmele și spectacolele pe care le vezi. Să ai familia aproape (măcar în spirit!). Să poți să faci ceea ce îți place. Tenisul. Terapiaaaaaaaa. Să ai privilegiul de a preda copiilor. Să nu trăiești într-o zonă de război. Libertatea de a lupta pentru drepturile tale. Libertatea. Drepturile tale. Să filmezi în Los Angeles la răsărit. Organizațiile feministe. Vocea mamei tale. Mângâierea tatălui tău. Să vorbești la o conferință de teatru în North Carolina de dimineață, iar apoi să iei avionul și să joci pe o scenă din New York în aceeași zi. Să fii confortabil cu ce vezi în oglindă. Ideea că anul viitor vei citi acest articol și te vei rușina. Puterea de a iubi sincer și ușurarea că ești aliniat cu emoțiile tale.

Și câte și mai câte.

Plasters, by Emma Tadmor at The Flea
National Women's Theatre Festival
Et Alia Theater - A.R.T./New York Gala

Să găsești fericirea aia pură și nevrotică de la 3 dimineața când totul se destramă în jurul tău și tu ești doar fericit că trăiești. Ce frumos să poți să experimentezi asta! Ce bine e să îți curgă lacrimile pe obraji și să știi că te vei trezi mâine dimineață cu mesaje de la prieteni cărora le pasă de tine???? Cărora CHIAR le pasă să fii bine. Prieteni care se bucură la fel de tare pentru tine cât te bucuri tu.

Măi, voi ați înnebunit?? Cine sunt eu să nu îmi pup pielea care arde pe mine de ce mult mă bucur să trăiesc?

BTS from "Eight to Nine O'Clock"

Am găsit un citat care mi-a plăcut mult și la care am râs: "The fact that any of us could die at any moment but we have trouble fully expressing and accepting love for each other because our brain gets caught up in the ego is insane."

Yep. E insane.

Nu voi fi eu aia.

Sa vină iubirea la mine. În toate formele ei. Cu toate nuanțele ei. Am mult de oferit.

Pace.

Et Alia Theater

*Alte citate care m-au marcat în 2023:

"As a society we are embarrassed by love. We treat it as if it were an obscenity. We reluctantly admit to it. Even saying the word makes us stumble and blush... Love is the most important thing in our lives, a passion for which we would fight or die, and yet we're reluctant to linger over its names. Without a supple vocabulary, we can't even talk or think about it directly." (Diane Ackerman)

"Undoubtedly, many of us are more comfortable with the notion that love can mean anything to anybody precisely because when we define it with precision and clarity it brings us face to face with our lacks - with terrible alienation. The truth is, far too many people in our culture do not know what love is. And this not knowing feels like a terrible secret, a lack that we have to cover up." (All About Love: New Visions de bell hooks)

"I don't care how scarred you are. What are you going to do about it? We are all scarred, you know?" (Until Dark de Federica Borlenghi)

"It is a fight - a fight haunted by a sense of chronic frustration, because we are doing something as crazy as trying to keep the mountains and get rid of the valleys." (The Book de Alan Watts)

* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 25 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus