31.01.2024
Foto: Tibor Jager

 2023 a fost un an bun! Dacă ar fi să rezum anul într-o frază, ar suna așa: O fugă continuă între teatru și școală, cu o pauză caldă, de 2 luni, pe plajele din Spania.
**38 spectacole**5 premiere**1 performance**4 spectacole cu elevii Școlii Populare de Artă Satu Mare.

Ianuarie a început cu repetiții intense pentru spectacolul Pomona, în regia lui Andrei Dinu, cu premiera pe 29. Tot în ianuarie am reluat spectacolul Hagi Tudose, în regia lui Andrei Mihalache (05 și 17.01.2023).

În februarie am avut parte de o surpriză plăcută: înlocuire în spectacolul Almost, Maine (rolul Sandrine) regia Theo Marton. Spun surpriză pentru că nu-mi era străin spectacolul. Am interpretat același rol acum aproximativ 10 ani (perioada liceului), când făceam parte din trupa de teatru Arttis. Apoi m-am reîntâlnit cu același rol în anul 3 de facultate, când profesorii mei, Filip Odangiu și Sinko Ferenc, au ales ca Almost, Maine să fie următorul spectacol al clasei noastre. A fost interesant și emoționant să văd, de-a lungul timpului, cât de mult s-a schimbat modul meu de raportare la un personaj.

În martie reluăm spectacolul MOMO, în regia Dianei Dragoș. Tot în martie îmi fac cetățenia și pașaportul maghiar (în sfârșit). Primăvara continuă cu o altă premieră: Trigonometria (06.03.2023), un spectacol de teatru educațional într-un proiect de cooperare transfrontalieră RO-HU, spectacol jucat exclusiv în săli de clasă (destinat elevilor de clasa a VII-a - a IX-a).

În 22 aprilie scoatem la public Ecosceneta "Creează-ți mediul", spectacol realizat cu elevii clasei de actorie, la Școala Populară de Arte.

În mai, tot cu elevii clasei de actorie, scot la public alte 2 spectacole:
*19.05 spectacol de Storytelling cu texte scrise de noi;
*24.05, spectacol de final de an cu scene preluate din cartea Arta dialogului de Tudor Popescu. A fost minunat să văd, după luni întregi de muncă, fericirea și mândria de pe chipul lor.

Tot în perioada aceea am primit o invitație pentru a conduce o prelegere vocațională la Liceul Mihai Eminescu. N-am mai fost pusă în această ipostază și, pot spune că m-a luat prin surprindere invitația, dar cu modestie și puțină frică, am acceptat. Și bine am făcut, pentru că am avut ocazia să cunosc niște tineri curioși, iubitori de frumos și cu multă ambiție.

Luna mai se mai leagă de o amintire frumoasă: Performance-ul făcut la vernisajul Atelier în Mai. Am lucrat frumos, împreună cu Bianco Erdei și Crina Andriucă care, pot spune, a fost motorul acestui demers artistic. Mult brain-storming împreună cu echipa Mendel Collectiv (Cluj) și, în final, o colaborare frumoasă cu Andreea Blaga - fashion designer, care ne-a întregit conceptul cu ținutele din colecția "Hidden Feelings".

În iunie am avut 11 spectacole. În 01.06.2023, pentru prima dată, joc într-un spectacol pentru copii: 01.06 - Ella Bella la Shopping City Mall SM. A fost o experiență frumoasă, cu mulți copii care cântau și dansau cu noi pe cântecele cunoscute din repertoriul Ella Bella. În 04 iunie, avem premiera Cartea Junglei în regia lui Nagy Regina (primul meu musical). În 08 iunie mergem la Festivalul de Teatru din Oradea cu spectacolul stradal NUNTA, regia Victor Olăhuț. În 15 și 16 Iunie fugim la Festivalul de Teatru din Baia Mare cu NUNTA și cu Pomona.

Și... începe vacanța de vară pe care o petrec călătorind alături de prietenul meu. Mergem să vizităm Timișoara, apoi zburăm în Barcelona, unde stăm până în 17 august, timp în care vedem multe spectacole de teatru (Festival Grec de Barcelona 2023), filme proiectate în aer liber (Sala Montjuic Film Festival) show-uri de Flamenco, concerte Jazz, vizităm orașe mai puțin turistice, din zona, facem plimbări și gustăm din mâncărurile tradiționale.
Revin la Teatrul de Nord cu bateriile încărcate. Se întâmplă întâlnirea cu Gigi Căciuleanu. Și, pentru că deja s-a pus în cuvinte, mult mai frumos decât aș fi putut să o fac eu, ceea ce s-a întâmplat în acele aproape 2 luni de repetiții, vă fac trimitere la retrospectiva/declarația Roxanei Fânață. 29 octombrie 2023 - PREMIERA La vie en rose.

În noiembrie primesc cadou 10 ore de curs Flamenco. Merg la toate și mă îndrăgostesc a 2-a oară de acest mod de a simți viața. Tot în Noiembrie primesc o invitație de la Andrei Dinu pentru a face parte din proiectul Ceilalți / Inni Ludzie, o producție Adepth Infusion, spectacol multimedia și concert rap, jucat într-o hală industrială.

Ultima lună a anului 2023 mi-a adus începutul repetițiilor pentru spectacolul Falstaff, regia Ovidiu Caița; prima mea probă pentru dublaj vocal și sceneta Spiridușii lui Moș Crăciun (Ardud, elevii clasei de actorie, Școala de Arte).

În încheiere vreau să mulțumesc LiterNet pentru invitația la retrospectivă. Chiar dacă am stat pe gânduri la început, mă bucur că mi-am făcut timp pentru a pune în cuvinte 2023-ul meu. S-a dovedit, încă o dată, a fi un exercițiu bun pentru suflet și nu numai. Un an productiv, cu proiecte cât mai faine și multă inspirație să avem!
În spectacolul La vie en rose de Gigi Căciuleanu (Foto: Tibor Jager)

Spectacolul Spiridușii lui Moș Crăciun, Casa de Cultură Ardud // cu Sophia Hajnal, Valentina Barbu, Victoria Moldovan, Lara Toth, Inga Chioreanu, Iana Balaj, Natalia Dersidan, Sophia Meszaros, Hannah Burdea

Spectacolul POMONA, regia Andrei Dinu (Foto: Süveg Károly)
* 

Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 februarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

1 comentariu

  • Ești minunată!
    Ramona, 31.01.2024, 13:44

    Wow! Ce frumos!
    Felicitări pentru tot ceea ce faci!
    Sunt tare mândră de tine!


Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus