02.02.2024
2+0+2+3 = 7

7 cifra misterului, a spiritualității, a liniștii, a norocului (zic unii), a introspecției, a cercetării și analizei etc.
A fost un an al unor întâlniri profesionale neașteptate. Mulțumesc celor care le-au făcut posibile, se știu ei care, atât celor din lumea văzută, cât și celor din cea nevăzută.

Dar, cum nu e bine să trăim centrați doar pe noi înșine, să revenim la realitate.
Din păcate războiul din Ucraina nu s-a terminat, ba a mai început altul în Israel...

În 2018 mi-am făcut pașaport să plec în pelerinajul organizat de Padre (duhovnicul meu, Ieromonahul Varlaam Almăjanu) în Israel, din motive subiective, așa le-am numit la vremea aia, acum renunțarea mea o numesc simplu prostie, nu am ajuns. Padre s-a întors Acasă în 2020, pașaportul a expirat, iar acum în Israel e război. O să se termine, dar până o să fie în siguranță un pelerinaj acolo va mai curge apă pe Iordan. Lecție, când vrei să faci ceva, fă, nu se știe dacă se mai ivește ocazia.

Iulie, încărcarea bateriilor la Sant'Agata Feltria, mulțumesc Mihaelei, Elisabetei și Angelei că nu "renunță" la mine, că undeva în inima Italiei cineva mă poartă și pe mine în gânduri.
Sant'Agata Feltria

 Ca de obicei vorbit mult la telefon, așa este când prieteni dragi locuiesc în alt oraș, dar se pot naște și prietenii noi la telefon. Nu știu cum să numesc senzația (ori aș putea-o numi în multe feluri), când vorbești cu cineva pentru prima dată și parcă este o discuție care a început de mult timp, care de fapt este o continuare. Ce mi-ar plăcea să mă pot teleporta câteodată lângă oamenii dragi, în locurile care vorbesc sufletului meu, și să nu mai spun ce aș face dacă aș avea acces să călătoresc în timp.

Pot spune că am încheiat anul sub semnul filmului controversat Maestro (văzut după Crăciun). Da, mie mi-a plăcut Bradley Cooper, bineînțeles și Carey Mulligan. Mie mi-a plăcut filmul. Discuțiile create în jurul distribuirii lui Bradley Cooper în rolul lui Leonard Bernstein, extinse la Carey Mulligan (Felicia Montealegre, Helen Mirren (Golda Meir), Cillian Murphy (J. Robert Oppenheimer) au creat un precedent (rău, după părerea mea) care probabil o să influențeze viitoarele castinguri. Privind în urmă probabil că Meryl Streep se consideră o fericită că distribuirea ei în The Iron Lady nu a stârnit atâtea discuții, ba mai mult, a câștigat și al treilea premiu Oscar.
Mă rog, om vedea ce o mai fi...

Replica din Maestro cu care am sfârșit anul 2023 și l-am început pe 2024 este replica Feliciei Montealegre către Bernstein "Dacă vara nu cântă în tine, nimic nu cântă în tine.", parafrază la versurile Ednei St. Vincent Millay, "Ci doar că vara a cântat în mine / O vreme doar, și acuma nu mai cântă." din poezia "Ce buze au sărutat buzele mele și unde și de ce".

Deci, să nu lăsăm vara să nu cânte în noi.
La mulți ani cu sănătate!
Răzvan Penescu, Marcela Motoc, Anamaria Marinca, Cristi Puiu, Christine Cizmaș, Vlad Ionuț Popescu, Mădălina Mușat, Costi Apostol, Cătălin Ștefan Mîndru, Andrada Balea, Camelia Pintilie, subsemnata și Sara Pongrac. Fotografie făcută de Sabina Costinel, TIFF 2023

* 

Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 februarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

1 comentariu

  • Locurile care vorbesc (şi) sufletului meu.....
    Carmen Stoianov, 03.02.2024, 19:15

    Parafrazez pentru că simt că exprimarea mă reprezintă. Da, există şi locuri care vorbesc sufletului meu, cel puţin pe aceeaşi coardă de recitare.....
    Textul pe care tocmai l-am citit (şi recitit!) este surprinzător de simplu, profund şi concentrat. Vorbeşte de la inimă la inimă.....te regăseşti în el ca într-o oglindă.
    Da. şi mie mi-a plăcut (scuze: e puţin spus - mai degrabă m-a impresionat şi mă urmăreşte încă) Maestro şi am suferit de-a dreptul să văd ostracizat acest cuplu de actori care şi-au trăit rolurile cu o chimie atât de armonioasă. Mulţumesc, Ana Maria Cojocaru pentru acest text atât de sensibil....cu sufletul în palmă.....

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus