07.02.2024
Pentru mine anul 2023 a dat cumva în foc, ca laptele nesupravegheat ce dă pe dinafară. A început mult înainte de sfârșitul lui 2022 și parcă mușcă încă din 2024, ca dintr-un măr ispititor.

A fost anul în care a trebuit să dau ochii cu realitatea, să dau jos aripile din gând și din spinare și să-mi mut cuibul undeva mai jos, mai aproape de zarva cărării.

No big deal, s-ar putea spune, sunt mii, poate sute de mii se suflete ce înfruntă același parcurs și care nu simt nevoia de a scrie despre asta.

Pentru mine cuvintele sunt ca stelele pe cer - ele dau sens și contur cărării. De aceea poate dorința de a scrie e pentru mine foarte similară dorinței de a trăi în reperele universului meu, populat în mare parte cu înțelesuri, pentru care cuvintele sunt lumina ce le propagă.

Revenind la realitate, recunosc că a-mi smulge aripile și a nu muri pe loc, e aproape un act de eroism pentru mine, redus desigur la o scară unanim acceptată în rândul muritorilor de rând ce, până nu demult, s-au crezut păsări.

Fără aripi a trebuit întâi să învăț să merg și inevitabil să accept mersul șchiopătat, concomitent cu o continuă adaptare la denivelările drumului și la zgomotele înaintării.

A fost anul în care am receptat tot ce realitatea mi-a aruncat în față, fără să intervin, fără să protestez, anul în care am învățat să accept și să diger cu împăcare lucrurile pe care înainte credeam că pot să le schimb, anul în care am rezistat ca un arc tras de ambele capete și în care m-am trezit ba luptând cu brațele goale ca o gladiatoare înnăscută, ba oblojind rănile ca o soră medicală detașată pe front.

A fost un an plin de tăceri și de sensuri adâncite în inima mea, până la miezuri. Un an în care am înțeles că cea mai de preț avere e timpul, cea mai râvnită putere e iertarea și că singura măsură a valorii noastre e abilitatea de a accepta și de a înfăptui schimbarea.

Privesc cu încredere și speranță spre 2024 și nu mă aștept să fie ușor, ci îmi doresc din tot sufletul să fiu în plinătatea puterilor de a umbla mai departe cărarea și de a întrupa înțelesurile deprinse, în pași mărunți, făptuind continuarea...


* 
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 februarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus