09.02.2024
Primul meu răspuns la invitația lui Răzvan Penescu de a scana retrospectiv anul 2023 a fost tranșant și autosuficient - nu-mi plac retrospectivele, rememorările, comemorările. Tactul ce mi-a lipsit mie, a venit din partea lui, în cuvinte simple, care m-au convins: "părticica ta de univers poate să dăinuiască doar cu amintirile tale.". Mulțumesc Răzvan Penescu, echipei LiterNet și tuturor colegilor ficționaliști de pe Ficțiuni Reale.

2023 mi-a fost an de tranziție. Spre altceva și altfel. Către orizonturi apropiate (familie, profesie), către mine și ceea ce mă bucură. În viața de familie, nu pot mulțumi îndeajuns celor dragi, care au crezut în mine chiar și atunci când eu dădeam semne de osteneală. În profesie, victoriile au fost mici, dar atât de însemnate! Ca profesor, reușitele elevilor mei mi-au umplut inima până la refuz. Încă mai simt magia acestei vocații, ceea ce în vremurile actuale este un real privilegiu. Nu e o senzație de povestit, ci de trăit pur și simplu, sper eu constant și repetabil.

În anul ce-a trecut am îndrăznit să scriu și să public câteva poezii, cronici de carte, texte ficționale, articole diverse. Mi-am deschis mai larg și mai atent ochii către literatura contemporană și am descoperit interesante inițiative culturale și, implicit, pe oamenii minunați ce le țin în viață. Cu deosebire două astfel de proiecte mi-au devenit extrem de dragi.

Cronologic, cel dintâi a fost un demers cultural din Vrancea, de care am aflat încă de la debutul lui, în ianuarie 2023. Materializat prin publicația Cu cioara vopsită, a devenit o radiografie socială contemporană de o ironie subtilă, dar tăioasă, pledând pentru rafinarea umorului. Mi-am făcut și eu "cuib" pe lângă Cioara cea hâtră și neobosită, contribuind cu mici firimituri alături de scriitori consacrați, din al căror condei satira de calitate curge firesc.


Celălalt se numește Ficțiuni Reale și se împletește cu bine-cunoscuta platformă LiterNet, acest site cultural pe care vă aflați acum, în care aparițiile editoriale în format electronic, cronicile de film și teatru, muzica, fotografia, microproza ficțională, traducerile, au un numitor comun - calitatea.

Una din temele zilei pe Ficțiuni Reale

Nu în ultimul rând, în 2023 m-am deprins a citi mai profund în oameni. Dar despre asta, poate cu un alt prilej.

Citiți, scrieți sincer și inspirat, depășiți neajunsurile, valorificați oportunitățile!

Fiți iscoditori și liberi! Sintetizat, trăiți!

*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici și în februarie, și în martie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus