10.02.2024
Așa o să rămână probabil în mine 2023 - ca anul în care am început să-mi scriu cărțile altfel.

Până acum le gândeam, le planificam și le scriam în word. Acolo grupam toate notițele din carnețele de pe telefon, de pe post-it-uri și pe unde se mai întâmpla să scriu.

Și făceam, de fapt, două documente - unul cu notițe, schițe de personaje, replici, gânduri și celălalt, cel "final" în care scriam deja organizat, pe capitole.

În acest document, "final", am un sistem de navigare rapidă (cât de cât) între capitole, de care sunt mulțumit. (Tot pun final între ghilimele pentru că până la documentul care pleacă la tipografie mai sunt încă 10 versiuni.)

Dar în documentul de lucru era haos. Oricât aș fi încercat eu să pun ordine, nu se putea.

Și mai era și foarte liniar, de multe ori trebuia să scrollez la nesfârșit.

De fiecare dată când intram în document, îmi venea mie să mă întreb pe mine: Cine v-a lucrat, dom'ne aici?

S-ar putea zice că scriam 2D. Însă 2023 a fost drăguț cu mine și mi-a arătat că se poate scrie 3D. Această revelație de care zic are forma unei aplicații.

Îi zice Milanote (am ales-o în urma unei scurte cercetări, dar sunt multe opțiuni).

Acum chiar văd ceea ce scriu. Am un soi de hartă a romanului, ceea ce e fantastic. O aveam și înainte, dar doar în minte. Acum o văd, o pot atinge, e minunat.

Documentul meu de lucru a devenit un soi de sculptură de care nu mă mai satur. O întorc pe toate părțile, mai cioplesc un pic aici, mai șlefuiesc puțin dincolo.

Și nu mă pierd niciodată.

Ceea ce vă doresc și vouă.


*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici și în februarie, și în martie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus