28.02.2024
Carmen Stoianov
Portativul minune
ilustrații, idei și rime: Neta Cohen
Editura Muzicală, 2023




Citiți un fragment din această carte aici.

***
O cărticică pentru copii

Am în fața ochilor o cărticică pentru copii. Carte de debut! Nimic neobișnuit - s-ar putea spune! Dar cum să zici așa ceva când vezi cine o semnează (?)... Carmen Stoianov. Să fie aceeași persoană cu Prof. Univ. Dr. în muzicologie, autoare a numeroase cărți și articole de specialitate, nume sonor în muzicologia românească? Întrebare retorică...

Deoarece... DA, este Carmen Stoianov, muzicologul, prietena mea de-o viață, care chiar debutează acum în "muzicologia bunicească", experiență cu totul nouă, mai ales că tot la debut este și Neta, nepoțica ei de opt ani, care a stat lângă bunică și a desenat numai ce a vrut ea (fără influențe din afară sau sugestii ale bunicii). În schimb, Carmen-bunica a adoptat sugestiile Netei căci "vai de bunicii care nu ascultă de nepoți!"

Privesc filele cu ochii minții și văd întregul film: vorbele scrise de noi ca studente la muzicologie, examenele pentru care învățam împreună, deși e greu de imaginat că puteam ajunge la viteza de mijloc, Carmen fiind ultra rapidă, eu adepta lui "încetul cu încetul se face oțetul". Apoi, imensa emoție trăită de mine când am auzit la telefon vocea tatălui ei: "Carmen are o fetiță! - Ioana".

Trecut-au anii, nu puțini, și în 2015, când tocmai se născuse Catinca, nepoțica mea cea mai mică, îmi zice Carmen că "Ioana are o fetiță! - Neta".

Din nou emoție, bucurie! Dar cum timpul zboară, a crescut și Neta ei și mi se pare mai mult decât firească dorința unei colaborări de genul acestui "dublu debut", mai ales că și eu am fost în Arcadia și m-am bucurat de colaborări asemănătoare cu nepoatele mele (Carmen spune că am inspirat-o, dar eu sunt sigură că oricum i-ar fi venit ideea!).

Așadar, cărticica cu 16 poezii și mai multe desene înseamnă în primul rând iubire, foarte multă iubire!

Este o carte fantezie, fantezie împletită nepoată-bunică, o carte în care termenii muzicali își fac apariția ca posibil joc, ca invitație la explorări ulterioare. Abundența acestor termeni nu se dorește lecție, inițiere didactică într-ale muzicii, ci invită copiii la o primă luare de contact cu cuvintele fermecate proprii artei sunetelor și a celor apropiate ei, cum este, de pildă, dansul.

Copiii sunt invitați acum "să cunoască", pentru ca mai târziu "să recunoască".

Citiți un fragment din această carte aici.

2 comentarii

  • În tainiţe de nor.....de "mărţişor"
    Carmen Stoianov, 28.02.2024, 16:56

    O ştii pe asta, draga mea Nicole? Ţi-o repet, cu ghilimelele de rigoare: “Mai rar cineva!...”şi completez, ca să am şi contribuţie personală: “care să ştie ce şi cum să vadă, ce şi cum să citească, ce şi cum să primească în inimă, ce şi cum să împărtăşească celorlalţi…..” Eşti o comoară! Iar gândurile şi cuvintele tale nu doar de scriitor cu experienţă, ci de cititor cu şi mai mare experienţă vin exact în întâmpinarea gândurilor mele de scriitor debutant, ţinând de mână o nepoţică desenator debutant. Da, cu “Portativul minune” suntem în dublu debut şi sperăm să confirmăm pe linia pe care am pornit şi de la care ţintim alte realizări.
    Important este că un om de muzică – şi nu mă refer aici doar la formaţia ta de muzicolog cât şi la cea de profesor de Teoria muzicii şi de autor al lui Marty – a considerat oportun gestul meu de a introduce în vocabularul copiilor acele “cuvinte fermecate” care leagă universul sonor şi lumea copilăriei de ceea ce poate mişca sufletul oricui: muzica şi dansul identificate în plinătatea manifestărilor naturii înconjurătoare. De mici trebuie să ştim că avem în natură – frunze, flori, cânt de pasăre, zumzet de albină – tot atâţia prieteni ale căror vorbe, traduse în sunete pot fi scrise pe “portativele minune” ale sufletelor noastre la oricare ceas al zilei. Mai ales la acela în care un copil deschide o carte şi, ca prin farmec, iar inima i se deschide la cântecul ascuns al cuvintelor.
    Tu ai acele antene atât de speciale care ţi-au permis să simţi joacă nestăvilită din cuvintele devenite sipet neîncăpător al ideilor, rimelor şi reflexiilor de culoare ale desenelor pe care Neta a dorit să le ofere celorlalţi copii. Dacă versul meu “bunicesc” – cel mai adesea pornit de la ideile şi rimele concretizate în desen şi culoare “nepoţească” – ţi-a stârnit interesul, acesta este “premiul” pe care ni-l doream. Şi l-am primit în cea mai dorită formulă: cea pornită din inimă. Fiind în prag de “mărţişor”, îl aninăm în tainiţa unui nor alb, întretăiat de culoarea roş-aprinsă a răsăriturilor ce vor să vină pentru a ne veghea alte gânduri şi cuvinte, alte idei, rime şi desene…..


  • Bravo, Nicole!
    Petru Stoianov, 01.03.2024, 08:14

    Bravo, Nicole! Ai surprins exact gândurile şi trăirile de bunică ale lui Carmen. Deşi vreme de decenii a lucrat cu studenţii, a dus mereu dorul inocenţei vârstelor mici cărora, prin cartea de faţă, le-a deschis un orizont iar Neta a adăugat desenul şi culoarea. O cronică Atelier profesionist concepută şi realizată, felicitări. Sărut mâna, o primăvară frumoasă, Puiu (Petru) Stoianov

Publicitate

Sus