17.03.2024
Ce pot să-mi aduc aminte despre 2000? A existat sau nu în viața mea?

Ce apreciez la aceste topuri-retrospectivă anuale de pe LiterNet este faptul că avem posibilitate, dacă vrem și-i important pentru noi înșine, să ne așternem pe hârtie, nu doar în fotografii, cu noi mai prin interior. Așa o să îmi comunic peste ani că da, 2023 a existat în viața mea. Întâmplările, ce altfel de multe ori se uită, puse-n cătușele literelor, îmi vor fi martori ai apărării peste ani.

Ca și voi, am regizat filme. Le-am dus la festivaluri, n-am câștigat nici măcar un du-te mai încolo, dar am ieșit din anost.

Cu cărțile citite ori recitite nu-mi fac laudă, e în firea lucrurilor să citești (că eu bat apa-n piuă cu anticii, asta-i altă poveste. Deși - privind atent și cu seriozitate, să nu mai zic despre curiozitate la cărțile lor - ce era spus ieri de ei e la fel spus - bine, nu la fel de elegant - azi de noi.)

Cu muzica am avut și-n '23 lupte-n mine. Cum de-n timpuri barbare (nu chiar așa de demult!) se compunea o muzică atât de fină, din ce cosmosuri veneau acei compozitori? Și cum de în timpurile noastre ceva mai șlefuite, muzica sună barbar? În filmul ăsta am jucat un rol de intersexuală căreia i-au picat bine și muzica fină cât și cea barbară. Poate de aceea la concertele de muzică clasică la care am fost am sărit din scaun strigând Bravo!! Înțelegeți ce zic!

Am călătorit. Cel mai des în zone unde puteam pescui. Am vie în fața ochilor imaginea cu iepurele ce s-a pitit între ierburi, surprins că-s și eu pe malul râului, dar a uitat că are urechi înalte de 30 centimetri și oricum îl voi vedea. Îmi place zarva marilor orașe atât cât să-mi fie dor de liniște. Am intrat până-n mijlocul țării și poate părea trăsnit, mi-am dus filmul meu, dar n-am reușit decât să vizionez alte filme. Un premiu destul de bun.

râul Săpânța, la pescuit de păstrăvi

La Arad am ajuns mai des. Mi-am hrănit dorul cu vorbă românească, cu desagii piețarilor de care m-am frecat prin piețe, cu cărți cumpărate de prin anticariate sau din librării (în fiecare am scris pe coperta interioară o dată din anul trecut).

Atât cât am avut timp, am relaționat cu prietenii. Am suferit. Nu, nu așa cum vă gândiți! Am suferit că nu bătea mereu vântul de care-s îndrăgostită cum îi șade bine omului, adică cu bun simț. Un fapt a fost sigur - n-am plâns. Și cam toate-s acoperite de un titlu. Nici n-ar trebui să fie altfel.

În 2023, singura realizare ce-i trecută în cartea creației, și pentru care respir, fiul meu, Andrei, s-a căsătorit. Nefiind mamă dominatoare ci prietenă, am iubit faptul că acest eveniment a întrunit intim doar oamenii cărora fiul meu le este soare. Cam despre asta-i viața, nu?

Am scris. Publicat. Scriituri de cursă lungă, tehnice, cu care nu are rost să vă prind urechile. M-am aventurat în proza scurtă, chiar foarte scurtă. Au mai și fost care cum publicate. Am avut profesori buni, și-n același timp colegi. Încurajarea lor mă ține și acum aproape în ritmul pe repede-înainte. Am îndrăznit și-n proză un picușor mai lungă. Ce să zic? Îs mândră că-s la Liternet.ro în arhivă. Peste ani mă voi amuza copios recitindu-mă.

Cu o vorbă, că asta-mi este mereu la îndemână, am ajutat pe cei tineri să-și găsească un rost. Ce am făcut mai departe a mers ușor. Nu e laudă, e îndemnare. Iubesc tinerii și viitorul din ei. Poate de aceea am întinerit de tot. Sunt mulți oameni fără posibilități dar plini cu suflet talentat. Un ciot de creion de le veți oferi și a fi prima formă de trai în libertate-scriind.

Ce am scris mai sus nu-i pentru ochi curioși de cancan-uri nu, e pentru mine să-mi amintesc ce am fost! Și uite, c-am fost și prin anul 2023!

*  
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Suntem aici și în martie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus