22.07.2003
Am împrumutat de la domnul Lucian Dan Teodorvici titlul acesta. Promit să-l restitui rapid şi nedeteriorat. Dar ce să fac? Chiar aveam nevoie de el! Nu doar că e singurul care mi-a trecut prin minte când m-am hotărât despre ce scriu azi, ci e şi cel mai nimerit, aşa că l-am împrumutat. Nu-l dau nimănui altcuiva şi, promit încă o dată, îl restitui aproape intact. Atât de mult se potriveşte subiectului de zi că nu m-am putut abţine. "Circul nostru vă prezintă" e incitant, pentru mine. Mai ales dacă vă spun şi ce vă prezintă. Sau, pe cine. Doamnelor şi domnilor, sau, precum în Povestea unui Cavaler, comedie rock prin secolul 14-15, myladies and mylords, sau, şi mai bine, ca să fim în ton cu "menajeria", senoras y senores: Reaaaaaal Madrid! De la Aukland la Reykjavik, din Honolulu la Seatle, prin Sahara, sigur în Pampas, în orice pustietate la fel ca în orice aglomerare urbană, în China şi Mexic, ca să nu mai vorbim de Europa, chiar în conservatoarea insulă britanică, peste tot, Circul Nostru e sorbit din priviri.

Ajungând preşedinte la Madrid, Florentino Perez a făcut un pariu cu eternitatea. Real s-a transformat într-o maşină de iluzii cum doar un circ de mare clasă poate fi. Perez a ales să construiască fotbalul spectacol din banii mulţi pe care nu i-a plătit ca taxe la stat (măcar e ceva, faţă de România, unde cluburile cele mai importante au datorii la buget de te ia ameţeala, dar tot n-au construit vreo performanţă din banii ăştia nedaţi statului!). Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham şi Raul. Fotbalul mutat definitiv în careul advers şi fără drept la recurs. E drept, se mai joacă şi prin careul coechipierilor celor cinci şi se mai întâmplă să şi piardă Realul. Circul merge înainte. Trapeziştii sunt daţi afară dintr-un condei şi-un zâmbet, dacă şi-au rupt vreo coastă căzând prea de sus (Hierro a fost aruncat pe uşa din dos după 14 ani pe Santiago Bernabeu, Del Bosque la fel, chiar dacă nu ştie vorbi altă limbă decât cea a Realului, unde a fost jucător 20 de ani şi antrenorul ultimei minuni fotbalistice a lumii). Florentino Perez n-are sentimente. Ştie că un director de circ, dacă varsă vreo lacrimă pentru un saltimbanc accidentat şi-l mai lasă în arenă, pierde şi el şi saltimbancul. Florentino îşi plimbă peste tot în lume menajeria, ultima oară ducând-o în China. unde a cerut bani chiar şi ziariştilor, dacă vor să vadă la antrenament echipa sa. O echipă care va juca în Asia, prin contract, cu toate vedetele. Practic, comercial, Florentino este şi antrenorul formaţiei. Totul pentru bani! Vreţi să-l avem pe Beckham? pare a întreba preşedintele. Atunci trebuie să plătim. Ca să plătim avem nevoie să plimbăm circul prin lumea largă şi să dăm reprezentaţii.

Sepp Blatter a inventat Cupa Confederaţiilor, la final de sezon, când fotbaliştii erau obosiţi şi, tragic, Marc Vivien Foe a murit. Invenţia asta de competiţie nu face mai mult decât să aducă bani în buzunarele mahărilor de la FIFA.
Florentino Perez a inventat acum Circul fotbal, care nu mai e un joc, nici măcar o competiţie, e şi dincolo de o afacere onestă. Habar n-am ce e. De aia zic: staţi pregătiţi, cine ştie când ajunge şi în oraşul vostru Circul nostru, şi ar fi păcat să pierdeţi o aşa reprezentaţie.

0 comentarii

Publicitate

Sus