Mihnea Blidariu
Playlist (pentru sfârşitul lumii)
Editura Casa de pariuri literare, 2010



Citiţi un fragment din această carte.

*****

Prezentare autor

Mihnea Blidariu s-a născut pe 6 septembrie 1979, la Bacău. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice "G. Apostu" din Bacău (secţia trompetă) şi Facultatea de Litere (secţia Etnologie) din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca. Este membru fondator al formaţiei Luna Amară şi membru al formaţiei The Others. A colaborat la crearea Cenaclului KLU, alături de Alexandru Vakulovski.

Este membru activ al campaniei Salvaţi Roşia Montană!. A mai publicat două volume de poezie: No Future (2004) şi mânia.Ro (2006). A scris pentru săptămânalul Observator Cultural, pentru platforma on-line Think Outside The Box (hotnews.ro) şi pentru site-ul bestmusic.ro.

A reuşit, alături de Luna Amară, să fie dat jos de pe scenă şi cenzurat de trei ori, între 2003 şi 2004, din cauza opiniilor politice tranşante. Nu se declară satisfăcut de aceste incidente, ci doar trist.

Aşteaptă, cu interes, motive să fie fericit şi mândru pentru că trăieşte în România. Între timp, cântă şi scrie despre demnitatea pierdută, ura, iubirea, corupţia, laşitatea, curajul, frustrarea şi inocenţa din acest spaţiu (mult prea) mioritic.


Playlist obligatoriu

Da, autorul acestei cărţi este acelaşi Mihnea Blidariu care a mai publicat două cărţi extraordinare de poezie şi vocalistul formaţiei rock Luna Amară, cea mai populară, mai implicată şi mai ofensivă trupă actuală. Poate că n-aş fi amintit de muzica pe care o fac Mihnea şi colegii săi lunatici dacă romanul-punk Playlist nu ar trimite un link direct spre Luna Amară, o săgeată ca un scut tăios, dar şi plin de iubire, fie ea şi extremă ("iubirea, singurul lucru care ne face oameni").

Deşi are douăzeci de capitole, Playlist se organizează în două părţi inegale. Primul plan e compus din nouăsprezece povestiri, care au titluri de melodii cu interpreţii notaţi între paranteze: de la Pink Floyd la Nine Inch Nails, Peter Gabriel, Alice In Chains, The Knife, Laibach, Rage Against the Machine, Marilyn Manson, Nirvana, Pearl Jam etc... Un playlist format din super-piese, pe care cititorii şi le pot aduna pentru a le asculta în surdină în timp ce parcurg aceste nouăsprezece povestiri excelente ce formează o naraţiune apocaliptică metonimică, impecabil scrisă de vocalistul Mihnea Blidariu care, în această primă parte a cărţii, pare mai degrabă un dirijor omnipotent. Fiecare capitol are în centrul naraţiunii un personaj din societatea românească bine definit şi oarecum reprezentativ, care-şi trăieşte ultimele clipe ale vieţii, chiar dacă "nimeni nu vrea să facă nimic pentru ultima oară". Personajele ştiu asta, iar noi, cititorii, le urmărim SFÂRŞITul.

Deşi e ficţiune, cititorul poate recunoaşte cu uşurinţă majoritatea "actorilor" implicaţi. De la Ceauşescu, Iliescu şi Băsescu la personaje colective ce pot fi întâlnite cotidian sau pe care le urmărim ori de câte ori pornim această maşinărie modernă de manipulare în masă, televizorul: "vedete" TV, fete care visează să ajungă în America, copile violate, copii îmbătrâniţi prematur, adolescenţi frustraţi, politicieni corupţi, un soldat care se întoarce la iubita sa de pe câmpul de luptă, iar printre aceştia se strecoară şi... un câine şi o frunză... Unii dintre noi vor avea surpriza să se descopere pe ei înşişi în faţa sfârşitului lumii (ce n-aş da să-i văd în timp ce se uită în oglinda asta!)...

Aici, Mihnea nu construieşte măşti ca moderniştii şi avangardiştii, ci creează caractere bine conturate şi absolut credibile, fiecare personaj secundar din Playlist având substanţa şi forţa celor principale. Acţiunea are loc în imediata apropiere a sfârşitului lumii, o găselniţă scriitoricească teribilă. Astfel, trăirile "eroilor" sunt extreme, iar evenimentele istorice importante acum cad în derizoriu în faţa morţii. Umorul, ironia însoţesc aceste situaţii braţ la braţ cu deznădejdea, împăcarea mioritică şi construiesc un playlist zguduitor. Iar epilogul e ca piesa aceea "ascunsă" de pe unele albume de muzică pe care, dacă nu ai răbdare, nu o mai auzi, în faţa acesteia fiind intercalată o pauză semnificativă. Epilogul nu poartă numele vreunei melodii celebre, dar acel mesaj care e prezent în orice piesă de la Luna Amară se identifică exact aici. Recomand să citiţi Playlistul lui Mihnea Blidariu aşa cum l-a scris şi l-a aranjat scriitorul, de la începutul negaţionist până la ultima propoziţie-afirmaţie. Lectură plăcută şi utilă!

0 comentarii

Publicitate

Sus