08.01.2011
RFI România, ianuarie 2011

Trebuie să mărturisesc un lucru: sunt colecţionar de clişee jurnalistice. Îmi plac, da, aceste mici fragmente ale limbii de lemn care sunt expresiile tocite, uzate, folosite de mii de ori de analişti şi comentatori pe toată planeta şi în toate limbile pămîntului.
 

Cînd aud formule precum "vizită cu caracter istoric", sau "parteneriat strategic", sau "reuniunea ultimei şanse", etc., mă invadează un fel de căldură compasională. Simt imediat în aceste expresii fie lenea gîndirii, fie oboseala jurnalistului, fie stereotipia maşinii mediatice de care ne este greu să scăpăm.
 

La începutul acestui an, însă, citind presa franceză mi-a sărit în ochi cu virulenţă cuvîntul sau adjectivul crucial. Cuvînt magic, care te face să tresari în ciuda faptului că nu te mai sperie întrucît te-ai obişnuit cu el de multă vreme. Anul 2011 va fi unul "crucial", spun specialiştii. El va fi "crucial" pentru ieşirea din criză, ni se spune, dar şi pentru moneda unică europeană, euro. Cînd aud cuvîntul "crucial" nu pot să nu mă gîndesc la cuvîntul cruce şi la expresia "a pune cruce". Deci ce înseamnă "crucial"? Pentru moneda unică euro, de exemplu, înseamnă în orice caz că îi putem pune cruce dacă nu se găseşte în 2011 o soluţie în vederea depăşirii crizei bugetare. "Crucial" înseamnă deci "ori, ori". Adică ori o rezolvăm, ori se duce pe apa sîmbetei moneda unică, şi cu ea întraga Uniune Europeană (aceasta este cel puţin părerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy: fără monedă unică nici Uniunea Europeană nu mai înseamnă mare lucru).


Dat fiind însă că adjectivul "crucial" vine de la cruce, nu este exclus însă ca el să mai conţină o semnificaţie, legată de locuţiunea "a purta crucea". Ori, în lumina acestei ultime expresii (ca să mai folosesc un clişeu care îmi este drag) totul se schimbă. Dacă "crucial" înseamnă că vom purta în continuare aceeaşi cruce pe spate, atunci suntem salvaţi, pentru că nu se va schimba nimic. O criză poate dura, de fapt, decenii întregi. Comunismul a fost în criză de la bun început şi oamenii au "purtat crucea" construirii lui timp de jumătate de secol în unele ţări şi timp de aproape 80 de ani în fosta Uniune Sovietică. De ce n-ar dura şi actuala criză financiară tot atît? Totul e posibil în istoria lumii, economia nu este o ştiinţă exactă, capacitatea de agonizare a unei societăţi este infinită, de unde şi sentimentul meu că anul 2011 va fi un an la fel ca şi ceilalţi, altfel spus "crucial".

0 comentarii

Publicitate

Sus