27.09.2013

Tatiana Volontir, de cât timp faceţi fotografie?

Fotografia mi-a stârnit curiozitatea acum 7 ani, când mi-am luat primul aparat foto şi am descoperit o nouă lume prin lentila lui. La modul mai conştient, consider că fac fotografie de 4-5 ani, atunci am început să-mi conturez direcţia în fotografie - şi anume portretul.


Fotografia este activitatea dvs. profesională principală? Dacă nu, care este aceasta?

Fotografia nu este activitatea mea profesională principală, lucrez într-o multinaţională, însă cu drag şi entuziasm caut să realizez şi proiecte în fotografie. Pe viitor imi doresc să pot să-mi dedic şi timpul de munca şi de hobby acestei activităti.


Ce studii aveţi? Sunteţi autodidactă, sau aveţi o pregătire specifică în fotografie?

Din păcate nu am reuşit să am parte de o pregătire specifică în fotografie, ce cunosc am învăţat singură, citind foarte mult, studiind lumina cu aparatul foto la ochi şi nu numai, pentru că fotografia se studiază în fiecare moment în timp ce privim lumea din jur - e plină de informaţie, trebuie doar să vrem să o vedem şi să o simţim.


 


Ce reprezintă fotografia pentru dvs.?

Fotografia a devenit pentru mine un mijloc de exprimare, de eliberare a gândurilor, a stărilor, dar şi de descoperire - e un studiu al proiecţiilor ce le lasă universul interior al modelului asupra mea. Aceste reflexii şi oglindiri le impărtăşesc privitorului. Sunt sigură că poate el va vedea ceea ce nu văd eu, va vedea mai puţin, va vedea mai mult, va vedea altfel...


Povestiţi-ne despre un proiect fotografic al dvs., finalizat, în lucru sau în perspectivă.

Unul din proiectele care m-au captivat într-un mod deosebit este căutarea simbolului fertilităţii în imaginea femeii. Am încercat să gândesc şi să mă apropii de metamorfozele prin care trece ea ca şi lume interioară, din momentul maturităţii până la o nouă naştere.

În acest drum am găsit un lanţ de stări pe care am încercat să le reprezint în seria de fotografii « Black Sea Morgana»: echilibru, incertitudine, frustrare, plăcere, uitare, durere, moarte şi o nouă viaţă. În mod inconstient ea este mânată de o plăcere necunoscută să descopere menirea către supunere şi resemnare. Ea alege să se arunce în apă, creând împreună simbolul fertilităţii.

Imaginile pot fi vizualizate aici: album facebook.

Ca şi oricare alt proiect artistic, nu îi caut finalizarea ci mai degrabă drumurile noi care pot lua naştere de la primul grăunte de idee, încercând să le explorez cât mai departe.


Aveţi un fotograf român preferat?

Sunt multi fotografi români de la care am de invăţat, de aici şi vine admiraţia pentru munca pe care o fac şi rezultatul pe care îl obţin. N-aş putea să dau exemplu doar unul singur, pentru că asta ar însemna să exclud mulţi alţii pe care îi studiez într-un alt mod şi mă refer aici la faptul că deşi sunt orientată către fotografia de portret, caut să mă documentez şi ce fac alţi fotografi din jurul meu, în alte domenii ale fotografiei: peisaj, natură, fotojurnalism etc.

Sunt atât de mulţi foarte buni, cu stiluri diferite şi asta nu ma face decât să vreau să-mi lărgesc zona de preferinţe tot mai mult şi mai mult.


Ce vă place să citiţi, să ascultaţi, să vedeţi?

Ca şi lectură, în ultima perioadă sunt pasionată de psihologie şi filosofie, am descoperit câteva romane ce imbină în mod complex aceste două ramuri. M-au ajutat în primul rând să mă descopăr pe mine mai bine şi mă ajută enorm în comunicarea cu lumea din jur, inclusiv cu modelele mele.

Pe partea de film, caut documentare despre fotografie şi nu numai, în scop informativ şi pentru studiu. Venind vorba despre cinematografie, îmi place să văd filme în care lumina şi imaginea au un loc foarte bine gândit şi redat, iar actorii să reuşească să transmită portrete foarte bine conturate, prin rolul pe care-l joacă.

Muzica o ascult separând melodia în note sunete, astfel ajungi să faci o comparaţie, spre exemplu, între sunet şi lumină. Cum distingem o notă muzicală de celaltă, mă gandesc la fel şi lumina are melodicitatea ei, trecând prin diverse intensităţi, temperaturi de culoare, etc... Ascult muzica în care sunetele se îmbină între ele într-o melodicitate care se poate proiecta frumos peste activitatea pe care o desfăşor la un anumit moment.


Precizaţi vă rugăm adresele web (site / blog / facebook...) unde sunteţi de găsit.

tatianavolontir.blogspot.ro
www.facebook.com/pages/Tatiana-Volontir-Photography
www.photodom.com
16926.portfolio.artlimited.net


>> Regăsiţi aici fotografiile Tatianei Volontir publicate la LiterNet.


0 comentarii

Publicitate

Sus