Cornel Petrescu: Am început să fotografiez acum doi ani, mai mult în joacă. Am un mod diferit de a vedea culorile, eram curios cum va fi perceput acesta de ceilalţi în fotografie.
LiterNet: Fotografia este activitatea dumneavoastră profesională principală? Dacă nu, care este aceasta?
C.P.: Momentan sunt inginer IT, însă pe viitor mă gândesc să completez o parte din venituri din fotografie.
LiterNet: Ce studii aveţi? Sunteţi autodidact sau aveţi o pregătire specifică în fotografie?
C.P.: Ceva pregătire am. Am studiat fotografie la şcoala de fotografie New Age Photography, a fost un curs foarte util. În rest am mai citit cărţi, în special cele din colecţia Diafragma 9. Le recomand cu drag. Cel mai important lucru cred că e că am fost deschis spre a învăţa, spre a simţi.
LiterNet: Ce reprezintă fotografia pentru dumneavoastră?
C.P.: O modalitate de exprimare creativă. Treptat, aparatul foto (oricare) a devenit o extensie a mea, o zonă în care îmi găsesc echilibrul şi din care trag energie. Practic, dacă scena din faţa mea nu îmi imprimă o stare emoţională sau nu mă face să mă gândesc la lucruri, nu declanşez.
LiterNet: Povestiţi-ne despre un proiect fotografic al dumneavoastră, finalizat, în lucru sau în perspectivă.
C.P.: Nu prea lucrez pe proiecte. Îmi place să aleg un loc, să ies la fotografiat şi să mă las surprins de ce se întâmplă în jurul meu.
Pentru mine subiectul fotografiei poate fi orice, totuşi am observat că pendulez între stradă, conceptual neregizat şi fotojurnalism.
LiterNet: Aveţi un fotograf român preferat?
C.P.: Sigur că am. Aurel Mihailopol. ro.wikipedia.org/wiki/Aurel_Mihailopol
Fotografiile lui au tot timpul o tentă conceptuală, asta îmi place mult.
LiterNet: Vă rugăm să alegeţi o fotografie pe care o apreciaţi în mod deosebit, aparţinând unui alt fotograf care a participat la aceeaşi serie de fotografii publicate în Atelier, şi spuneţi-ne de ce aţi ales această fotografie.
C.P.: Am ales fotografia aceasta, a lui Hadju Tamas. Pisică în expectativă. E un cadru care mă face să-mi imaginez diverse scenarii şi îmi stârneşte curiozitatea. Cred că o fotografie nu trebuie să dezvăluie totul, mare parte din farmec constă în libertatea ei de interpretare, important e să antreneze privitorul.
LiterNet: Ce vă place să citiţi, să ascultaţi, să vedeţi?
C.P.: Îmi place să văd, în fond toţi fotografii sunt voyeuri.
Cornel Petrescu, facebook
>> Regăsiţi aici fotografiile lui Cornel Petrescu publicate la LiterNet.