Din timpurile fotografiei pe film de prin anii 1981-1982, pe cînd primisem cadou o cameră foto Smena 8M, care mi-a deschis larg fereastra în lumea fotografiei. După ea a urmat un Zenit ET cu un mic laborator de developare şi tipărire a fotografiilor alb-negru. Era o minune atunci să urmăresc cum apare o imagine ca din senin pe o bucată de hîrtie albă. După un mic răgaz au apărut minilaburile Kodak care mi-au dat iarăşi un impuls de a face fotografie, dar color. Şi apoi a mai urmat un răgaz pînă la fotografia digitală, de care mă ocup profesional din 2008.
Fotografia este activitatea dumneavoastră profesională principală? Dacă nu, care este aceasta?
Fotografia este o parte importantă a activităţii mele. Fiind pictor la bază socot fotografia ca o prelungire a picturii. Întorcîndu-mă în fotografie cu apariţia erei digitale, tot timpul am încercat să fac prin intermediul ei cam tot ce fac şi în pictură. Fotografia face parte din arta vizuală ca şi pictura, grafica. Datorită tehnologiilor moderne mai şi poate fi aşternută pe pînză.
Ce studii aveţi? Sunteţi autodidact sau aveţi o pregătire specifică în fotografie?
Am absolvit o facultate de pictură şi grafică, în fotografie nu am studii speciale. Întrucît la baza fotografiei cît şi a picturii stau aceleaşi principii de compoziţie, ritm, vibraţie, îmi era suficient să cunosc numai partea tehnică, cum să mînuiesc camera foto. Toate astea le-am parcurs de sine stătător.
Ce reprezintă fotografia pentru dumneavoastră?
Fotografia pentru mine este o modalitate de exprimare şi împlinire sufletească. Fiecare are să spună ceva, unii o spun prin cuvinte, alţii cîntă sau se exprimă prin forme, eu o fac prin imagine. Fotografia este cronicarul mut, pe care trebuie să-l asculţi cu ochii şi să-l percepi cu sufletul.
Povestiţi-ne despre un proiect fotografic al dumneavoastră, finalizat, în lucru sau în perspectivă
Am avut mai multe proiecte fotografice, dar mai importante pînă în prezent sînt două albume foto în colaborare cu editura moldo-italiană Graficart. Merge vorba despre albumele "Moldova Country Discover" şi "Picturesque Moldova". Visul de viitor este un album foto cu naturi statice şi altul cu peisaje ale munţilor Carpaţi din România.
Aveţi un fotograf român preferat?
Fotografi români preferaţi sînt mai mulţi, dar o să-l menţionez pe Sorin Onişor. Sînt încîntat de ceea ce face, de hoinărelile lui, de integrarea cu tot sufletul în viaţa rurală, de dragostea lui faţă de oameni şi de ţară. Este un cronicar modern al satului românesc.
Vă rugăm să alegeţi o fotografie pe care o apreciaţi în mod deosebit, aparţinând unui alt fotograf care a participat la aceeaşi serie de fotografii publicate în Atelier, şi spuneţi-ne de ce aţi ales această fotografie.
Îmi plac multe fotografii, ale multor autori. Am ales fotografia lui Adrian Petrişor, House and the horse, probabil pentru că e mai aproape de mine, îmi plac mult imaginile care reprezintă peisaje din natură, peisaje rurale. M-au furat liniştea care persistă în fotografie, dorul de casă, frumuseţea naturii, culoarea, lumina.
Ce vă place să citiţi, să ascultaţi, să vedeţi?
Citesc despre artă, despre fotografie, despre ceea ce alţii împart din experienţa lor, nu încetez sa învăţ niciodată, îmi place să citesc literatură didactică, care poate să-mi îmbogăţească cunoştinţele de specialitate.
Mă puteţi urmări aici:
igorartmd.com // facebook.com/igor.syrbu.9 // 500px.com/igorartmd // photodom.com/member/igorartmd