ANALIZĂ: Trei luni cu o nouă echipă la Ministerul Culturii: Va câştiga Vlad Alexandrescu pariul reformei în domeniul cultural?
de Eli Bădică
În urmă cu aproape trei luni (pe 17 noiembrie 2015), Vlad Alexandrescu era numit ministru al Culturii în Guvernul Dacian Cioloş. A acceptat funcţia imediat şi, conform repetatelor sale discursuri, a conştientizat, a priori investirii, că mandatul său va trebui să reflecte profesionalism şi eficientă, dat fiind timpul limitat. În esenţă, la o primă vedere, Vlad Alexandrescu a venit cu o viziune clară, aceea de a reface credibilitatea Ministerului Culturii în raport cu actorii culturali, de a crea o punte de comunicare şi o colaborare reală între aceştia. Din noiembrie şi până astăzi, au existat numeroase dezbateri în zona administrativă culturală, discuţii "neuzuale" în contextul ultimilor ani şi care au stârnit reacţii puternice.
Citiţi întregul articol...
Interviu
Interviu cu scriitoarea Doina Jela: "Trebuie să scriem despre ce ne doare cel mai tare"
de Eli Bădică
Villa Margareta este un roman dens, complex, cu o construcţie cum rar îţi e dat să citeşti (şi să priveşti), câteva personaje fără asemănare în literatura noastră, o carte care te munceşte, te derutează, te emoţionează. Iar la final rămâi cu senzaţia că a meritat din plin să parcurgi această călătorie literară alături de personajul Doina Jela. Aşadar, prima carte de ficţiune a jurnalistei, editoarei, traducătoarei şi scriitoarei de nonficţiune Doina Jela a devenit un prilej de neratat pentru un dialog cu autoarea.
Citiţi întregul articol...
Carte
Jazz teologic: Radu Vancu
de Doris Mironescu
La acest cvartet de jazz care comentează Tora
Citiţi întregul articol...
Avanpremieră
Stefan Zweig - Frica • Scrisoare de la o necunoscută
Când Irene coborî scările ce duceau la apartamentul amantului ei, fu cuprinsă din nou de o frică absurdă.
Citiţi întregul articol...
Opinii:
Culegătorul de harfe
Gheorghe Crăciun: o altă întâlnire
de Andrei Crăciun
Prima oară am auzit de Gheorghe Crăciun
Citiţi întregul articol...
Întâmplări şi personaje
Scrisoare deschisă către Muzeul Naţional al Literaturii Iaşi
de Florin Lăzărescu
Domnule Lungu, nu
Citiţi întregul articol...
Românii e deştepţi
Dar cu ţigara electronică
de Radu Pavel Gheo
Citiţi întregul articol...
Vagonul cu vorbe
Defăimarea lui Dragnea şi procentele PSD
de Florin Gheţău
Tevatură mare pe subiectul cu legea defăimării, proiect iniţiat de Liviu Dragnea. Să admitem că documentul anunţa doar bune intenţii şi că orice putere democratică din România nu va deschide seria abuzurilor. Ce te faci însă dacă alegerile parlamentare ar fi câştigate la un moment dat de către un partid populist, gen PRM, PPDD etc.? Ce garanţie există că partidul care va guverna în 2023 sau 2027 nu va folosi în mod discreţionar legea care chipurile promovează acum demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele de grup? Niciuna.
Citiţi întregul articol...
Rockin' by myself
Elegie pentru generaţia mofluză
de Dumitru Ungureanu
Istoria culturii e,
Citiţi întregul articol...
Scrisoare pentru melomani
De la Facebook citire până la... istorie
de Victor Eskenasy
Reţelele de socializare, de genul
Citiţi întregul articol...
Datul în spectacol
24 de ore cu Jan Fabre. Pe Muntele Olimp
de Oltiţa Cântec
De veghe în lanul de cultură
Toate discuţiile despre sărbători împrumutate
de Mădălina Cocea
Cine mai auzise de Dragobete până când nu a apărut moda Zilei Îndrăgostiţilor? Cine, în copilărie, în Noaptea Sfântului Andrei se gândea la strigoi? Ştiţi, de asemenea, ce nu este românesc şi a fost împrumutat din Occident? Bradul de Crăciun. Şi colindele. Parcă nu a fost aşa de rău. Sfântul Valentin şi Halloween ne dau ocazia să facem ceva destul de rar: să ne gândim la sentimente. La iubire şi la frică. Parcă tare bine ar fi să mai creăm o fisură în conştiinţa noastră naţională şi să adoptăm şi ziua aceea în care toată lumea se gândeşte la recunoştinţă.
Citiţi întregul articol...
Timpuri noi
Convorbiri cu Nicolae Manolescu
de Daniel
- Literatura la care are acces astăzi marele public este una mediatică, ca şi realitatea politică şi socială. Prin urmare, falsă şi imposibil de verificat în absenţa publicaţiilor literare, care, de bine, de rău, mai ţin sus ştacheta valorii. Doar că ele au tiraje confidenţiale. Nu pot lupta cu monstrul cu multe capete al mass mediei.
Citiţi întregul articol...
Internaţional:
Beyoncé, versiunea politizată, stârneşte manifestaţii publice
de Dragoş Cojocaru
Faimosul pop star american evită interviurile. Prezenţa ei la ultimul Super Bowl, o adevărată declaraţie politică, a stârnit un val de reacţii furioase în SUA. Cei care se declară
Citiţi întregul articol...
Ce se mai citeşte la Harvard?
de Dragoş Cojocaru
În SUA, studiile sunt foarte scumpe, mai ales pentru cei care merg la Harvard, Yale sau celelalte opt universităţi istorice grupate în exclusivistul club de elită numit Ivy League, scrie "Washington Post". "Aţi putea economisi mulţi bani doar citind aceleaşi cărţi ca studenţii acestor universităţi", scrie publicaţia americană.
Citiţi întregul articol...
Harry Potter se întoarce în librării
de Dragoş Cojocaru
Deşi, la vremea respectivă, J.K. Rowling a insistat că saga lui Harry Potter
Citiţi întregul articol...
Star Trek, pe mâna "părintelui" lui Hannibal
de Dragoş Cojocaru
Fiindcă 2016 este "Anul Star Trek" (se împlineşte jumătate de secol de la debutul faimoasei francize), postul CBS lucrează la lansarea unei noi serii Star Trek pe micile ecrane.
Citiţi întregul articol...
Spielberg încearcă realitatea virtuală
de Dragoş Cojocaru
Celebrul regizor lucrează în prezent la un proiect cinematografic legat de "ultimul răcnet" în materie de tehnologie, imaginile immersive. Cineastul Robert Stromberg, specialist în efecte speciale, a anunţat acest lucru în timpul ultimei ediţii a Festivalului Sundance. "Compania mea, VRC, lucrează cu Steven Spielberg la un proiect conceput în mod exclusiv pentru realitatea virtuală", a declarat Stromberg.
Citiţi întregul articol...
Berlinala plânge soarta refugiaţilor
de Dragoş Cojocaru
Cea
Citiţi întregul articol...
Fast food
Film
Capete tari
de Iulia Blaga
Lansarea lui Concussion pe marile ecrane din România poate aduce mai aproape una dintre temele presante ale Oscarurilor din 2016 - a existat sau nu discriminare rasială când Academia Americană de Film şi Televiziune (AMPAS) a decis nominalizările? Will Smith, care a fost nominalizat pentru rolul din Concussion la Globul de Aur, dar nu şi la Oscar, a anunţat că nu va fi prezent, împreună cu soţia sa, Jada
Citiţi întregul articol...
Voi
Pe veci cinefil
de Bobi
Păi să vă spun cum
Citiţi întregul articol...