Actualitate
Dezbatere-maraton la Ministerul Culturii pe tema legislaţiei drepturilor de autor: "Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica"
de Eli Bădică
Joi, 7 aprilie 2016, a avut loc, la sediul Ministerului Culturii, o dezbatere publică având ca temă proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996, cea care vizează dreptul de autor şi drepturile conexe, în conformitate cu Directiva Europeană din 2014. Întâlnirea a durat peste patru ore şi a fost moderată de secretarul de stat Corina Şuteu. Au fost prezenţi la dezbatere atât membri ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.) - precum Irina Lucan-Arjoca, director general adjunct -, dar şi consilieri ai ministrului Culturii. În aula ministerului, peste 100 de persoane au participat la discuţie, dintre care mai bine de jumătate şi-au exprimat, într-un fel sau altul, opinia. Cei mai mulţi au criticat modificările legislative propuse de O.R.D.A. şi au afirmat că nu sunt de acord ca propunerea de proiect să treacă mai departe. "Autorul", spun aceştia, care ar trebui să fie chiar principalul protagonist al legii, dispare din miezul acesteia, iar drepturile nu îi sunt deloc protejate. S-a cerut, în repetate rânduri, organizarea unei noi întâlniri şi mai multe dezbateri pe această temă. De cealaltă parte, Corina Şuteu a confirmat: "Suntem conştienţi de problemele complexe ale gestionării colective. Ne angajăm să continuăm o serie de dezbateri pentru a ajunge la un acord".
Citiţi întregul articol...
Bani pentru proiecte culturale ar fi la Iaşi, dar par greu de atins. Birocraţie excesivă sau manageri de proiecte slab pregătiţi?
de Cătălin Hopulele
Deşi s-a contestat întotdeauna felul în care sunt finanţate programele culturale la nivelul judeţului şi al municipiului Iaşi, în prezent există o serie de mecanisme care pun la dispoziţia doritorilor posibilitatea de a-şi găsi bugete pentru ideile lor. Fie că se apelează la comisiile care guvernează implementarea Legii 350/2005 sau că e vorba de Comisii individuale de Cultură, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi au o serie de instrumente prin care doresc, dacă există bună intenţie, să finanţeze sectorul privat sau public care doreşte să investească în cultură. "Suplimentul de cultură" a analizat mecanismele prin care cei interesaţi pot atrage bani publici pentru proiectele culturale pe care doresc să le realizeze în acest an şi le prezintă pe larg în această ediţie.
Citiţi întregul articol...
Carte
Cartea iluziilor necesare
de Alina Purcaru
Scrierile artistocratei Anna de Noailles, descendentă a Brâncovenilor şi figură pregnantă a literelor franceze de la începutul secolului XX, încă au, în România, statutul operelor care se cer recuperate, descoperite şi (re)valorizate. Apariţia romanului O nouă speranţă, în traducerea Anei Antonescu, este un gest necesar de punere în circuit a unui corpus de opere care, în Franţa, la momentul apariţiei, au mobilizat admiraţia necondiţionată a unor scriitori de talia lui Proust, Gide sau Paul Valéry.
Citiţi întregul articol...
Opinii:
Culegătorul de harfe
Un Tinder, ceva mai dramatic, de la 1920...
de Andrei Crăciun
Buddha din podul casei, de Julie Otsuka (Polirom, 2013). O carte magnifică despre japonezele care au ajuns în America mirese prin corespondenţă. Există scriitori care au stil. Există scriitori care scriu o literatură de subiect - subiectul e atât de puternic încât stilul devine secundar. Şi există scriitori care scriu cu stil despre subiecte puternice. Aceştia sunt cei aleşi. Doamna Julie Otsuka este dintre ei.
Citiţi întregul articol...
Întâmplări şi personaje
De pe-acasă adunate
de Florin Lăzărescu
Am intrat în contact direct cu primul vecin de pe uliţă (ar mai fi unul, dar acela doar stă pe terasă - la etaj, cu un pet de bere şi un pachet de ţigări lângă - şi mă urmăreşte fix, şi ore întregi, cum muncesc prin curte, dar ăla nu se pune).
Citiţi întregul articol...
Românii e deştepţi
Frică de România
de Radu Pavel Gheo
Mi-e frică de România. De când am început să iau seama la felul în care e organizat statul ăsta, comparându-l - inevitabil - cu alte ţări, mai mici sau mai mari, şi m-am gândit la importanţa pe care o are cetăţeanul de rând, aşa ca mine, în ceea ce numim statul român, trăiesc o perpetuă stare de nesiguranţă. Mi se pare că ţara mea, singura în care simt că aş putea trăi în largul meu, nu e o ţară în sensul modern al cuvântului. Mi se pare că s-ar putea destrăma aşa, la prima zguduire mai serioasă.
Citiţi întregul articol...
Vagonul cu vorbe
Schimbarea la faţă a lui Iohannis
de Florin Gheţău
Ultimele sondaje de opinie arată o scădere continuă pentru şeful statului. Klaus Iohannis n-a comis vreo gafă colosală după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, însă puţină lume a găsit o explicaţie pentru scăderea popularităţii sale. Zilele trecute au apărut cifrele unui sondaj CURS, realizat la comanda SAR, care arăta prost pentru actualul preşedinte.
Citiţi întregul articol...
Rockin' by myself
Scântei(toar)e
de Dumitru Ungureanu
Sunt un ascultător capricios de jazz pur. Poate comit o impietate dacă scriu că jazzul e ca poezia, dar o comit. Şi adaug: e la fel ca şi femeia. Simplu şi atractiv la suprafaţă, complex şi tensionat în profunzime. Nu degeaba istoria consemnează, de-un veac încoace, mai multe victime ale jazzului decât ale oricărui gen muzical modern. Au fost cântăreţi - şi nu mă refer la vocalişti - care evadau din timp, luând cu ei un auditoriu captiv, împins în transă fără substanţe halucinogene. Trăiesc încă printre noi instrumentişti care, folosind un instrument complex, e drept, precum pianul, generează stări de spirit epurate de reziduurile existenţei, încât îţi vine să zbori fără aripi şi fără parapantă (Tavitian e primul care iese din magma creierului meu îmbibat cu sunete).
Citiţi întregul articol...
Scrisoare pentru melomani
Musikmesse Frankfurt 2016 şi deliciile pianului...
de Victor Eskenasy
La Frankfurt, săptămâna care se încheie s-a aflat sub semnul a două evenimente cultural-comerciale, aş spune, de semnificaţie şi devenite tradiţionale la început de aprilie, Musikmesse (Târgul Internaţional de Muzică) şi Prolightsound (târgul asociat, consacrat tehnologiilor spectacolului). Cifrele furnizate presei vorbesc sugestiv despre impactul acestor două târguri: Prolight cu 940 de companii care expun într-un spaţiu de 85.000 de metri pătraţi, Musikmesse cu peste 1.100 de companii, într-un spaţiu aproape la fel de mare. La ambele târguri, procentajul companiilor străine prezente este substanţial, 62% la Prolight, 67% la Musikmesse, firme venite din 60 de ţări, ceea ce a transformat Frankfurtul în locul de întâlnire principal din lume în sectorul business-ului muzical. Pe parcursul celor patru zile cât ţin târgurile, accesibile pentru prima dată anul acesta pe toată durata lor atât profesioniştilor, cât şi amatorilor de muzică, la Frankfurt se desfăşoară un Festival de Muzica cu 50 de concerte şi câteva sute de interpreţi...
Citiţi întregul articol...
Datul în spectacol
Întâmplări cu spectatori
de Oltiţa Cîntec
Profesiunea de critic teatral te pune, prin exerciţiul funcţiunii, în situaţia de-a fi martor ocular al unor întâmplări în care "actori" sunt cei din jurul tău. Întotdeauna, pe lângă spectacolul de pe scenă, mai există un altul, care se petrece în foaier, la garderobă, la stal, la balcon sau loje, înainte, în timpul sau după reprezentaţie. Sunt mici ritualuri specifice în care noi, cei care iubim arta spectacolului teatral, experţi sau profani, "jucăm" de fiecare dată. De aceea, şi participarea la un act cultural poate deveni o artă, arta de a fi spectator. Pentru care cu toţii trebuie să ne pregătim, care se deprinde prin informare şi exersare. Nu am de gând să elaborez acum vreun decalog ori alt tip de set de reguli, majoritatea le ştie. Departe de mine gândul de-a da lecţii ori de-a ofensa pe cineva, însă am avut parte de multe faze nostime, bizare, unele de-a dreptul stranii. Care se cer împărtăşite.
Citiţi întregul articol...
De veghe în lanul de cultură
6 probleme pe care aş vrea să le aibă România
de Mădălina Cocea
Mă simt, de câteva săptămâni, foarte împovărată de griji. Problema mea este că citesc mult presa străină ca să fiu permanent la curent cu această lume a showbizului despre care scriu săptămânal. Iar această lume este bântuită de dileme, de controverse şi de tot felul de scandaluri. Curge cerneala, se aprind pixeli pe monitoare, se înfierbântă minţi pentru a se pune pe tavă întrebări grele despre reclame, despre personaje din jocuri video, despre Trezorerie şi, preferata mea, despre armata SUA.
Citiţi întregul articol...
Idei pe contrasens
Dulce ca mierea e glonţul patriei. Şi pensia specială
de George Onofrei
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a transformat o dorinţă în lege: jurnaliştii vor putea primi pensii speciale, la fel precum membrii Uniunii Scriitorilor (şi ai altor uniuni de creatori). Vestea nu a creat prea mari emoţii în spaţiul public, trecând la capitolul "ştiri de coloană" într-o zi (de miercuri) în care am aflat că "fata bine intenţionată" din stenogramele cu Adrian Năstase este propusă pentru funcţia de Preşedinte Director General al TVR, că doi foşti agenţi ai Mossad au "filat-o" pe Laura Codruţa Kovesi şi apropiaţi ai acesteia, precum şi că şeful PSD, Liviu Dragnea, a fost învinuit de DNA într-un nou dosar. Se pare că nici măcar jurnaliştilor care se vedeau cu o pleaşcă oferită de aleşii neamului care să le asigure o pensie mai uşoară nu li s-a părut un mare eveniment.
Citiţi întregul articol...
Fast food
Film
Ce mare chestie să faci o comedie?
de Iulia Blaga
"Ce mare chestie să scrii azi o cronică?", spune pe ecran criticul teatral interpretat de Coca Bloos. Foarte posibil că aşa gândesc despre cinema şi scenaristul Adrian Lustig şi regizorul Iura Luncaşu, care continuă să insiste cu comedia, deşi ceea ce au făcut până acum n-a fost OK. Pentru Adrian Lustig, Poker (regia Sergiu Nicolaescu) rămâne o mare tinichea de coadă, deşi scenariul la Nunta mută nu era o catastrofă (dar nici filmul nu era o comedie). În ceea ce-l priveşte pe Iura Luncaşu, acesta a rămas formatat pe telenovele, chiar şi atunci când a trecut la aşa-zise comedii romantice sau a părăsit MediaPro-ul.
Citiţi întregul articol...
Voi n-aţi întrebat, FĂRĂ ZAHĂR vă răspunde
Bărbatul de pe preş
de Bobi
Dacă lumea dintr-o scară de bloc spune despre cineva că e un vecin exemplar, apoi înseamnă că este. Adică vorbim despre o persoană care nu supără pe nimeni şi care dă un oarecare exemplu de curăţenie. Altfel, nimic nu se compară cu bârfa veninoasă a babelor de pe banca din faţa blocului. Faptul că Doamna Caty era divorţată a fost unanim acceptat în rândul asociaţiei de proprietari, consensul fiind în direcţia că acel colectiv a scăpat de un beţiv scandalagiu. Între două vârste, madam Caty îşi savura acum respectul arătat de vecini.
Citiţi întregul articol...
Avanpremieră:
George Bălăiţă - Învoiala
"Suplimentul de cultură" publică în avanpremieră un fragment din romanul Invoiala, de George Bălăiţă, care va apărea în curând în colecţia "Fiction LTD" a Editurii Polirom.
"Dintr-o scobitură mai adâncă pesemne, din fân, se aude alt glas. Răguşit. Batjocoritor:
Te zbengui, Chirică; îţi arde de joacă...
Cel numit Chirică se întoarce brusc. Faţa lui. Nimic sarcastic, nici urmă de rânjet, mirare, surpriză plăcută, batjocură amicală, nepăsare. Faţa unuia isteţ, poznaş, hahaleră, dar cu neputinţă de prins în laţ. Lunecos peste poate. Om în toată firea, dar poate să pară un flăcău abia ieşit din scutece, cu caş la gură, nu i-ai putea în nici un fel ghici vârsta, e şi tânăr, şi bătrân, cu toate că, după cum suceşte neastâmpărat capul ba în lumină, ba în umbră, ai zice că-i un băietan sfrijit."
Citiţi întregul articol...
Internaţional:
Almodóvar, lovit de "Panama". Ceilalţi încă aşteaptă
de Dragoş Cojocaru
Pe listele celui mai zdravăn scandal al momentului se înşiruie politicieni, oameni de afaceri, infractori şi sportivi. Din ecuaţie nu puteau lipsi însă artiştii. "Decepţie!", "Trădare!". Asta scriu fanii lui Almodóvar pe reţelele de socializare după ce numele faimosului cineast spaniol a apărut pe listele scandalului "Panama Papers".
Citiţi întregul articol...
Speedy Gonzales se întoarce să-l enerveze pe Donald Trump
de Dragoş Cojocaru
Are 63 de ani, dar goneşte la fel de bine ca în tinereţe. Şoricelul Speedy Gonzales revine ca erou al unui lungmetraj de animaţie la care lucrează, în prezent, studiourile Warner. De data aceasta, vocea lui Speedy va aparţine unui mexican, popularul regizor Eugenio Derbez, după ce, în toată cariera sa, Speedy a fost "interpretat" de legendara voce a programului Looney Tunes, Mel Blanc.
Citiţi întregul articol...
Guns n'Roses: motive pentru implozie
de Dragoş Cojocaru
Spre încântarea fanilor, formaţia Guns n'Roses a susţinut, vinerea trecută, primul concert în formula de aur, reunită după o despărţire de decenii. Este primul concert dintr-un turneu care va dura toată vara lui 2016 şi în cursul căruia vor urca pe scenă Axl Rose, Slash şi Duff McKagan, pentru prima oară împreună din 1993 încoace. Chitaristul Izzy Stradlin şi bateristul Steven Adler lipsesc însă de la apel.
Citiţi întregul articol...
Stephen King îşi mai adaptează un Shining
de Dragoş Cojocaru
La 36 de ani de la capodopera Shining, adaptarea semnată de Stanley Kubrick a romanului lui Stephen King, studiourile Warner anunţă o continuare: adaptarea romanului Doctor Sleep, în care King continuă povestea hotelului malefic Overlook şi a băiatului cu puteri paranormale, Danny Torrance.
Citiţi întregul articol...
David Bowie domină în topuri
de Dragoş Cojocaru
În prima parte a anului 2016, regretatul artist britanic a avut cele mai multe intrări în topurile de albume, un "succes" venit ca o consecinţă a decesului său, din luna ianuarie.
Citiţi întregul articol...