10.11.2016
Ascultaţi din albumele Dobruja, piesele:

"Ascher durcusă" (9,16 Mb) - Nedin Geanbai (Dobruja Unmixed)
"Ascher durcusă" (11,3 Mb) - Uţu Pascu, feat. Nedin Geanbai (Dobruja Remixed)
"Ascher durcusă" (13,3 Mb) - Petru Soleanu, feat. Nedin Geanbai (Dobruja Remixed)

Ascher durcusă (Cântec de armată)
Un tânăr militar din Constanţa povesteşte despre viaţa în armată. Cum umblă toţi ca oile, cum lacrimile lor de durere ar stinge focul... (în vremurile acelea în armată era cu bătaie, recruţii erau bătuţi cu cureaua unsă cu ulei, pentru că "se lipea mai bine"). Pentru a scăpa de armată doreşte să-i ofere maiorului o curcă. Se întreabă oare cum va reacţiona în eventualitatea în care va ajunge acasă şi va descoperi că iubita i-a fost infidelă.


Dobruja, valorificarea muzicală a reperelor identitare

Proiectul editorial Dobruja (Oamenii Dobrogei) a apărut din dorinţa unei echipe de antropologi şi muzicieni de a valorifică într-o manieră contemporană specificul muzical al comunităţilor multietnice din nordul Dobrogei.

Promovarea diversităţii acestei zone (în care se regăsesc ucrainieni, lipoveni, turci, tatari, greci, bulgari, români) s-a realizat printr-un album în format online, care conţine două secţiuni: o documentare antropologică cu accent pe istoriile personale ale unor reprezentanţi vârstnici ai comunităţilor vizate (Dobruja Unmixed) şi creaţia unor piese muzicale ce pun în valoare, într-o manieră contemporană, specificul muzical al acestor comunităţi, pornind de la cântecele tradiţionale, interpretate de mai mulţi reprezentanţi vârstnici. (Dobruja Remixed & Dobruja F. FWD REW)

Albumul este disponibil pe site-ul proiectului www.dobruja.ro.

Proiectul implementat de Studio Fotografii de familie şi derulat cu susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional urmăreşte ca prin generarea unui produs cultural în variantă online să ofere accesul tinerilor la un patrimoniu al unor comunităţi multietnice, ce poate fi reinterpretat si promovat prin concepte artistice contemporane, mult mai familiare acestor beneficiari.

0 comentarii

Publicitate

Sus