25.05.2017
Ascultaţi din albumele Dobruja, piesele:

"Iazga şăc sam" (5,21 Mb) - Nedin Geanbai (Dobruja Unmixed)
"Şto tîi salavei" (8,68 Mb) - Uliana Alistarh, Mirela Liuba Isacov, Paula Brânză (Dobruja Unmixed)

Iazga şăc sam
Un tânăr visează la venirea verii, moment când o să-şi construiască o casă cu ţiglă pe ea. Casa ar dovedi că este avut şi ar putea astfel să aspire să-şi găsească o nevastă de cumpărat. Cântecul insinuează că dacă fata este ieftină nu mai este domnişoară. Cu banii jos, băiatul vede fata, care este foarte frumoasă. În acest moment realizează că ea va fi dată nu unui sărac ca el, ci unui învăţat sau unui om bogat. Fata, plăcându-l, îl linişteşte zicându-i că ea se va împotrivi părinţilor de va fi aşa. Atunci băiatul îi spune că o va lua cu forţa şi ea va fi a lui.

Şto tîi salavei (De ce eşti atât de trist)
Cântec despre un băiat închis la puşcărie şi trist. Se plânge că atunci când era liber era vesel, avea tot ce-i trebuia. Acum singura dorinţă este de a ieşi în curtea închisorii să vadă pasărea (salavei) care să-i transmită mesajul lui celor dragi - speranţa revederii şi a redobândirii libertăţii.



Dobruja, valorificarea muzicală a reperelor identitare

Proiectul editorial Dobruja (Oamenii Dobrogei) a apărut din dorinţa unei echipe de antropologi şi muzicieni de a valorifică într-o manieră contemporană specificul muzical al comunităţilor multietnice din nordul Dobrogei.

Promovarea diversităţii acestei zone (în care se regăsesc ucrainieni, lipoveni, turci, tatari, greci, bulgari, români) s-a realizat printr-un album în format online, care conţine două secţiuni: o documentare antropologică cu accent pe istoriile personale ale unor reprezentanţi vârstnici ai comunităţilor vizate (Dobruja Unmixed) şi creaţia unor piese muzicale ce pun în valoare, într-o manieră contemporană, specificul muzical al acestor comunităţi, pornind de la cântecele tradiţionale, interpretate de mai mulţi reprezentanţi vârstnici. (Dobruja Remixed & Dobruja F. FWD REW)

Albumul va fi disponibil pe site-ul proiectului www.dobruja.ro.

Proiectul implementat de Studio Fotografii de familie şi derulat cu susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional urmăreşte ca prin generarea unui produs cultural în variantă online să ofere accesul tinerilor la un patrimoniu al unor comunităţi multietnice, ce poate fi reinterpretat si promovat prin concepte artistice contemporane, mult mai familiare acestor beneficiari.

0 comentarii

Publicitate

Sus