"Hei, dragoste!" (7,6 Mb)
"Wings of Stone" (8,1 Mb)
(în perioada 1 august - 31 octombrie 2018, curatorul acestei rubrici este Robert Csongrádi)
Despre Cantellion
În mai 2015, Cătălin Moraru (n. 29.aug.1989 la Dorna Candrenilor în Suceava) şi Iris-Adina Morar (n. 19.oct.1992 la Satu Mare) s-au cunoscut prin intermediul unei cunoştinţe comune la un concert Luna Amară din Cluj, unde Cătălin cânta solo în deschidere. După un timp, pasiunea lor comună pentru muzică duce la înfiinţarea proiectului Cantellion în 2016.
În această formulă, în vara anului 2017 duetul a câştigat locul I la festivalul naţional de muzică "Baladele Dunării" din Galaţi şi premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul muzical "Folk'n'Iaşi".
Piesa de debut a trupei este Hei, dragoste!, ce beneficiază de un videoclip profesional şi e inclusă pe EP-ul Ceva despre timp, alături de alte trei compoziţii. La piesa Hei, dragoste! muzica este compusă de către Cătălin, iar Iris semnează versurile. Cadrele pentru videoclip au fost filmate la începutul anului 2017 de către Radu Beligar în masivul Rarău la Pietrele Doamnei şi în Cheile Turzii iar clipul a fost montat de Marieta Manolache.
În februarie 2018 trupa a lansat un lyric video pentru cel de al doilea single, numit Wings of Stone. În prima jumătate a anului, Cantellion a susţinut mai multe concerte de lansare a EP-ului de debut, în: Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Zalău, Vatra Dornei, Gherla, iar in iulie, trupa a urcat pe scena festivalului "Bucovina Acoustic Park" unde a împărţit scena cu Grimus, Luna Amară şi Mother's Cake.
*
În timpul şcolii primare, Cătălin Moraru (n. 29.aug.1989 la Dorna Candrenilor / Suceava) începe să cânte la muzicuţă înregistrându-se la casetofonul achiziţionat cu banii câştigaţi la colindat. Acest casetofon a servit şi la primele înregistrări vocale, Cătălin încercând să îl imite pe Max Cavalera din formaţia braziliană Sepultura.La începutul clasei a-VI-a Cătălin Moraru îl contactează pe regretatul profesor Gavril Banu pentru a învăţa să cânte la cobză. După prima lecţie, profesorul i-a propus să intre direct în orchestra ansamblului "Plai Bucovinean", pentru că învăţase deja să cânte la chitară şi la bass de la fratele său, Sorin (Luna Amară). Astfel, atât în timpul ciclului gimnazial cât şi în timpul liceului, Cătălin a avut ocazia să cânte la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate câştigând numeroase premii ca membru al ansamblului "Plai bucovinean".
Ajunge la Cluj cu facultatea în 2008, iar un an mai târziu achiziţionează o chitară acustică şi începe să cânte la chitară şi la voce în cadrul petrecerilor studenţeşti.
În 2010 Cătălin Moraru este cooptat ca solist în formaţia de trash metal Skullp, cu care lansează în acelaşi an EP-ul Evolution through genocide?. În 2011 formaţia câştigă festivalul-concurs "Stufstock Newcomers" şi Premiul I în cadrul festivalului "Rock'n'Iaşi" la secţiunea "Core". În acelaşi an, este chitarist, basist şi backing vocals la înregistrarea primului EP al formaţiei Diamonds are Forever Whom shall I fear. În 2012 după lansarea videoclipului Stand up and fight încetează colaborarea cu Skullp şi începe lucrul la piesele proprii, alături de producătorul Adrian "OQ" Neagoe (Negura Bunget). În 2014 fraţii Moraru (Sorin şi Cătălin) înfiinţează formaţia Holy Motors (cu care cântă în deschidere pentru Crowbar, Karma to Burn, Planet of Zeus etc). În paralel cu Holy Motors, Cătălin susţine o serie de concerte acustice solo în mai multe cluburi clujene, iar în 2017 lansează primul material solo, EP-ul Aiming for zenith, lansat atât în varianta de studio cât şi în varianta live, sub titulatura Flamorouse. Din 2016 pune bazele duetului Cantellion, alături de Iris Adina Morar, cu care lansează videoclipul Hei, dragoste! în august 2017 şi EP-ul Ceva despre timp (care va fi lansat la Cluj în 5 decembrie 2017).
În paralel cu activitatea muzicală, Cătălin este şi alpinist-amator. Cantautorul a întreprins o expediţie proprie pe Montblanc (4.810 m), a escaladat cel mai înalt vârf din Austria, Grossglockner (3.798 m) şi a cucerit, în regim de iarnă, o parte a vârfurilor importante din România, având la activ mai multe maratoane montane şi nenumărate ture de trekking în lanţurile muntoase din Carpaţii româneşti, Munţii Jura şi Alpii Francezi. În iunie 2017, a făcut parte dintr-o echipă internaţională care a escaladat Vârful Elbrus (5.642 m), cel mai înalt vârf din Europa, situat în munţii Ural din Rusia (iar prin această expediţie el a comemorat "Anul Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz - 100").
Iris-Adina Morar (n. 19.oct.1992 la Satu Mare) a studiat Fizica medicală la Cluj, absolvind primul master în "Biofizică şi Fizică Medicală" la Facultatea de Fizică în 2016, şi al doilea Master "Optimizarea explorărilor imagistice, secţionale, morfologice şi funcţionale" la facultatea de Medicină Generală. În prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Cercetare în Medicină IMOGEN, ca fizician medical la Cluj.
Pasiunea pentru muzică i-a fost descoperită încă de la grădiniţă de către părinţi, pe care Iris îi trezea în fiecare dimineaţă cântând diverse cântece pentru copii. Au urmat apoi prestaţiile de la serbări şi concursurile locale pentru copii (TIP TOP MINITOP) unde Iris era premiată aproape la fiecare ediţie.
De la primele compuneri literare sub forma temelor de casă şi până la publicarea unor eseuri literare în revista şcolii (Colegiul Naţional "Ioan Slavici", Satu Mare) nu a fost decât un pas. Pe tot parcursul claselor gimnaziale şi a liceului, Iris va participa la olimpiadele de limba şi literatura română unde reuşeşte să obţină calificative frumoase, precum locul III la Olimpiada Judeţeană de Limba şi Literatura Română (2007).
Concomitent cu planul literar, clasa a IX-a înseamnă pentru Iris reîntoarcerea la planul muzical, mulţumită profesorului de muzică uşoară Sorin Berindei de la Palatul Copiilor din Satu Mare. Alături de formaţia Inedit, participa la numeroase concerte naţionale şi internaţionale - şi concursuri muzicale unde câştigă premii: Festivalul "Mamaia copiilor", Bucureşti, (2008); premiul II la festivalul "Muzica Inimii Mele", Satu Mare, (2009); premiul II Concursul "Steaua Sătmarului", Satu Mare, (2009); premiul II la "Festivalul Tinereţii", Costineşti, secţiunea creaţie (2010); premiul la II festivalul "Tinereţe pe portativ", Cluj Napoca (2010), premiul III la festivalul "Camena", Piatra Neamţ (2010).
În 2010 Iris-Adina Morar este numită în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Satu Mare şi preşedinte al Regiunii de Nord-Vest a Consiliului Naţional al Elevilor. Toate acestea au dus la numeroasele apariţii TV şi chiar la difuzarea (pe un post TV local) a emisiunii "30` despre noi" unde Iris Morar era realizator şi prezentator, emisiune care avea să mediatizeze tinerele talente şi olimpicii judeţului Satu Mare.
Iris a ales în 2011 să urmeze Facultatea de Fizică, fiind încurajată de rezultatele excepţionale pe care le-a primit la concursurile de matematică din vremea anilor de liceu (locul I la concursul naţional de matematică "Constantin Năstăsescu" 2008 şi clasarea pe podium la patru ediţii consecutive ale concursului naţional de matematică "Cangurul").
Afinităţile pentru muzică şi literatură se restabilesc în 2015 când Iris scrie primele poezii care vor fi incluse în volumul său de debut: Cu lumea într-o gară (2017). Câteva dintre aceste poezii devin ulterior versuri pentru piesele trupei Cantellion (înfiinţată în 2016), formaţie în care Iris este solistă alături de Ionuţ Cătălin Moraru.