01.08.2019
Ascultaţi două piese din repertoriul formaţiei Desperado:

"Mândru că sunt ardelean" (9,81 Mb)
"Omul" (8,01 Mb)

(în perioada 1 iunie - 31 august 2019, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)

Desperado (foto: David Elena-Manuela)

Despre Desperado

Desperado este o formaţie de country rock din Romania, care a fost înfiinţată în anul 1998. Membrii trupei sunt muzicieni profesionişti şi provin din alte formaţii de succes.

Stilul formaţiei Desperado este country rock, o importantă pondere având-o textele în limba română care sunt o satiră la adresa escapadelor extraconjugale, a consumului de alcool şi a vieţii cotidiene.

În anul 1998, Ovidiu Buhăţel are iniţiativa constituirii unei trupe de blues-rock care ar fi trebuit să se numească Street Survivors. Din formula iniţială făceau parte zălăuanii Călin Pop, student la Stomatologie şi Sergiu Mureşan, student la Farmacie, precum şi sătmărenii Lucian Pop şi Sergiu Berindei.

Trupa cânta la diverse petreceri care se ţineau pe atunci în Club M. La scurtă vreme, lor li se alătură Kovacs Laszlo (fost membru Kappa şi Rival) precum şi Sandy Deac (fost membru Kappa şi Nightlosers).

Curând, trupa îşi schimbă numele în Desperado şi debutează oficial pe 11 februarie 1999 în clubul clujean Diesel, moment înregistrat de TVR Cluj. Vestimentaţia, parte importantă a spectacolelor, cu pălării, cizme de cowboy şi veste de piele a rămas markerul trupei.

Încep să apară primele compoziţii: Promit că nu mai beau, Nu le dau carnetul sau Am cazanul meu, precum şi participări la numeroase festivaluri moto, televiziuni sau petreceri private.

Zone Records editează primul album Desperado intitulat Promit că nu mai beau în anul 2000. Succesul albumului a propulsat Desperado în rândul celor mai cunoscute trupe din România, grupul devenind o prezenţă constantă pe scenele majore româneşti dar şi pe TV.

În anul 2001 apare albumul Oameni de treabă (Cat Music/Media Services) care conţine hitul Lenea. Videoclipul acestei melodii, regizat de Petre Năstase, a fost considerat de referinţă la vremea respectivă şi a avut un mare succes, fiind nominalizat la "Premiile Industriei Muzicale Româneşti". Impactul pe care l-a avut acest album a făcut să crească cererea pentru concerte live ale formaţiei. Tot în 2001, Desperado participă la Festivalul "Mamaia" cu piesa Vine o vreme.

Următorul album al trupei apare în 2003 şi se intitulează La fel ca tata (Cat Music/Media Services). Piesa care dă titlul albumului beneficiază de un videoclip filmat pe un tren de linie îngustă din Maramureş şi devine un mare hit. După scurtă vreme, un alt videoclip Desperado, propulsează piesa Fata de la ţară în topuri. În vara 2002 Desperado participa din nou la Festivalul "Mamaia", cu piesa Te pierd.

În 2004, Desperado lansează Greatest Shits (Cat Music/Media Services), care conţine piesele de top ale trupei împreună cu 3 piese noi.

În 2003, 2006 şi 2007 Desperado participă la selecţia Eurovision Song Contest. Ultimele 2 participări marchează colaborarea cu interpretul norvegian de origine română Tony Poptamas, fapt care atrage o creştere substanţială de calitate şi de box-office. La ediţia Eurovision România 2007, Desperado şi Tony Poptamas s-au clasat pe locul 2.

Deşi imprimările s-au terminat în martie 2006, noul disc al trupei, Răspundem ascultătorilor (Cat Music/Media Services), este lansat abia în 2007.

În anul 2008, Desperado împreună cu Tony Poptamas si Alexandra Ungureanu participă la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur de la Braşov şi reuşesc să ajungă pe podium, câştigând "Cerbul de Bronz".

Revenirea în ţară a lui Dan Andrei Aldea dă o frumoasă oportunitate trupei Desperado de a susţine câteva concerte împreună cu marele muzician.

Între 2009 şi 2016 trupa susţine numeroase concerte publice şi private, iar în paralel lucrează la compoziţii noi. Aceste compoziţii apar pe albumul Bine şi aşa rău (Cat Music/Media Services), lansat în 2017.

Discografie
Promit că nu mai beau - Zone Records, 2000
Oameni de treabă - Cat Music, 2001
La fel ca tata - Cat Music, 2003
Greatest Shits - Cat Music, 2004
Răspundem ascultătorilor - Cat Music, 2007
Bine şi aşa rău - Cat Music, 2017

Membrii formaţiei
Sandy Deac, pseudonim "The Gun" - vocalist, chitară, keyboards,
Laszlo Kovacs, pseudonim, "Indiana Jones" - chitară
Patriciu Pop, pseudonim "El Padre" - keyboards,vocal
Vlad Spatar, pseudonim "P.G.Suckerman" - chitară bass, vocal
Ionel Zah, pseudonim, "Ghetuţa" - tobe
Ovidiu Buhăţel, pseudonim "Yezekill" - manager, inginer de sunet.

0 comentarii

Publicitate

Sus