12.12.2019
Ascultaţi în interpretarea formaţiei Luna Amară:

"Your Garden" (9,4 Mb)
"Unfed" (8,1 Mb)

(în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)


După expediţiile de promovare pentru cel mai recent lansat album, Nord (Universal Music, CD 2018, LP 2019), Luna Amară se întoarce la rădăcini şi aniversează 15 ani de la lansarea albumului de debut prin turneul de re-lansare a albumului Asfalt (Roton Music, MC/CD 2004, CD 2019).

De pe albumul de debut, prezentăm aici două dintre piesele mai puţin cunoscute, şi care sunt promovate în concert doar în actualul turneu... Your Garden şi Unfed.

"Asfalt a fost, pentru noi, ca un jalon din acela de slalom, pe care skiorul îl atinge în coborârea lui către linia de sosire. Cântam deja de 4 ani, casele de discuri nu se înghesuiau chiar deloc să ne semneze, publicul creştea ca număr şi apăruse primul clip, la Gri Dorian. Voiam să înregistrăm, dar erau bani puţini. Aşa că albumul ăsta a fost tras după posibilităţi, pe bucăţi, prin vreo 4 studiouri; iar când a fost gata, s-a găsit un singur producător, Gianini Munteanu şi al său Rebel Music, care să dorească să-l vadă lansat pe piaţă.

Nu e un album cu un sunet grozav şi nici stilistic nu e vreo inovaţie. Însă amestecul acela de grunge, punk, metal şi alternative rock, peste care Nick şi Mihnea au turnat toate angoasele, furiile, nervii, iubirile, urile, tăcerile şi strigătele de ajutor ale unei alte (a câta?...) generaţii "de sacrificiu" - amestecul acela a trezit ceva în oameni. Poate că exact aceleaşi furii, angoase, nervi, iubiri şi revolte. Şi asta e ceea ce considerăm că e cu adevărat valoros la Asfalt. Şi, uneori, după câte un concert, mai vine un om la noi şi ne spune cum a crescut cu albumul ăsta şi se vede pe ea sau el că a crescut frumos şi atunci simţim că am fost parte din evoluţia personală a cuiva şi asta e tot ce contează pentru noi; pentru că asta ne leagă de cei de lângă noi, într-un fel, pentru totdeauna.

Asfalt nu e despre asfalt. E despre crăpăturile din el, pe acolo pe unde intră viaţa." (Mihnea Blidariu - cantautor, chitară, trompetă)

"Ne-am completat foarte bine întotdeauna şi muzical, şi ca oameni, dar am avut şi momentele noastre de rătăcire în care prietenia noastră a fost pusă la încercare sau în care pur şi simplu relaţia s-a răcit, am fost mai distanţi, fiecare a avut poate un alt cerc de prieteni sau a avut prieteni cu alte preocupări, iar interesele dintre noi au migrat poate în altă zonă şi atunci cumva intensitatea primilor ani în care ne întâlneam zilnic, când într-o perioadă Mihnea locuia la mine şi în fiecare zi luam masa împreună şi în fiecare noapte mergeam în baruri împreună şi eram super apropiaţi mai ceva ca doi fraţi... oricum, asta vine şi cu înaintarea în vârstă... apar responsabilităţi, Mihnea e tată acum, părinte, are familie... şi eu la rândul meu m-am căsătorit şi am copil... şi atunci cumva momentele în care ne întâlnim sunt mai rare. Ce se întâmplă acum mai des este că ne vedem mai mult la cafea decât la bere... chiar săptămâna asta ne-am văzut de două ori la cafea dimineaţa, la prima oră, la 8... din păsările de noapte care eram am devenit nişte matinali şi stăm cu mintea limpede şi suntem foarte atenţi unul la celălalt şi având o întâlnire de acest gen pe lună sau chiar la o bucată mai mare de timp, îţi face plăcere şi are mai multă consistenţă decât o flecăreală de seară cu seară peste o bere... aşa că ne-am adaptat fiecare unul la celălalt şi nu am renunţat - chiar dacă au fost momente în care am fost mai îndepărtaţi, cumva ne-am reabilitat poziţia faţă de celălalt şi ne-am reconectat într-un fel sau altul.
Aşa că secretul stă în capacitatea de a empatiza cu celălalt şi de a te înţelege în momentele lui mai ciudate sau mai grele şi de a nu întoarce spatele când celălalt are nevoie de tine." (Nick Făgădar - cantautor, chitară)

-
Albumul de debut al formaţiei LUNA AMARĂ s-a clasat în 2019 pe locul 25 în Clasamentul celor mai bune 100 de Albume Rock autohtone (un top alcătuit de revista online Romania Rock cu sprijinul unui număr de 64 de specialişti din industria muzicală):

clasamentul complet: http://romaniarock.ro/top-100-albume/
mai multe despre realizarea topului: http://romaniarock.ro/noutati/top-100-romania-rock/

-
Având o activitate, fără întrerupere, din 2000, Luna Amară este formaţia fanion pentru mai multe generaţii de consumatori de muzică live care apreciază mesajele sociale dar şi de dragoste ale poeziilor care abordează diverse stări. În compoziţiile originale se pune accentul pe solourile de trompetă, riffurile de chitară şi îmbinarea contrastantă a duetului de voci, cvintetul fiind apreciat şi pentru secţia ritmică solidă care stă la baza pieselor.

Următoarele date de turneu ASFALT. 15 ani sunt:
vineri 20 decembrie 2019, Piteşti. Urban Home
sâmbătă 25 ianuarie 2020, Oradea. Moskva Cafe
vineri 31 ianuarie 2020, Timişoara. Escape Underground Club
sâmbătă 8 februarie 2020, Tg. Mureş. The Office
sâmbătă 29 februarie 2020, Cluj. Hardward
vineri 3 aprilie 2020, Constanţa. RockHalle
sâmbătă 4 aprilie 2020, Galaţi. Daily Pub

Componenţa:
Mihnea Blidariu (voce, chitară, trompetă)
Nick Făgădar (voce, chitară)
Andrei Boţan (chitara solo)
Sorin Moraru (chitara bas)
Răzvan Ristea (tobe)

https://web.facebook.com/LunaAmaraBand/

0 comentarii

Publicitate

Sus