12.03.2020
Ascultaţi în interpretarea formaţiei Zimbru:

"Terejo" (live) (11,3 Mb)
"Dyo" (live) (8,58 Mb)

Zimbru Live @ Opera Maghiară

Formaţia Zimbru a lansat în februarie 2020 o înregistrare live realizată la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, interpretând piesele Terejo şi Dyo, extrase de pe EP-ul Little Creatures. Materialul a fost filmat pe parcursul unei nopţi întregi, între 3 şi 4 noiembrie, 2019, înainte de o serie de concerte pe care Zimbru le-a susţinut pentru promovarea primului lor material discografic. Îmbinând elemente din muzica synth-pop a anilor optzeci cu sonorităţi moderne art-rock şi punk, Terejo şi Dyo sunt printre cele mai ritmate şi pline de energie piese din repertoriul formaţiei şi reprezintă punctul culminant al concertelor Zimbru.

 

Cele două piese au fost scrise pe parcursul primei jumătăţi a anului 2017, printr-un schimb de e-mailuri între Londra şi Cluj-Napoca, şi înregistrate în toamna anului 2018 pentru primul disc al formaţiei (acesta poate fi ascultat aici: smarturl.it/LittleCreaturesEP). EP-ul Little Creatures conţine patru piese (Divination, Little Creatures, Terejo şi Dyo) şi a fost lansat pe 8 noiembrie 2019 prin casa de discuri Cirkular, ocazia fiind marcată de un concert susţinut în Bucureşti, la Club Control.

 

Drumul de la compoziţia pieselor la concertele pe scenă nu a fost tocmai convenţional pentru Zimbru. Cei patru membri ai trupei au petrecut doi ani repetând şi pregătind spectacolul live, piesă cu piesă, încercând diferite variante de a împărţi instrumentele între membrii trupei. Concertele Zimbru au fost întâmpinate de feedback excelent şi mult entuziasm, trupa bifând în 2019 aproape toate marile festivaluri din România. Andrei Bobiş îşi aduce aminte: "Piesele Zimbru au luat formă înainte să existe formaţia Zimbru pe care astăzi o vede lumea pe scenă. 75% din compoziţii au fost făcute la distanţă, ca mai apoi, asemenea unei trupe de coveruri, să învăţăm să cântăm piesele şi să ne dăm seama cine şi la ce instrument trebuie să cânte, ca să acoperim toate aranjamentele pieselor. Eu sunt chitarist, de exemplu, dar în Zimbru am ajuns să cânt la sintetizatoare şi percuţie şi să controlez un sequencer, aşa că fiecare concert vine la pachet cu emoţii cum mă obişnuisem să nu mai am pe scenă."

 

Realizarea acestei înregistrări live a fost o provocare pentru toată echipa, deoarece filmarea şi înregistrările audio s-au întins de-a lungul unei nopţi întregi. Teodora Retegan descrie experienţa: "Ne-am văzut pe 3 noiembrie 2019, seara, în faţa Operei Maghiare înarmaţi cu cafele, mâncare şi o dubiţă cu instrumente în spatele nostru. Se simţea ca un jaf. Adică aşa îmi imaginam eu că se simte un super-hoţ care se pregăteşte să dea cea mai mare lovitură din carieră. Ştiam toţi acelaşi secret şi ne temeam cu toţii de acelaşi lucru. Dacă o să pierdem controlul asupra corpurilor noastre lovite de somn pe la 4 AM, după ce reuşim să montăm tot ce e de montat? Îmi imaginam că o să rămân fără glas şi o să dezamăgesc pe toată lumea, lume care a lucrat aşa de mult să facă această noapte să se întâmple. Încă mi-e greu să separ acea noapte de un simplu vis şi nu sunt sigură că sunt eu aia care cântă şi nu e dedublarea mea astrală."


Paul Bucovesan povesteşte: "Eu mă chefuisem toată noaptea, ajunsesem la 7 dimineaţa acasă, aveam de lucru duminică şi momentul de pauză a fost la 8 seara, cu o jumătate de oră înainte să vină duba după scule. Eram pe Eroilor, mâncam un sandwich şi m-am întâlnit întâmplător cu maică-mea, care m-a întrebat ce mai fac. Eram un pic mahmur, un pic obosit şi i-am povestit cum am lucrat de la 12 când m-am trezit, că abia acuma apuc să mănânc şi într-o juma' de oră vine o dubă să încărcăm un studio întreg şi să filmăm un live session pe scena Operei Maghiare. Urma să filmăm până la 4:30, chemat duba, strâns studioul şi mers la somn. Pe drum, aveam cardul cu filmările de la Vlad, şi era să-l pierd pe stradă la cât de ameţit eram. Am ajuns la 7 dimineaţa acasă, după 20 de ore de lucru, un sandwich şi 2 energizante."

 

Filmarea a fost realizată de Vlad Anca, montajul a fost realizat de Paul Bucovesan, iar make-up-ul a fost realizat de Paula Hulpoi. Formaţia Zimbru este formată din Teodora Retegan (voce, sintetizator, chitară), Oana Pop (tobe, percuţie), Andrei Bobiş (sintetizator, sequencing, percuţie), Paul Bucovesan (percuţie, sintetizator, chitară bas). Mulţumiri lui Florin Bucovesan şi Operei Maghiare pentru tot: spaţiu, lumini, mobilier şi orele târzii de lucru.

Instagram - https://www.instagram.com/zimbrumusic
Facebook - https://www.facebook.com/zimbrumusic
YouTube - https://www.youtube.com/zimbrumusic
Spotify - https://smarturl.it/zimbruspotify

0 comentarii

Publicitate

Sus