15.09.2022
Ascultați două piese din repertoriul formației AXiS:

"Sip of You" (9,13 Mb)
"Too Long" (11,0 Mb)

(în perioada 1 iulie - 30 septembrie 2022, curatorul acestei rubrici este Richard Constantinidi)



Despre AXiS

AXiS, nume inspirat după cel de-al doilea material discografic al lui Jimi Hendrix, este un trio româno-sârb format în anul 2012 de către Ranko Varga, Dejan Kotarcic și Silviu Dan Iliescu.

Totul a început în anul 2011, când Silviu, împreună cu trupa sa de atunci Black Roses, formată în orașul natal Orșova, au fost chemați să cânte în cadrul unui festival ținut în Kladovo, Serbia. Dejan și Ranko, implicați în echipa de organizare a acelui festival, au rămas impresionați de modul în care Silviu cântă la chitară, recunoscând imediat influențele acestuia, reminiscențe ale rock-ului clasic, al anilor '60 - '70, muzică cu care cei doi au crescut și din care au învățat.

În decurs de câteva luni, Dejan a luat legătura cu Silviu, propunându-i să cânte cu trupa la clubul de care se ocupa, în același oraș. Evident, propunerea a fost o surpriză plăcută, însă, între timp, toboșarul având probleme de sănătate, a fost nevoit să părăsească țară, mutându-se în Germania, motiv pentru care Silviu a refuzat.

Dejan i-a făcut atunci o propunere, de a-l aduce pe Vukasin Tomic, un tânăr de doar 14 ani, la vremea respectivă, elev al lui Ranko, pentru a cânta la tobe. Zis și făcut. Timp de câteva săptămâni, Silviu și prietenul sau din copilărie, Hans Buchert, care cânta la bass, au făcut naveta Orșova-Kladovo, pentru a repetă cu noul toboșar. Au urmat mai multe concerte, atât în Serbia cât și în România, tot sub numele trupei originale.

În primăvară anului 2012, Hans s-a mutat în Timișoara, astfel încheindu-se activitatea formației.

Acela a fost momentul în care AXiS a început să "prindă rădăcini". Dejan, din nou, a venit cu propunerea ca Silviu să cânte împreună cu el și cu Ranko. De la primele măsuri, o chimie aparte s-a simțit între cei trei. Dejan și Ranko cântaseră 20 de ani împreună, în diferite contexte, de la rock, la punk, la heavy metal, până la folclor. Se cunoșteau mai bine decât frații, când venea vorba de secția ritmică a unei trupe. Acest factor, adăugat la faptul că toți trei aveau influențe comune, nu a reușit decât să îmbunătățească chimia trupei.

În august 2012 a avut loc concertul de debut al trupei, în grădina de vara a clubului Fusion din Kladovo. Cu o săptămâna înaintea concertului, trupa încă nu avea nume. Presat de faptul că trebuie să tipărească afișele, Dejan a zis "Axis". "Ca albumu' lu' Hendrix?", întreabă Silviu. "Da, exact ca albumu' lu Hendrix", primește un răspuns. Datorită fontului folosit pentru afiș, numele părea scris "AXiS", cu i-ul mic, lucru care a fost adoptat de atunci, până în prezent.

A urmat un număr generos de concerte, atât în Serbia, cât și în România, în care trupa presta 30 de piese pe seară, de la Hendrix la ZZ Top, de la Led Zeppelin la Black Sabbath. Toată lumea se distra, inclusiv membrii formației. A fost un soi de "guilty pleasure" pentru Dejan și Ranko, care, la momentul respectiv, mai cântau într-o conjunctură de funk fusion, în trupa Night Passage, tot o colaborare româno-sârbă. Obiectivul principal al acestei trupe era cântarea compozițiilor proprii, datorate liderului trupei, Răzvan Slama. În mod tragic, acesta și-a pierdut viață în anul 2013, iar, ceea ce odată a fost obiectivul Night Passage, s-a transformat în obiectivul trupei AXiS.

Interpretarea de cover-uri este distractivă, însă te cam bagă în oală de "yet another cover band", motiv pentru care, în toamna anul 2016, Silviu, Dejan și Ranko au plecat la Belgrad pentru a înregistra, ceea ce mai apoi a devenit albumul de debut al trupei, intitulat First Punch. Materialul a fost imprimat în 3 zile, iar execuția a fost una de manieră Live, membrii cântând toți deodată, întrând în mici secțiuni de improvizație, singurul element înregistrat separat fiind vocea. Albumul a fost produs de Ivan Mihajilovic, prieten bun al trupei și fost elev al lui Dejan. Din cauza birocrației, First Punch apare pe piață abia în martie 2018, fiind pus la dispoziția publicului pe toate platformele digitale de streaming, cât și pe suport fizic.

Anul 2017 a reprezentat punctul incipient al ascensiunii trioului, participând la numeroase evenimente importante din scenă blues-rock-ului românesc, printre care "Open Air Blues Festival Brezoi", "Suceava Blues Festival", "WolfBlues Gărâna", "Jimbo Blues" sau "Focșani Blues Festival", la cel din urmă câștigând etapă națională a concursului "Romanian Blues Challenge", motiv pentru care, în martie 2018, AXiS a fost ambasadorul României la "European Blues Challenge" în Hell, Norvegia.

Tot în 2018, AXiS a deschis concertul celor de la King King, la București și a continuat seria de festivaluri precum "Border Rock - Serbia", "Blues pentru Timișoara", "Live in the City - Lugoj", "Jimbo Blues". Toamna anului reprezintă și începerea turneului de promovare al albumului de debut, intitulat la fel că și albumul, "The First Punch Tour"

Anul 2019 a început cu concerte, în cadrul turneului, iar în februarie, una dintre cele mai îndrăgite piese de pe album, Too Long, a beneficiat de un videoclip filmat în Timișoara. De-a lungul anului, turneul a continuat, cuprinzând măriile orașe ale României, cât și festivaluri precum "Embargo Fest", "Bega Music Festival" sau "Festivalul de Muzică Miroslav Dziubinski". În aprilie, AXiS a fost invitată să cânte la concertul organizat de ziua lui Nicu Covaci, unde, pentru prima oara din 2012, au interpretat o piesă în limba română, și anume, clasica Pavel Cneazul de pe Mugur de Fluier. Totodată, în același an, trupa a participat la două concerte caritabile, menite să ajute oameni a căror soarta a fost afectată major de probleme medicale.

În anul 2020, turneul First Punch urma să devină internațional, cu concerte programate în Austria, Germania, Slovenia și Croația, însă totul a fost amânat, din cauza pandemiei Covid-19, la fel ca și reîntoarcerea în cadrul "Open Air Blues Festival Brezoi", însă la sfârșitul verii, AXiS a închis festivalul "Open Air Blues in the Garden Dărmănesti", după o perioada mai bună de 6 luni, în care membrii trupei nu s-au văzut. Inactivitatea le-a oferit oportunitatea să lucreze la materialul pentru cel de-al doilea album, lansând și un nou single, influențat din perioada incipientă a pandemiei și reacția oamenilor la aceasta, intitulat Good Things, ce a fost o colaborare, de la distanță, a trioului, cu mai mulți artiști, apropiați ai trupei. Piesa s-a bucurat de un număr ridicat de ascultări, fiind difuzată și de numeroase posturi de radio din România.

Anul 2021, deși incert, a reușit să includă trio-ul în lineup-ul festivalurilor "Open Air Blues Festival Brezoi", amânat în 2020, cât și "Tușnad Gastro Blues Fest" sau "Open Air Blues in the Garden Dărmănesti", la cel din urmă trupa prezentând o colaborare inedită cu Maryliss, artista cunoscută în scenă de pop a României, promițând o incursiune temporală în genul bluesului.

Anul 2022 marchează înregistrarea albumului cu numărul doi, intitulat Electric Peace, în urmă unei sesiuni de 5 zile, în unul dintre cele mai prestigioase studiouri din Europa - SONO Records. Situat într-una din suburbiile capitalei Republicii Cehe - Praga, studioul a găzduit nume precum David Bowie, Living Colour, Uriah Heep sau Joss Stone, și-au deschis porțiile și pentru trio-ul româno-sârb, căruia I s-a alăturat bunul lor prieten Cosmin Fărcaș, la orgă Hammond. Precum și primul material discografic, cel de-al doilea a fost înregistrat într-o manieră "live", fiind adăugate ulterior vocea și anumite părți de chitară complementare. Au urmat mai apoi prestații în cadrul festivalurilor "Vest Fest", la Timișoara, "Border Rock Festival" în Serbia, "Open Air Blues Festival Brezoi 4th Edition" și "Rock the Wolves Festival", la Gărâna.

Actualmente, Silviu Dan Iliescu locuiește în Timișoara, unde, pe lângă AXiS, este implicat, împreună cu logodnica lui, Maria Avramescu (Maryliss), în proiectele acesteia, cântând la festivaluri din scenă mainstream, cât și la evenimente private, integrând compoziții proprii și preluări din repertoriul internațional de muzică ușoară. Deși angajat la o multinațională, acesta își petrece majoritatea timpului liber în studioul personal, fie compunând, fie experimentând cu diverse sound-uri sau înregistrând diverse instrumente pentru alți artiști.

Dejan și Ranko locuiesc în orașul natal, Kladovo, iar numărul de trupe și combinații în care au cântat, a cam fost șters din memorie, de trecerea timpului, cele mai recente fiind cea sus-amintită Night Passage, cât și un proiect de funk numit Phunk Smugglers - tot o colaborare româno-sârbă, având-o ca solistă pe finalista concursului Vocea României 2018, Andrada Crețu din Drobeta Turnu Severin.

Deși distanțăaeste destul de mare, AXiS funcționează aproape ca orice trupă normală. Fiecare compune singur și se întâlnesc pentru a pune ideile cap la cap. Piesele, de multe ori, iau naștere în urma unui jam session pornit de la o astfel de idee, iar mai apoi, Silviu se ocupă de versuri.

0 comentarii

Publicitate

Sus