05.06.2003
Dorinţa de a fi pe gustul unui public cât mai larg i-a caracterizat pe ambii muzicieni care au devenit celebri până acum din familia Voicu. Poate aşa se explică şi de ce numărul înregistrărilor pe care le-au realizat cei doi (fie din concert, fie special pentru disc sau radio), de-a lungul unor lungi decenii de activitate, este atât de mare.




Aşa se face că acei melomani care şi-au propus să colecţioneze toate CD-urile celor doi muzicieni trebuie să-şi fi rezervat un raft întreg din bibliotecă pentru acestea. Un cititor neavizat ar fi tentat să spună că acuzaţia că nu ne cinstim maeştrii dispăruţi (cazul violonistului Ion Voicu) este falsă. Iată câte CD-uri cu Ion Voicu pot apărea într-un timp atât de scurt... Adevărul este că fără perseverenţa şi posibilităţile logistice şi materiale ale fiului, dirijorul Mădălin Voicu, aceste CD-uri nu ar fi putut fi publicate într-un tiraj care, prin preţul relativ accesibil, să le ajute să ajungă în casa oricărui meloman.

Dublul CD pe care vi-l recomandăm astăzi este editat sub egida Electrecord şi cuprinde o muzică foarte variată. Alături de o simfonie de Mozart şi una de Schubert (dirijate de Mădălin Voicu) avem plăcerea de a descoperi numeroase miniaturi simfonice, pentru vioară solo ori vioară şi pian din creaţia lui Johann Strauss, Ciprian Porumbescu, Niccolo Paganini, Ioan Scărlătescu, Eugene Ysaye, Grigoraş Dinicu, Gioacchino Rossini, Pablo Sarasate sau Emanuel Elenescu. Panoramând secolul al XIX-lea şi XX, Ion şi Mădălin Voicu ne reamintesc că muzica... academică, pentru că altfel nu avem cum să o numim, cuprinde nenumărate pagini sclipitoare, câtuşi de puţin serioase - deşi compuse cu profesionalism -, care pot atrage către acest repertoriu şi respectiv către sala de concert o categorie foarte largă de public.

Nu trebuie să uităm nici o clipă că în vremurile în care aceste piese suscitau uralele audienţei, pe de o parte nu exista o cultură a televizorului atât de puternică, iar pe de altă parte muzica de divertisment se confunda aproape cu aceea cultă. Ceea ce propune casa de discuri Electrecord publicului prin dublul CD Mădălin Voicu - Ion Voicu pe care vi-l recomandăm este o revenire către virtuţile de divertisment ale marii muzici, care poate reprezenta o punte de legătură între publicul mai puţin familiarizat cu frumuseţile muzicii de acest gen şi melomanii "cu ştate vechi". Pentru că acest album va fi pe placul tuturor.

(Oltea Şerban-Pârâu)

·

··»Ascultaţi fragmente din acest album:

"Simfonia 35" (Mozart) (2,96 Mb)

"Capriciul nr 13"(Paganini) (2,67 Mb)

0 comentarii

Publicitate

Sus