Nu că aş fi mare băutor de vin, dar existenţa acestui loc m-a incitat şi m-a încântat. În sudul Franţei, între oraşul Valence şi oraşul Avignon, nişte spirite fine au avut ideea de a crea într-un castel din perioada Renaşterii o veritabilă Universitate a Vinului. O universitate deschisă pe toată perioada anului, atât pentru specialişti cât şi pentru turişti sau publicul larg. Iată, deci, o manieră de a îmbina utilul cu plăcutul în vacanţă, în orice caz.
Universitatea Vinului de la Suze la Rousse, pentru că aşa se numeşte burgul respectiv, a fost creată în 1978 de podgorenii din regiune, pentru a deveni între timp una de renume internaţional. Ea are de fapt statut de Instituţie de învăţământ superior privată... Iar din 1991 este dotată cu câteva laboratoare de cea mai înaltă tehnicitate în ce priveşte radiografierea acestei licori magice pe care au iubit-o încă din antichitate atât zeii cât şi oamenii - vinul.
Ce pot deci învăţa cei doritori să treacă prin această Universitate... ei bine, totul depinde de cât timp sunt dispuşi să acorde vinului. Turiştii care se mulţumesc cu o conferinţă punctată cu degustări, pot, în doar două ore şi jumătate, să înţeleagă puţin cum trebuie apreciat vinul, şi mai ales cum trebuie cumpărat, stocat, băut şi asociat cu diverse mâncăruri. Cum castelul care găzduieşte Universitatea Vinului se află în mijlocul unui domeniu viticol, cursanţii pot fi iniţiaţi şi în etapele producerii vinului, de la culegerea strugurilor până la îmbătrânirea preţiosului lichid în butoaie de stejar. Iar la sfârşit, bineînţeles, ei pot cumpăra diverse soiuri de vin local, deci vin de pe Valea Ronului.
Dincolo de această dimensiune pur turistică, însă, şi lăsând gluma la o parte, oamenii efectiv interesaţi de vin pot să beneficieze de o rezidenţă mai îndelungată la castel: câteva zile sau câteva săptămâni... pentru că ştiinţa vinului este infinită. Cei care vor să aprofundeze domeniul, însă, sunt daţi pe mâna oenologilor. Adevăraţi magicieni ai gusturilor, ei propun cursuri interactive despre calităţile gustative şi olfactive ale vinurilor, precum şi despre principalele tehnici de degustare... Şi cum vinul nu-şi manifestă niciodată adevărata valoare decât asociat cu anumite feluri de mâncare, mai multe astfel de ceremonii culinare fac parte deci din programa de învăţământ.
Sigur, aceste cursuri nu sunt gratuite. Dar nici mai scumpe decât un sejur într-un hotel de cinci stele. S-ar părea că Universitatea Vinului de la Suze la Rousse nu cunoaşte nici un fel de criză: în toate perioadele anului rezervările sunt la maximum. În plus, castelul mai propune expoziţii de fotografie şi uneori concerte, pentru că vinul, după cum ştim, face casă bună cu arta.
De altfel, a şti să bei vin, a şti să-l alegi şi să-l asociezi cu anumite tipuri de brânză sau de mezeluri sau de mâncăruri este o artă. Vinul, când este abordat în acest fel, ca un dar al zeilor, îţi poate da bucurii ascunse şi îţi poate provoca revelaţii. Şi nici măcar nu e nevoie, pentru acest lucru, să te ruinezi. Sigur că în Franţa poţi cumpăra vinuri scumpe care costă de la o sută de euro în sus sau de la o mie de euro în sus sticla. Cine ştie însă să ochească un vin bun la zece euro, să pregătească o masă bună şi să întreţină cultul prieteniei, se poate numi un artist al vinului, pentru că numai acestora vinul li se dezvăluie cu sinceritate în toată plenitudinea sa.