O nouă polemică în Franţa provocată de cheltuielile făcute în ultimele şase luni ale anului 2008 când Hexagonul a asigurat preşedinţia Uniunii Europene. Cifrele au căzut brusc lăsând cu gura căscată o opinie publică obişnuită mai degrabă cu discursurile sobre legate de criza economică... Ei bine, ne informează Curtea de Conturi, în 2008 preşedinţia franceză a Uniunii Europene a costat 171 de milioane de euro. Suma în sine nu spune nimic decât dacă facem nişte comparaţii şi dacă descoperim de exemplu că alte ţări care s-au aflat în fruntea Uniunii Europene n-au cheltuit mai mult de 70 sau 80 de milioane pentru perioadele respective.
"Obrazul subţire cu cheltuială se ţine" - spune o vorbă românească. În Franţa dictonul ar suna altfel, de exemplu: "Noblesse oblige". La mare tradiţie în ce priveşte fastul se impun şi cheltuielile de rigoare. Iar fastul a fost prezent, poate în doză prea mare, cu ocazia Reuniunii pentru Mediterana, de pe 13 iulie 2008. Ei bine, dacă ne uităm pe lista de cheltuieli a acestei manifestări, avem motive să rămânem uşor uluiţi. Dineul din ziua respectivă, la care au participat 200 de invitaţi, a costat peste un milion de euro, ceea ce înseamnă că un tacâm a fost de aproximativ 5.000 de euro. Pedantă cum e, Curtea de Conturi ne dă cifra precisă: 5.362 de euro pe invitat. Să auzi şi să nu crezi! Ce-o fi costat atât de scump pe cap de om, greu de înţeles. Poate vinul, dat fiind că în Franţa poţi să bei vin care să te coste trei euro sticla sau 3.000 sticla. Sau poate serviciul, dat fiind că dineul a avut loc la Grand Palais.
De altfel, cheltuielile enorme ale acelui "sommet" tot de la Grand Palais se trag. Pentru că, aflăm tot din raportul Curţii de Conturi, Parisul nu are un centru de congrese corespunzător normelor actuale internaţionale. Şi atunci, improvizează. De exemplu a cheltuit 245.000 de euro pentru a instala la Grand Palais un duş, ca să fie dacă are nevoie preşedintele, instalaţie a cărei durată de viaţă a fost de patru ore, că după dineu toată lumea s-a risipit.
Nu ştiu cum face Nicolas Sarkozy în ultimul timp dar îi care pe cap tot felul de polemici. Ultima era legată de promovarea fiului său într-un post de mare răspundere. Acum s-a iscat discuţia aceasta legată de "tacâmul la 5.000 de euro", mină de aur pentru opoziţie. Dar culmea este că în această ultimă afacere Nicolas Sarkozy chiar că nu poate fi bănuit că ar fi fost beneficiar. Pentru că el, toată lumea ştie, este la regim. De băut alcool nu bea, mănâncă numai carne de pasăre sau peşte, iar în materie de brânză o preferă pe cea mai modestă, mai puţin grasă şi mai puţin sofisticată, brânza de vacă. El sigur n-a mâncat de 5.000 de euro la dineul respectiv, deci putem conchide că i se aduc reproşuri nejustificate.