16.01.2010
RFI România, ianuarie 2010
"Doamne, binecuvîntează aceste telefoane mobile şi dă-le celor care le vor folosi pentru tranzacţiile lor financiare cît mai mult profit. Fă, Doamne, ca aceste unelte ale muncii moderne să-i îmbogăţească pe cei care stau cu ele lipite de ureche şi speculează bani nemunciţi. Şi dă-le şi băncilor care îi angajează pe aceşti traderi cît mai multe cîştiguri, că ele, băncile, vehiculează pe piaţa financiară speculativă miliarde de euro şi de dolari şi de lire sterline..."

Probabil că nu aceasta a fost rugăciunea pronunţată de un preot britanic în prima luni după Crăciun într-o biserică din cartierul financiar al Londrei, The City, dar s-ar fi potrivit în orice caz situaţiei. Pentru că nu altceva decît o ceremonie de binecuvîntare a telefoanelor mobile a fost organizată în biserica St. Lauwrence Jewry, iar proprietarii acestor telefoane au fost traderi şi agenţi financiari din City.

Ştirea este transmisă într-o depeşă a Agenţiei France Presse care ne mai precizează că biserica cu pricina este foarte veche, datează din 1136. Iar ideea acestei binecuvîntări a telefoanelor mobile n-ar fi decît continuarea unei vechi tradiţii creştine. În unele ţări exista acest obicei, ca imediat după Crăciun, ţăranii şi meşteşugarii să-şi aducă uneltele de muncă la biserică pentru binecuvîntarea lor de către preot. Timp de secole, aceste unelte au fost, ca să zic aşa, cele banale, lipsite de dimensiune electronică: oamenii lucrau cu plugul, cu sapa şi hîrleţul, cu căruţa şi cu roaba, cu secera şi cu coasa...

În era progresului tehnologic, însă, iată că biserica se adaptează la noile tehnologii şi la noile unelte. Că doar ce altceva a devenit, telefonul mobil, în aceste vremuri, decît o unealtă de lucru? Fără telefon mobil, traderul este mort. De altfel, ne mai precizează Agenţia France Presse, în timpul ceremoniei de binecuvîntare a telefoanelor mobile despre care vorbim, interesaţii şi le-au putut păstra în stare de funcţionare, doar cu soneria dată la zero... Şi pe bună dreptate pentru că un apel legat de o bună afacere poate să pice în orice moment, inclusiv în timpul binecuvîntării telefoanelor mobile.

Nu ştim dacă de la această binecuvîntare şi pînă la scrierea acestor rînduri răutăcioase respectivii traderi şi-au mai umplut buzunarele cu cîteva milioane de lire sterline... Un lucru este sigur, însă... Dumnezeul în care cred aceşti traderi precum şi preotul care le-a binecuvîntat telefoanele mobile, acest Dumnezeu deci este fără îndoială convins că actualul sistem financiar mondial bazat pe speculaţii dintre cele mai sofisticate nu trebuie schimbat. Există, deci, un Dumnezeu al speculanţilor cum există şi unul al hoţilor. Încă din antichitate, Hermes era zeul negustorilor, dar şi al hoţilor. Escrocilor nu le este interzis să se roage, şi nici asasinilor de altfel. În definitiv, aceşti traderi care cer să le fie binecuvîntate telefoanele mobile sunt nişte dulci copii faţă de mafioţii care cer să le fie binecuvîntate maşinile, vasele şi avioanele cu care transportă droguri.

Din cele mai vechi timpuri ale creştinismului, există şi ritualuri de binecuvîntare a armelor... Cu arme binecuvîntate de papă s-au dus cruciaţii, în 1203, să cucerească Ierusalimul, dar pe drum s-au răzgîndit şi au jefuit o altă capitală a creştinătăţii, Constantinopolul. Cînd e vorba de bani şi de profit, de mărire si de putere, nu ştiu cum se face că toate formele de binecuvîntare sunt posibile. Nu şi-au luat obiceiul, democraţii post-comunişti din România, să recurgă şi ei la icoane şi sfinţiri pentru a-şi stimula electoratul? Cîte săli de tribunal (în care s-au pronunţat judecăţi strîmbe) nu au fost sfinţite la inaugurarea lor în România? Bunul simţ ne spune că biserica însăşi ar trebui să fie mai prudentă cu ce sfinţeşte şi pe cine binecuvîntează, pentru a-şi păstra neîntinarea. Dar lucrurile sunt complicate pe pămînt, mai ales că banul, aşa cum spune o veche vorbă creştină, este ochiul dracului.

0 comentarii

Publicitate

Sus