Atenţie, drepturile cîştigate de femei în ultimele decenii sunt astăzi ameninţate. Iată mesajul care se desprinde dintr-o carte apărută în Franţa, o carte despre mişcarea feministă, o carte care începe să facă valuri, altfel spus să provoace dezbateri şi chiar polemici.
Să începem prin a preciza că autorul cărţii este o importantă personalitate a culturii franceze, dar şi a mişcării feministe: Elisabeth Badinter. Ea s-a ilustrat prin numeroase titluri pe terenul filozofiei fiind specialistă în secolul luminilor.
Cartea, care a apărut la început de februarie 2010 în librării şi beneficiază deja de cronici incitante şi de o puternică mediatizare, se numeşte Le conflit. La femme et la mère.
In traducere mai liberă şi mai adecvată am putea spune însă: Conflictul dintre femeie şi mamă. Pentru că Elisabeth Badinter pune faţă în faţă imaginea mamei şi imaginea femeii, aşa cum evoluează ele astăzi, constatînd că aceste două ipostaze sunt într-adevăr în conflict. Mai precis, autoarea consideră că în prezent libertatea femeii este în regres. A fost o vreme, scrie Elisabeth Badinter, cînd feministele s-au luptat pentru ca femeile să aibă drept de vot, pentru ca femeile să aibă dreptul de a purta pantaloni, pentru ca femeile să poată utiliza anti-concepţionale, pentru ca femeile să aibă dreptul de a avorta... O luptă lungă, mai subliniază Elisabeth Badinter, o luptă pentru egalitate la toate nivelurile dintre femeie şi bărbat, în ce priveşte salariile, în ce priveşte accesul la posturi de conducere, şi aşa mai departe.
De o vreme, însă, aceste spaţii de libertate cucerite de mişcarea feministă sunt contestate de tot felul alte "modele". Un fel de contra-mişcare vine din Statele Unite şi se extinde în Europa... Un discurs naturalist, cu elemente ecologiste, tinde să impună un alt statut femeii: cel de mamă care alăptează cu sîrg şi care se ocupă în primul rînd de copiii ei... Un fel de nouă ideologie se infiltrează în spirite şi proclamă că femeia care nu devine mamă îşi ratează de fapt viaţa, şi că mama care nu se ocupă intens de copiii ei este una denaturată...
Elisabeth Badinter denunţă un fel de dictatură a celor care încearcă să le culpabilizeze pe femei atunci cînd acestea îşi investesc energiile şi timpul în carieră mai mult decît în creşterea şi educarea copiilor.
Pentru a rezuma, ea consideră că emanciparea feminină este astăzi în pericol chiar şi într-o ţară ca Franţa. În ciuda faptului că Franţa este una dintre primele ţări din lume unde femeile şi-au cîştigat dreptul de a fi egale cu bărbaţii, cînd vine vorba de sarcinile casnice, acestea din urmă cad tot pe umerii femeilor în proporţie de 80%, după cum arată anchetele de opinie... Aproape că a fost inventată, mai spune Elisabeth Bandinter, un nou tip de mamă, mama ecologică. Ea este mama ideală care îşi alăptează copilul, deci nu recurge la lapte industrial, ba chiar preferă să se întoarcă la scutece şi să le spele, ca să nu arunce în natură pamperşii uzaţi...
Într-o primă fază, mai spune autoarea cărţii, pamperşii au fost simbolul eliberării femeii de numeroase servituţi domestice, un simbol chiar al emancipării femeii. Acum, însă, pe un fond de ofensivă ecologică, se vorbeşte chiar despre instaurarea unui impozit pe pamperşi, produsul fiind considerat poluant pentru natură...
Iată deci tot atîtea idei susceptibile să provoace noi dezbateri şi polemici în Franţa, şi aceasta în plin moment electoral... pentru că în martie 2010 francezii votează în cadrul scrutinului regional... iar doamna Badinter denunţă faptul că în Franţa nu sunt destule creşe, de exemplu, un subiect care ar trebui, spune ea, să capete un loc mai important în dezbaterea politică actuală... ceea ce, din păcate, nu este cazul.
În final am putea spune că Elisabeth Badinter denunţă în cartea sa "ideologia mamei perfecte" şi mai ales manipularea unei anumite imagini a bebeluşului, a noului născut care are nevoie acută de mama sa, imagine care... de fapt, devine aliatul unei mentalităţi patriarhale şi chiar maciste.