29.01.2014
Editura Trei
Marc Lévy
Şi dacă aş mai trăi o dată
Editura Trei, 2013

Traducere din limba franceză de Marie-Jeanne Vasiloiu
Colecţia Fiction Connection



*****
Intro

Romanele lui Marc Levy au fost traduse în 45 de limbi şi au fost publicate în peste 27 de milioane de exemplare în lumea întreagă. Marc Levy s-a născut în 1961, la Paris şi este unul dintre cei mai populari scriitori din ultimii ani. Cariera sa de scriitor demarează cu maximum de succes în anul 2000, când publică romanul Şi dacă e adevărat..., vândut în întreaga lume în milioane de exemplare şi ecranizat de Steven Spielberg (2005). Cartea a apărut în limba română la Editura Trei, alături de celelalte romane ale lui Marc Levy: În altă viaţă; Te voi revedea; Prietenii mei, iubirile mele; Şapte zile pentru o eternitate; Unde eşti?; Copiii libertăţii; Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus; Prima zi; Prima noapte; Hoţul de umbre; Strania călătorie a Domnului Daldry.
***
Andrew Stilman este un foarte bun reporter de la New York Times şi tocmai s-a căsătorit. În dimineaţa zilei de 9 iulie 2012, în timp ce face jogging de-a lungul râului Hudson, cineva îl atacă brutal. Îşi va recăpăta cunoştinţa, dar pe data de... 9 mai 2012! Cu două luni mai devreme. Cu două luni înainte de a fi fost ucis! Începând de acum, mai are la dispoziţie şaizeci de zile pentru a afla cine este asasinul său. Doar şaizeci de zile pentru a dejuca planurile sorţii...

"Lectura cărţii stârneşte o gamă largă de emoţii... pasiune, suspans şi umor." (Le Figaro Littéraire)
"Un thriller care nu te lasă să respiri." (Le Parisien)

***
Fragment

Trebuie să se piardă în mulţime, să joace această dramă ciudată fără ca nimeni să-şi dea seama, fără ca nimeni să-şi amintească de ceva.

Pentru a trece neobservat, poartă ţinuta obişnuită a unui individ care face jogging. De-a lungul aleilor din River Park, la ora şapte dimineaţa, toată lumea aleargă. Într-un oraş în care timpul este drămuit, unde nervii fiecăruia sunt puşi la grea încercare, oamenii aleargă; aleargă pentru a-şi întreţine corpul, pentru a face să dispară efectele exceselor din ajun, pentru a preveni stresul zilei care începe.

O bancă. Îşi pune un picior pe ea, ca să-şi înnoade şiretul, aşteptând să se apropie "ţinta". gluga trasă pe frunte îi îngustează câmpul vizual, dar îi îngăduie să-şi ascundă faţa. Trebuie să profite de momentul acesta ca să-şi recapete suflul şi să nu-i tremure mâna. Transpiraţia nu contează, nu atrage atenţia, nu te dă de gol cu nimic; aici, toată lumea transpiră.

Când o să apară, o să-l lase să treacă, o să aştepte câteva clipe, după care o să-şi continue, cu paşi mici, cursa. Trebuie să rămână la distanţă, până la momentul oportun.

Scena a fost repetată în şapte rânduri. În fiecare dimineaţă a săptămânii, la aceeaşi oră. De fiecare dată, tentaţia de a acţiona a fost tot mai aprigă. Dar succesul depinde de o bună pregătire. Nu ai dreptul să ratezi.

Iată-l venind pe Charles Street, credincios propriei rutine. Aşteaptă până când semaforul se face verde şi traversează primele patru Benzi de pe West Side Highway. Maşinile gonesc spre nordul oraşului, oamenii se duc la muncă.

Ajunge la refugiu. Micul personaj luminos de pe stâlpul semaforului clipeşte deja. Spre TriBeCa şi Financial District, maşinile circulă bară la bară; totuşi, el înaintează. Ca întotdeauna, le răspunde claxoanelor ridicându-şi pumnul, cu degetul mijlociu îndreptat spre cer, şi o ia la stânga, pe aleea pietonală, de-a lungul fluviului Hudson.

Îşi va parcurge cele douăzeci de cvartale, printre ceilalţi alergători, încântat să-i lase în urmă pe cei care nu sunt în formă ca el şi înjurându-i pe cei care-l depăşesc. Ăştia n-au niciun merit, sunt mai tineri cu zece-douăzeci de ani. Când avea optsprezece ani, nu era indicat să frecventezi zona asta a oraşului, iar el făcea parte dintre primii care veniseră să-şi piardă suflul pe-aici. Docurile care se întindeau cândva pe piloni - şi din care nu mai rămăsese mare lucru - puţeau a peşte şi a rugină. izuri de sânge. Cât de mult s-a schimbat oraşul lui, în douăzeci de ani, cât de mult a întinerit, cât de mult s-a înfrumuseţat! În schimb, pe chipul său, anii au început să-şi pună pecetea.

De partea cealaltă a fluviului, luminile din Hoboken se sting odată cu zorii, urmate în scurtă vreme de cele din Jersey City.

nu-l scape din ochi; când o să ajungă la intersecţia cu greenwich Street, o să iasă de pe aleea pietonală. Trebuie să acţioneze înainte. În dimineaţa asta, n-o să mai ajungă la Starbucks Coffee, unde are obiceiul să-şi comande un mocaccino.

Când o să treacă de digul numărul 4, umbra care-l urmăreşte fără ca el să-şi dea seama îl va fi ajuns.

Încă un cvartal. Trebuie să grăbească pasul, să se amestece cu grupul care se formează întotdeauna în locul acesta, pentru că aleea se îngustează, iar cei mai lenţi îi încurcă pe cei mai rapizi. Acul lung îi alunecă de sub mânecă, mâna hotărâtă îl opreşte cu putere.

Trebuie să lovească între ultima coastă şi partea de sus a osului sacru. o mişcare scurtă, un du-te-vino în adâncime, care să perforeze rinichiul şi să ajungă până la artera abdominală. Până să înţeleagă cineva ce s-a întâmplat, până să vină salvarea, până să fie transportat la spital şi dus în sala de operaţie, acul tras afară din corpul său va fi lăsat în urmă nişte rupturi ireparabile. Chiar dacă va urla din toate sirenele, ambulanţei nu-i va fi uşor să ajungă la spital, la cea mai proastă oră a dimineţii, când traficul este atât de intens, încât şoferul vehiculului nu va putea să facă altceva decât să-şi deplângă neputinţa.

Cu zece ani în urmă, poate că ar mai fi avut o mică şansă de scăpare. Dar, de când promotorii imobiliari au închis Spitalul St. Vincent, ca să aibă şi ei un "mic" câştig, cel mai apropiat centru de urgenţă se află la est, în partea opusă zonei River Park. Hemoragia va fi o consecinţă mai mult decât firească, iar corpul i se va goli de tot sângele.

Nu va suferi, nu cine ştie ce. Doar că îi va fi frig, tot mai frig. va dârdâi; încetul cu încetul, nu-şi va mai simţi membrele, dinţii îi vor clănţăni, împiedicându-l să vorbească şi, de fapt, ce-ar putea spune? Că a simţit o muşcătură teribilă în spinare? Mare lucru! Ce concluzie ar putea să tragă poliţia, bazându-se pe asta?

Crimele perfecte există; la sfârşitul carierei, cei mai buni poliţişti vă vor mărturisi că trag după ei, ca pe o povară ce le apasă cugetul, o groază de cazuri neelucidate.

Acum a ajuns la locul potrivit. gestul a fost simulat de multe ori, pe un sac de nisip, dar impresia este diferită atunci când fierul pătrunde în carnea omenească. important e să nu dea peste vreun os. Dacă s-ar împiedica de o vertebră, chestia asta ar fi egală cu un eşec. fierul trebuie să se împlânte şi apoi să se retragă imediat în mânecă.

După aceea, trebuie să alerge în continuare, cu aceeaşi viteză, rezistând dorinţei de a se întoarce; trebuie să rămână un alergător anonim, invizibil printre toţi ceilalţi.

Atâtea ore de pregătire pentru câteva secunde de acţiune.

Lui îi va lua mai mult timp să moară, probabil vreun sfert de oră, dar, în dimineaţa asta, pe la şapte şi jumătate, va fi mort.

2
Mai 2011

Andrew Stilman este ziarist la New York Times. intrat ca angajat plătit după numărul de rânduri scrise, a urcat treaptă cu treaptă. Visul său din tinereţe era să obţină o legitimaţie de presă la unul dintre cele mai renumite cotidiene din lume. În fiecare dimineaţă, înainte de a intra pe uşa dublă a clădirii cu numărul 860, din Eight Avenue, Andrew îşi oferă o mică plăcere: îşi ridică ochii şi aruncă o privire la inscripţia ce împodobeşte faţada, spunându-şi că biroul lui se află aici, în acest sacrosanct templu al presei, unde mii de conţopişti visează să ajungă măcar o dată, ca să viziteze locul.

Andrew a petrecut patru ani la documentare, până să apuce un post de redactor-adjunct la "Calendarul zilei", secţia Necrologuri. Cea care îi precedase în această funcţie nimerise - la încheierea programului de lucru - sub roţile unui autobuz, pentru a se regăsi în coloanele pe care le redacta chiar ea cu ceva vreme în urmă. fusese prea grăbită să ajungă acasă, ca să-l primească pe curierul de la UPS, care urma să-i livreze lenjeria fină comandată online. Ironia sorţii!

Pentru Andrew Stilman urmaseră alţi cinci ani de activitate laborioasă în cel mai deplin anonimat. necrologurile nu sunt niciodată semnate, defunctul având parte singur de onorurile zilei. Cinci ani, scriind despre cei şi cele care au fost şi nu mai sunt decât amintire, frumoasă sau urâtă. o mie opt sute douăzeci şi cinci de zile şi în mai puţin de şase mii de pahare de martini sec consumate seară de seară, între orele 19:30 şi 20:15, la barul Hotelului Marriott de pe 40th Street.

Trei măsline de fiecare pahar. Şi, cu fiecare sâmbure scuipat în scrumiera ce dădea pe dinafară de chiştoace, Andrew îşi alunga din minte cronica unei vieţi stinse, căreia îi redactase, chiar în aceeaşi zi, un desfăşurător concis. Poate că tocmai traiul în compania morţilor îl împinsese pe Andrew să cam exagereze cu băutura. În al patrulea an de "necro", barmanul de la Marriott ajunsese să umple de şase ori paharul fidelului său client, pentru a-i potoli setea. Deseori, Andrew venise la birou cenuşiu la faţă, cu pleoapele grele, cu gulerul anapoda şi cu sacoul mototolit, dar costumul cu cravată şi cămaşa scrobită nu erau obligatorii în open spaces din redacţiile ziarului şi, cu atât mai puţin, în cea unde trudea el.

Să fi fost oare la mijloc stilul său elegant şi precis ori, poate, consecinţele unei veri deosebit de calde, cert e că, treptat, coloanele de care se ocupa el ajunseseră să umple două pagini întregi. La raportul trimestrial, analistul departamentului financiar, obsedat de statistici, a remarcat că plăţile per defunct urcau ca fulgerul. familiile îndoliate îşi ofereau tot mai multe rânduri, pentru a demonstra cât de mare le era durerea. Când sunt bune, cifrele sunt aflate destul de repede în cadrul marilor firme. În şedinţa comitetului de direcţie, reunit la începutul toamnei, s-au pus în discuţie aceste rezultate şi s-a hotărât recompensarea autorului, de acum recunoscut. Andrew Stilman a fost numit redactor la acelaşi "Calendar al zilei", dar, de data asta, la secţia de căsătorii, ale cărei rezultate erau deplorabile.

Andrew, care nu era niciodată lipsit de idei, şi-a abandonat, pentru o vreme, barul obişnuit, pentru a-şi face veacul prin localurile şic, frecventate de diverse comunităţi de homosexuali din oraş. făcându-şi relaţii după relaţii, printre paharele de martini sec, cărora le pierduse numărul, profita de ocazie ca să-şi împartă în treacăt cartea de vizită şi să explice cui voia să-l audă, că rubrica păstorită de el era încântată să publice orice anunţ de căsătorie, inclusiv pe acelea refuzate de majoritatea celorlalte ziare. În statul New York, căsătoria între homosexuali nu era încă legalizată, departe de asta, însă presa era liberă să menţioneze orice uniune liber consimţită, celebrată în cadru privat. În fine, intenţia contează. În trei luni, "Calendarul zilei" de duminică ajunsese să se întindă pe patru pagini, iar salariul lui Andrew Stilman fusese revizuit, crescând în mod simţitor.

Ca urmare, s-a hotărât să-şi reducă mult consumul de alcool, dar nu ca să-şi protejeze ficatul, ci pentru că tocmai îşi cumpărase un Datsun 240Z, model după care jinduise încă de când era puşti. Poliţia devenise intransigentă în privinţa alcoolemiei la volan. ori băutul, ori condusul... Andrew, îndrăgostit nebuneşte de vechea maşină, recondiţionată impecabil în atelierul celui mai bun prieten al său, care avea un garaj specializat în automobile de colecţie, alesese. Şi, dacă începuse să vină din nou la barul de la Marriott, nu bea niciodată mai mult de două pahare pe seară, excepţie făcând doar joia.

Şi tocmai într-o joi, câţiva ani mai târziu, ieşind din barul de la Marriott, Andrew a dat nas în nas cu Valérie Ramsay. Era la fel de beată ca el şi, după ce s-a împiedicat de o cutie pentru ziare şi a căzut în fund, acolo, în mijlocul străzii, a pufnit într-un râs nebun.

Andrew o recunoscuse imediat pe Valérie, dar nu după trăsături - nu mai semăna câtuşi de puţin cu cea pe care o cunoscuse el în urmă cu douăzeci de ani -, ci după râs. un râs de neuitat, care îi făcea inima să tresară. La fel ca şi sânii ei, ce-i bântuiseră adolescenţa.

Se cunoscuseră la colegiu. Valérie, exclusă din echipa de cheerleaders (majoretele alea înţolite cu costume sexy, în culorile echipei de fotbal locale) pentru o încăierare tâmpită, în vestiar - cu o fată cam obraznică -, aterizase la cor. Andrew, suferind de o atrofiere a cartilajelor de la genunchi - pe care nu şi le-a operat decât după un număr de ani, din cauza unei fete moarte după dans -, fusese scutit de orice activitate sportivă. Aşa că, neputând face altceva, dădea şi el din gură în acelaşi cor.

Flirtase cu ea până la terminarea anilor de studiu. Sex propriu-zis nu făcuseră, dar mâinile şi limbile scormonitoare fuseseră de-ajuns pentru a se bucura de lecţiile de la şcoala dorinţei, profitând din plin de formele generoase ale lui Valérie.

Totuşi, ei îi datora primul lui orgasm produs de o altă mână. Într-o seară, după un meci, când cei doi porumbei gânguriseră mai mult decât de obicei, Valérie consimţise să-şi strecoare mâna în blugii lui Andrew. Cincisprezece secunde de extaz, urmate de râsetele lui Valérie, care-i făcuseră pieptul să palpite şi contribuiseră la prelungirea unei plăceri fugitive. Prima dată nu se uită niciodată.

- Valérie? murmurase Stilman.
- Ben? răspunsese Valérie, la fel de surprinsă.

La colegiu, toată lumea îi zicea Ben, fără ca el să-şi poată aminti câtuşi de puţin de ce. Trecuseră douăzeci de ani de când nu-i mai spusese nimeni aşa.

Pentru a-şi justifica starea jalnică în care se afla, Valérie a pretextat o seară între amice, aşa cum nu mai avusese din anii de facultate. Andrew, care nu era deloc mai breaz, a pomenit de o promovare, fără să precizeze că o obţinuse cu doi ani în urmă; dar unde scria că există vreo prescripţie cu privire la sărbătorirea veştilor bune?
- Ce cauţi la New York? a iscodit-o Andrew.
- Aici stau, i-a răspuns Valérie, în timp ce Andrew o ajuta să se ridice.
- De mult?
- De ceva vreme, dar nu mă întreba de când, că nu sunt în stare să număr. Da' tu ce faci?
- Ceea ce am vrut dintotdeauna. Şi tu?
- Ştii, douăzeci de ani de viaţă înseamnă o poveste lungă, i-a răspuns Valérie, scuturându-şi fusta de praf.
- Nouă rânduri, a oftat Andrew.
- Cum adică, nouă rânduri?
- Dacă îmi încredinţezi douăzeci de ani de viaţă, eu ţi-i rezum în nouă rânduri.
- Aiurea!
- Pariezi?
- Depinde pe ce!
- Pe o cină.
- În viaţa mea există cineva, Andrew, i-a declarat prompt Valérie.
- Eu nu ţi-am propus o noapte la hotel. O supă cu dumplings, la "Joe's Shanghai"... eşti tot aşa de nebună după dumplings?
- Tot aşa.
- N-ai decât să-i spui prietenului tău că sunt o veche amică.
- Dar, mai întâi, ar trebui să reuşeşti să-mi rezumi în nouă rânduri ultimii douăzeci de ani de viaţă.

Valérie l-a privit pe Andrew cu acel mic zâmbet în colţul gurii, pe care îl schiţa de pe vremea când el încă mai era poreclit Ben şi-i dădea întâlnire în magazia din spatele departamentului de ştiinţe; un mic zâmbet care încă n-avea niciun rid.
- De acord, a spus ea. un ultim pahar, şi-ţi povestesc toată viaţa mea.
- Nu în barul acesta, e prea zgomotos.
- Ben, dacă ţi-ai pus în gând să mă duci, în seara asta, la tine acasă, ai greşit fata.
- Valérie, nici nu mi-a trecut prin minte aşa ceva; doar că, în starea în care ne aflăm, n-ar fi deloc un lux să mâncăm ceva. Altfel, cred că am pariat degeaba.

Andrew nu greşea. Cu toate că tocurile pantofilor îi stăteau bine înfipte în trotuarul murdar de pe 40th Street, Valérie avea impresia - de când o ajutase el să se ridice - că se află pe un vapor în tangaj. ideea de a mânca ceva nu-i displăcea. Andrew a fluierat un taxi şi i-a dat şoferului adresa unui bar de noapte din cartierul SoHo, unde obişnuia el să meargă.

Un sfert de oră mai târziu, Valérie, aşezată în faţa lui, începea să dea din gură atât la propriu, cât şi la figurat.

Obţinuse o bursă la universitatea din Indianapolis. Dintre toate facultăţile la care făcuse cerere de admitere, era prima care îi acceptase candidatura. Midwestal nu fusese niciodată visul ei de fată, dar nu-şi îngăduise luxul de-a aştepta răspunsul unei instituţii mai prestigioase; fără acest ajutor financiar pentru studii, viitorul i-ar fi rezervat doar un post de chelneriţă într-un bar din Poughkeepsie, cătunul acela din nordul statului New York, unde crescuseră amândoi.

După opt ani, cu diploma de veterinar în buzunar, Valérie părăsise Indiana şi, ca multe alte fete ambiţioase, venise să se instaleze în Manhattan.
- Şi ai urmat atâţia ani de şcoală veterinară, în Indiana, ca să aterizezi la New York?
- Şi de ce nu?
- Visul tău era să examinezi găoazele canişilor?
- Nu te prosti, Andrew!
- N-am vrut să te jignesc, dar recunoaşte şi tu că Manhattanul nu oferă o gamă prea largă în materie de animale. Dacă-i laşi deoparte pe câinii babelor din Upper East Side, care-ţi mai e clientela?
- Într-un oraş care numără două milioane de celibatari, ai fi surprins să afli ce rol important joacă animalele de companie!
- Am înţeles: mai îngrijeşti nişte hamsteri, cotoi şi peştişori roşii.
- Sunt veterinar titular al poliţiei călare. Mă ocup de caii lor, ca şi de câinii brigăzii canine, care nu include niciun caniş. Doar câini labrador, pentru căutarea cadavrelor, câţiva câini-lup, care mai au puţin şi se pensionează, nişte golden retriever, specializaţi în detectarea stupefiantelor, şi beagle, pentru explozive.

Andrew a ridicat o sprânceană, apoi cealaltă. Învăţase trucul în timpul studiilor sale de jurnalism. Asta îi descumpănea întotdeauna interlocutorul. Când lua un interviu cuiva, de a cărui sinceritate se îndoia, începea valsul sprâncenelor, estimând, după reacţia "clientului", dacă acesta îl minţea sau nu. Dar chipul lui Valérie rămăsese impasibil.
- Evident, a răspuns el, uluit, nu mă aşteptam deloc la toate astea. Dar, atunci, tu eşti în poliţie sau doar medic veterinar? În fine, vreau să zic, ai legitimaţie de poliţist şi porţi armă?

Valérie l-a privit fix şi a pufnit în râs.
- Dragul meu Ben, înţeleg că, de când te-am văzut ultima oară, te-ai maturizat muuult!
- Adică m-ai tras pe sfoară?
- Nu, dar, uitându-mă la faţa pe care ai făcut-o, parcă ţi-am revăzut mutrişoara din şcoală.
- Nu mă miră că ai devenit medic veterinar, a continuat Andrew. Ai iubit întotdeauna animalele. Într-o seară, m-ai sunat acasă la ai mei, rugându-mă s-o şterg pe nevăzute, ca să ne întâlnim. Am crezut că te apucase brusc dorul de mine, dar nici vorbă de aşa ceva. M-ai obligat să car un câine bătrân şi împuţit, cu laba ruptă, pe care-l adunaseşi de pe marginea drumului, venind dinspre liceu. L-am sculat pe veterinar în puterea nopţii.
- Îţi aminteşti asta, Andrew Stilman?
- Îmi amintesc toate întâmplările noastre, Valérie Ramsay. Şi, acum, spune-mi mai multe despre ceea ce s-a întâmplat între după-amiaza în care te-am aşteptat degeaba la cinematograful din Poughkeepsie şi seara asta, în care ai reapărut.
- Găsisem, între plicurile sosite de dimineaţă, scrisoarea de admitere la facultatea din Indianapolis şi nu mai puteam aştepta nici o zi în plus. Mi-am făcut valiza şi, graţie economiilor pe care le adunasem după toate joburile de vară şi orele de baby-sitting la care mă înhămasem, am părăsit şi casa, şi oraşul Poughkeepsie în aceeaşi seară. Nespus de fericită că nu mai trebuia să asist la certurile părinţilor, care nici măcar n-au vrut să mă însoţească la autogară, dacă-ţi poţi da seama! Şi, cum nu-i poţi consacra vechii tale prietene decât nouă rânduri, te scutesc de detaliile anilor de universitate. Venind la New York, am tot avut mici slujbe pe la diverse cabinete veterinare. Într-o zi, am răspuns unui anunţ dat de poliţie şi am obţinut un post de medic secundar. După doi ani, am fost titularizată.

Andrew a rugat-o pe chelneriţa care trecea pe lângă ei să le aducă două cafele.
- Îmi place mult ideea că ai devenit veterinar la poliţie. Am redactat mai multe necrologuri şi anunţuri de căsătorie decât ţi-ai putea imagina, dar încă n-am avut de-a face cu o asemenea meserie. Nici măcar nu-mi închipuiam că există.
- E clar că există.
- Ştii, mi-a fost necaz pe tine.
- De ce?
- Fiindcă ai întins-o fără să-mi spui la revedere.
- Ai fost singurul căruia îi mărturisisem că voi pleca exact în secunda când îmi va fi cu putinţă.
- Nu ţi-am considerat confidenţa ca pe un preaviz.

Acum, că o spui, are sens.
- Şi, acum, mai eşti supărat pe mine? a râs Valérie.
- Poate că ar trebui, dar îmi închipui că totul s-a prescris.
- Şi tu chiar eşti ziarist?
- De unde ştii?
- Adineauri te-am întrebat ce faci. Mi-ai răspuns: "Ceea ce am vrut întotdeauna"... iar tu voiai să fii ziarist.
- Îţi aminteşti asta, Valérie Ramsay?
- Îmi amintesc totul, Andrew Stilman.
- Prin urmare, în viaţa ta există cineva?
- E târziu, a oftat Valérie, trebuie să plec. Şi, pe urmă, dacă-ţi spun tot, n-o să reuşeşti niciodată să te rezumi la nouă rânduri.

Andrew a zâmbit maliţios.
- Asta înseamnă că eşti de acord cu cina aia de la "Joe's Shanghai"?
- Dacă ai să câştigi pariul. Sunt o femeie de cuvânt.

Au mers pe jos pe străzile pustii din SoHo, până în Sixth Avenue, fără să scoată o vorbă. Andrew a luat-o de braţ pe Valérie pentru a o ajuta să traverseze străzile cu pavaj neregulat din acest vechi cartier al oraşului.

A fluierat un taxi care venea pe bulevard şi i-a ţinut lui Valérie portiera în timp ce aceasta se instala pe bancheta din spate.
- Revederea ta a fost o surpriză nespus de plăcută, Valérie Ramsay.
- Şi pentru mine, Ben.
- Unde-ţi pot expedia proza mea de nouă rânduri?

Valérie şi-a scotocit prin geantă, a pescuit din ea un creion dermatograf şi i-a cerut lui Andrew să-şi întindă palma, unde şi-a scris numărul de telefon.

Andrew a rămas pe loc, uitându-se după maşina care o luase înspre nord. După ce n-a mai văzut-o, a pornit mai departe pe jos, până la apartamentul său, care se afla la cincisprezece minute de acolo. Avea nevoie de o gură bună de aer proaspăt. Deşi îşi întipărise în minte imediat numărul scris cu dermatograful în palmă, Andrew a avut mare grijă, tot drumul, să nu-şi strângă pumnul.

0 comentarii

Publicitate

Sus