07.12.2023
N-am făcut niciodată la modul serios bilanțul vreunei zile sau a vreunei perioade, așa că am fixat acum niște rubrici interzise în școli, precum "cel mai bun" sau "cea mai bună", în speranța că voi ajunge la o oarecare concluzie pe final de an.

Interviul anului 2023
Dacă știam cât de lung e interviul cu siguranță nu aș fi început să-l citesc, iar după ce l-am citit aveam aceiași stare pe care o are cineva care iese dintr-un cinematograf. Un interviu-film sau un film-interviu de neratat, avându-l ca personaj principal pe regizorul Cristi Puiu.
liternet.ro/Claudia-Nedelcu-Duca-Cristi-Puiu/Un-singur-lucru-poti-face-in-lumea-asta-SA-FII

Cea mai comică explicație a anului
Replica îi aparține actorului Florin Călinescu.
"E un post care dă numai filme românești. Eu mă uit de fiecare dată. Am un vecin care îmi zice: "Bă, tu ești cretin?" "De ce?" "Pentru că te uiți la anumite filme de câte ori se dau." "Da, cred că sunt cretin." "De ce te uiți a douăzecea oară la Reconstituirea?" "Pentru că sunt cretin.", ca să scap de el."
liternet.ro/Claudia-Nedelcu-Duca-Florin-Calinescu/Nu-ai-ce-sa-inveti-de-la-Lucian-Pintilie-Te-arzi-ca-Icar-sau-vii-si-povestesti-si-lumea-poate-nu-te-crede

Filmul anului
Nu-mi dau seama dacă în 2023 am nimerit numai la filme mediocre sau Cea mai fericită fată din lume e un film de top. În orice caz l-am notat ca fiind cel mai bun film (re)văzut în 2023. "Motor"

Întâlnirea anului cu a doua cea mai fericită fată din lume
Vecina de drum știa o grămadă de lucruri. Hihihi și hahaha. La sfârșitul drumului am întrebat-o cum trebuie să procedez în caz că s-ar putea să vreau să-i mai pun niște întrebări.
- Foarte simplu, îmi dai numărul de telefon și aștepți.
- Ce să aștept?
- Aștepți până cred și eu că s-ar putea să am răspunsuri.

Am scris numărul pe un bilet și m-am pus pe așteptat. Până am început să cred că am scris un număr greșit. Sau am scris numărul corect și nu-s pregătite răspunsurile? Habar n-am. Călătoria continuă!

Despărțirea anului 2023
O firmă îmi datorează 450 lei. Declar suma pierdută, deoarece șansele de a recupera banii sunt minime. I-am rugat pe cei de la firmă să-mi dea măcar voie să scriu pe bancnote "Adio", dar mi-au zis ceva urât la telefon după care convorbirea s-a întrerupt. Profit acum de ocazie: Adio 450 lei!

Cel mai bun restaurant în 2023
De fapt nu e un restaurant, e mai mult o bucătărie cu tăvi pe care scrie "Împinge-mă". Am impresia că acolo angajații ghicesc gândurile consumatorilor. Ultima oară am cerut ceva, însă am primit altceva. Deși n-am zis și n-aș fi zis nimic, șefa m-a întrebat dacă nu cumva e vreo problemă. I-am zis ce voiam de fapt și totul s-a rezolvat. Telepatie alimentară. "Sesam deschide-te" s-a transformat în "Tavă împinge-mă".

Amintirile anului 2023
În ultima vreme am început să uit. Ceea ce părea la început să fie un dezavantaj, s-a dovedit a fi benefic. Uit, dar îmi amintesc altceva. Are avantajul de a corecta retroactiv toate ratările din trecut. Pe zi ce trece cv-ul meu devine tot mai spectaculos. Anul 2023 a fost un an grozav, plin de realizări. Bravo!

Pronosticul anului
România va obține (în faza grupelor) patru puncte la Campionatul European de Fotbal din 2024. Mult succes!

Piesa de rezistență
Instalații, tablouri... cam așa ceva se vede într-un muzeu.
Doar o singură lucrare nu avea titlu sau vreo altă plăcuță cu explicații. Mediatorul expoziției a fost întrebat:
- Spuneți-mi, vă rog, ce reprezintă această piesă?
- Aceasta este o piesă de tâmplărie numită ramă de geam și nu face parte din expoziție.

Enigma anului
La Gioia
, în regia lui Pippo Delbono, un spectacol muzical-floral în limba italiană, supratitrat în română, a fost, cel puțin din punct de vedere muzical, o reușită. Se pare că mai mulți muzicieni au contribuit la succesul spectacolului, dar nu am reușit să aflu numele compozitorilor. Păcat.

Dilema de la Tărpești
La etajul doi al Muzeului de Artă din Timișoara publicul vizita expoziția Brâncuși, iar în interviurile despre eveniment s-a discutat și despre muzele artistului.
La parter era expus Gânditorul de la Târpești. Abia acum, revăzând pozele de la Muzeul de Artă din Timișoara , mi-am dat seama de eroarea făcută. Gânditorul de la Târpești nu trebuia fotografiat singur, ci doar împreună cu cele cinci muze. Scuze!


Defilare
"Generalul era așteptat la parada de 1 decembrie. Cei doi soldați care deosebeau roșul de verde, dar niciodată nu știau care e stânga sau dreapta, fuseseră extrași din grupul pregătit să defileze și încuiați într-un coteț. Riscul de a-i lasă "liberi" era prea mare.
- Na, defilare ați vrut, defilare o să vedeți. Nu știți să țineți pasul. Uitați-vă la televizor dacă vreți să vedeți soldați adevărați, spuse un superior după care ușa fu încuiată.
Soldatul 1 se uită prin crăpăturile cotețului la ceremonie, la generalul cu zâmbetul până la urechi, la colegii în pas de defilare si la nenumărații spectatori emoționați.
- Soldatule 2, vezi dacă nu știi să o iei la stânga sau dreapta.
- Nu văd nimic.
- Dar ce faci?
- Integrale.
- Integrame?
- Nu măi, integrale. Dacă nu merge cu milităria, poate merge cu matematica.
- Or fi și alea bune la ceva.
- Cine știe. Dar tu ce vezi?
- Văd generalul.
- E mulțumit?
- Foarte mulțumit.
- E bine dacă se termină cu bine.
- Auzi, dar noi ăștia, frații lui Švejk din România, noi pe ce muzică ar trebui să defilăm ca să nu fie probleme?
- Defilăm pe Reman.
- Reman, Reman, cine-o mai fi și ăsta?"



Cel mai bun bilanț financiar
Tot ceea ce începe cu plus e un câștig. +18 lei este bilanțul meu contabil, adică diferența dintre venituri și cheltuieli în primele 11 luni ale anului în curs. Sper să nu fiu obligat să mă îmbrac în Moș Crăciun în decembrie, deoarece risc să termin anul în pierdere. La Mulți Ani 2024!

*
Așteptăm topurile / retrospectivele amintirilor voastre din anul 2023 în word, cu diacritice (nu uitați un titlu și o fotografie reprezentativă pentru unul din momentele anului 2023), pe adresa [email protected]. Vă așteptăm cât aveți nevoie pentru a scrie. Un prim termen orientativ este 15 ianuarie 2024, dar nu ezitați să ne scrieți și mult după acest termen. Mai multe detalii despre acest fel de top în invitația de aici. Pe scurt: prima și singura regulă e că nu e nici o regulă, puteți scrie despre tot ce v-a rămas în minte și suflet din 2023. Vă rugăm să duceți vorba mai departe, trimițând invitația și spre prietenii voștri. (Redacția LiterNet)

0 comentarii

Rubricile categoriei

Topuri & Retrospective

Publicitate

Sus